20.12.2023

Tampereen elokuvajuhlat: Toinen kurkistus vuoden 2024 ohjelmistoon – metsää monesta näkökulmasta

Joululahjaksi kaikille elokuvan ystäville julkistetaan toinen Tampereen elokuvajuhlien 2024 ohjelmistoteema, joka kantaa nimeä Metsä. Ohjelmistokokonaisuuteen kuuluu yhteensä kolme lyhytelokuvanäytöstä, jotka tarkastelevat metsän erilaisia ulottuvuuksia. Luvassa on niin dokumentteja, fiktiota, animaatiota kuin kokeellisia elokuvia.

Ensimmäisen näytöksen keskiössä on metsätalous, ja siinä nähtävät elokuvat kommentoivat metsää erilaisten ammattien, kuten metsurien, marjanpoimijoiden ja puunistuttajien näkökulmasta. Näytöksessä esitetään muun muassa Elina Talvensaaren ohjaama lyhytelokuva Miten marjoja poimitaan (2010), joka kertoo thaimaalaisista marjanpoimijoista Suomessa. Nick Jordanin elokuvassa The Entangled Forest (2023) puolestaan ekologi Suzanne Simard kertoo uraauurtavasta tutkimuksestaan liittyen puiden ja sienten symbioosiin.

– Suomessa metsää käsitellään liian usein pelkästä hyötynäkökulmasta, vaikka metsästä on paljon muuhunkin. Metsällä on myös itseisarvo, eikä sen olemassaoloon tarvita ihmislajia, pohtii Metsä-näytökset kuratoinut Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen.

Tätä ajatusta jatkaa osaltaan toinen näytös, jonka elokuvat esittävät metsän kotina ja elinympäristönä monelle lajille. Näytöksessä nähdään esimerkiksi kaksi Markku Lehmuskallion harvoin esitettyä dokumenttia Pohjoisten metsien äänet (1973) sekä Tapiola (1974). Ihmisten ja villieläinten rinnakkaistodellisuuksista kertoo Milja Viidan Eläinsilta U-3033 (2018). Näytöksessä esitetään myös kolumbialainen fiktiivinen elokuva Tierra mojada (2017). Juan Sebastián Mesan ohjaama elokuva kertoo perheestä, joka joutuu evakuoinnin kohteeksi laajan vesivoimalaprojektin vuoksi.

– Usein unohdetaan, miten monelle lajille metsä on koti. Sellainen se on ollut myös ihmiselle, ja osalle vieläkin – jos ei fyysisesti, niin ainakin mentaalisesti. On traagista, että kotimetsän arvon saattaa tunnistaa vasta kun sen menettää, kertoo Mikkonen ajatuksista näytöksen takana.

Kolmas näytös Metsänpeitto kertoo metsän vahvasta merkityksestä suomalaisessa kansanperinteessä. Metsänpeittoa on pidetty esimerkiksi metsänhaltijoiden tai maahisten maailmana, jonne voi joutua jonkun olennon viemänä tai eksymällä metsään. Tuttu metsä voi muuttua oudoksi ja vieraaksi, mutta toisaalta metsä myös suojelee ja ottaa haltuunsa.

Näytöksessä esitetään muun muassa näytöksen nimikaima, Salla Hämäläisen dokumentti Metsänpeitto (2012). Elokuva kertoo Markusta, joka on lapsesta asti nähnyt metsänhenkiä ja kokenut henkien liittävän hänet yhdeksi metsän kanssa. Judith Auffrayn kokeellinen fiktio Les hommes de la nuit (suom. Yön miehet) (2022) sen sijaan kertoo yöllä ja päivän pimeydessä orankeja etsivästä löytöretkeilijästä Borneon viidakossa. Lisäksi näytöksessä esitetään Maija Blåfieldin elokuva Scenic View (2023), joka pureutuu siihen, miten luontokuvausten luonnollisuutta rakennetaan, ja mitä kaikkea rajataan kulissien taakse.

Metsäteemaa jatkaa tulevilla elokuvajuhlilla myös AV-arkin näytös, jossa esitetään useita teemaan sopivia lyhytelokuvia, kuten Minna Parkkisen Metsä (2000), Annette Arlanderin Rakas kuusi (2020) sekä Elina Brotheruksen Kaada vakallinen sitruunoita pohjoiseen metsään talvella (2017).

Vuoden alusta alkaen käytössä myös ympäristölippu

Tampereen elokuvajuhlien sarjakorttimyynti on jo käynnissä ja joulukuun ajan sarjakortteja myydään alennetuilla ennakkohinnoilla. Vuoden vaihteessa 1.1.2024 eteenpäin lipputuotteita on myös mahdollista ostaa ympäristölippuna. Ympäristölipun hinnasta Tampereen elokuvajuhlat lahjoittaa kaksi euroa Luonnonperintösäätiön Suojele pala Pirkanmaata -kampanjaan. Luonnonperintösäätiö tekee lahjoitusvaroilla työtä esimerkiksi ikimetsien suojelemiseksi.

Lisätietoja Suojele pala Pirkanmaata -kampanjasta löytyy Luonnonperintösäätiön sivuilta.

Lisätietoa lipunmyynnistä Tampereen elokuvajuhlien sivuilta.

Tampereen elokuvajuhlien koko ohjelmisto julkistetaan ja yksittäiset liput tulevat myyntiin 14.2.2024. Kilpailuvalinnat julkaistaan tammikuun lopussa.

Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 6.-10.3.2024.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

14.03.2024

Tampereen elokuvajuhlien kävijätavoite ylittyi

Maailman suurimpiin lyhytelokuvafestivaaleihin kuuluva Tampereen elokuvajuhlat järjestettiin 54. kertaa 6.–10. maaliskuuta. Festivaalin ohjelma tapahtumapaikoilla ja verkossa keräsi yhteensä noin 34 000 kävijää. Elokuvanäytöksissä sekä ammattilais- ja yleisötapahtumissa, kuten paneeleissa, vieraili yhteensä noin 29 000 kävijää.…

11.03.2024

Tampereen elokuvajuhlien palkinnot jaettiin Tuulensuun Palatsissa – Grand Prix’n voittajaksi Nina Gantzin Wander to Wonder

Tampereen elokuvajuhlat huipentui lauantai-iltana 9.3. Palkintoseremoniaan, jossa julkistettiin elokuvakilpailusarjojen voittajat. Palkintoja jaettiin kotimaisessa, kansainvälisessä sekä Generation XYZ -kilpailussa. Lisäksi palkittiin yleisön suosikit sekä jaettiin elokuvatuotantojen ekologisuuteen keskittyvä Vastuullisuuspalkinto Verso. Palkintoseremonian yhteydessä jaettiin myös ensimmäistä kertaa…