08.02.2018

Tampereen elokuvajuhlat: Valokeilassa Viro 100 ja Maorit

Tampereen elokuvajuhlat juhlistaa Viron 100-vuotista itsenäisyyttä peräti seitsemän näytöksen voimin. Viro100-näytöskokonaisuudessa nähdään virolaisia lyhytelokuvia Priit Pärnin animaatioista tuoreimpiin Viron taideakatemian elokuviin ja palkituimpiin virolaisiin lyhytelokuviin.

Toinen iso kokonaisuus on maorielokuvat ja maorielokuvantekijät. Maoriland näytöksiin kuuluvat lasten hyväksikäyttöä käsittelevä naismaoriohjaajien Waru, protestiteos The price of peace ja muut monipuolisesti lyhytelokuvat. Warun ohjaaja uusi-seelantilainen Briar Grace-Smith tulee festivaalin vieraaksi sekä viidettä kertaa järjestettävään Script Tampereeseen luennoimaan työstään käsikirjoittajana ja kokemuksistaan pienestä elokuvamaasta. Useasti palkittu Grace-Smith on uransa aikana kirjoittanut näytelmiä, novelleja sekä elokuva- ja tv-käsikirjoituksia.

Tämän vuoden retrospektiivinäytöksissä loistaa kolme kovan luokan tekijää, hollantilainen Rosto sekä kotimaisina niminä Juho Kuosmanen ja Seppo Rustanius. Seppo Rustaniuksen retrospektiivi keskittyy vuoden 1918 kuviin ja tunnelmiin. Juho Kuosmasen retrospektiivissä nähdään läpileikkaus Kuosmasen lyhytelokuvista, joista tuorein, Salaviinanpolttajat on myös mukana Kansainvälisessä kilpailussa. Lisäksi hollantilaisen Roston retrospektiivissa sukelletaan taiteilijan omintakeiseen kerrontatyyliin.

Queerscenes näytöksissä tutustumme transihmisten elämään sekä lyhytelokuvien että pitkän dokumentin voimin. Transihmisistä kertova dokumentti Bixa Travestry nähdään Berliinin elokuvajuhlien jälkeen Tampereen elokuvajuhlilla. Ohjaaja, Kiko Goifman tulee vieraaksemme kansainväliseen tuomaristoon.

Elokuvajuhlien tuomaristossa on tänä vuonna myös Stanley Kubrickin pitkäaikainen tuottaja-ystävä, Jan Harlan, jonka dokumentti Stanley Kubrick- ohjaajan muotokuva nähdään ohjelmistossa. Harlan tulee pitämään myös kaikille avoimen Masterclassin.

Muita maantieteellisiä teemoja on tänä vuonna Puola, josta nähdään kolme näytöstä uusimpia lyhytelokuvia, Yksi näytös on pelkästään animaatioita. Lyhytelokuvan kaanon -näytökseen valittiin Oscar-palkittujen lyhytelokuvien parhaimmistoa, kuten Nick Parkin klassikoksi muodostunut Väärät housut.

Elokuvajuhlien yhteydessä järjestetään varsinaisen ohjelmiston ohella myös monenlaisia ammattilais- ja suuren yleisön tapahtumia, kuten virtuaalitodellisuuteen keskittyvä Open Eyes 2018 -seminaari ja luentosarja.

https://tamperefilmfestival.fi