06.02.2019

Tampereen elokuvajuhlat: Saamelaisnaisten menestys jatkuu vuoden 2019 elokuvafestivaaleilla

Elokuva-alalla on viime aikoina puhuttu paljon sukupuolten tasa-arvon toteutumisesta tai toteutumatta jäämisestä. Viime vuosien saamelaiselokuvien voittokulussa naiset ovat olleet vahvasti edustettuina. Saamelaisten kansallispäivää juhlistetaan helmikuun 6. päivänä.

Vuonna 2018 Marja Helanderin Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut (2018) voitti Tampereen elokuvajuhlilla sekä kotimaisen lyhytelokuvapalkinnon että Risto Jarva -palkinnon. Elokuva on saanut paljon huomiota ja esitettiin mm. Sundancen kansainvälisessä lyhytelokuvakilpailussa. Marja Helander on Tampereen elokuvajuhlien Risto Jarva -tuomaristossa maaliskuussa.

Pari vuotta sitten Amanda Kernell räjäytti potin omalla elokuvallaan

Sameblod (2016), joka palkittiin mm. Euroopan parlamentin LUX -palkinnolla. Samana vuonna Katja Gauriloff voitti Kuunmetsään Kaisa -elokuvallaan (2016) yleisöpalkinnon Tampereella ja parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon.

Tuoreista kansainvälisesti huomatuista tulijoista voisi mainita Sara Margrethe Oskalin Beaivvi Nieidda – Auringon tytär -elokuvan (2018), joka sai ensi-iltansa Sydneyssa Australiassa ja on sen jälkeen kiertänyt ympäri maailmaa. Toinen viime aikoina festivaalimenestystä kerryttänyt saamelaiselokuva on Morit Elena Morit- Herää, Elena! Herää! (Inga-Wiktoria Påve, Anders Sunna 2017). Molemmat esitetään Tampereen elokuvajuhlilla maaliskuussa 2019.

”Saamelaiselokuvat kiinnostavat ja menestyvät maailmalla. International Sámi Film Institute ISFI on tehnyt 10-vuotisen taipaleensa aikana hartiavoimin töitä saamelaiselokuvantekijöiden eteen”, kertoo Liisa Holmberg, elokuvakomissaari, International Sámi Film Institute. ”Tampereen elokuvajuhlat on ollut tärkeä tuki saamelaisille ja muille alkuperäiskansojen elokuvantekijöille. Tänäkin vuonna tarjolla on mahtava kattaus saamelaiselokuvien parhaimmistoa.”

Tampereen elokuvajuhlat tekee läheistä yhteistyötä International Sámi Film Instituten ja Inarissa tammikuussa järjestettävän Skábmagovat-alkuperäiskansojen elokuvafestivaalin kanssa ja kasvattaa osaltaan saamelaisten elokuvantekijöiden kansainvälistä näkyvyyttä. Tänäkin vuonna Tampereella nähdään Sámi Filbma -erikoisohjelmisto, joka sisältää kuratoidun kokonaisuuden laadukasta ja ajankohtaista saamelaiselokuvaa.

Tampereen elokuvajuhlat on Euroopan suurimpia lyhytelokuvafestivaaleja, jolla on 30 000 kävijää vuosittain ja satoja ulkomaalaisia vieraita. Elokuvajuhlien ohjelmisto julkistetaan kokonaisuudessaan 13. helmikuuta 2019. Festivaali järjestetään 6.–10. maaliskuuta 2019.

Tampereen elokuvajuhlien Sámi Filbma -erikoisohjelmisto sisältää elokuvat:

ÁRBI – ohjaus Lada Suomenrinne (Suomi, 2018)
NIEIDDAS JA GUOLLECIKNA Tyttö kalakaulakorussa – ohjaus Egil Pedersen (Norja, 2017)
BOOM BOOM Pamaus – ohjaus Per-Josef Idivuoma (Ruotsi 2017)
GUOLLI Kala – ohjaus Jouni West (Suomi 2017)
BEAIVVI NIEIDDA Auringon tytär – ohjaus Sara Margrethe Oskal (Norja, 2017)

SEEVVIST JEEGIST – ohjaus Ville-Riiko Fofonoff (Suomi, 2018)
MORIT ELENA MORIT Herää, Elena! Herää! ohjaus Inga-Wiktoria Påve, Anders Sunna (Ruotsi, 2017)
I WILL ALWAYS LOVE YOU KINGEN Rakastan sinua ikuisesti, Kingen – ohjaus Amanda Kernell (Ruotsi, 2017)
SÁMIIN LEAT RIEVTTIT – ohjaus Elle-Márjá Eira, Maj-Lis Eira (Norja, 2019)

Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 6.-10.3.2019.

www.tamperefilmfestival.fi