05.03.2014

Tampereen elokuvajuhlat pyörähtää käyntiin 44. kerran

Tampereen kansainväliset lyhytelokuvajuhlat starttaa tuota pikaa! Keskiviikosta 5.3. sunnuntaihin 9.3. Plevnassa, Niagarassa, Hällässä ja Klubilla nähdään yli 100 näytöstä lyhyt-, mykkä- ja dokumenttielokuvaa ympäri maailmaa. Tämän vuoden suurimpia ohjelmistokokonaisuuksia ovat afrikkalaista lyhyt- ja dokumenttielokuvaa esittelevä 15 sävyä: etelä, television lastenohjelmien 50-vuotista taivalta juhlistava YLEn nostalgista sekä suomalaisen animaation satavuotisen historian kunniaksi esitettävä Suomi-animaatio 100 v. -sarja.

44. festivaali tuo valkokankaalle laajan skaalan elokuvia, joiden fokuksessa on kuvataiteen ja elokuvan kohtaaminen. Taidemaalari Edward Hopperin töistä ovat inspiroituneet niin Hopper stories -lyhytelokuvasarjan ohjaajat kuin Gustav Deutsch, jonka käsialaa on kokoillan elokuva Shirley – Visions of Reality (2013).

AV-arkki on jo 25 vuoden ajan tehnyt uraauurtavaa työtä suomalaisen mediataiteen levittäjänä ja promotoijana. Juhlavuoden kunniaksi AV-arkki ja Tampereen elokuvajuhlat esittävät kahdessa näytöksessä Pilvi Takalan, Erkka Nissisen ja Pekka Sassin kokeellista tuotantoa. Taidehalli TR1:ssä esillä oleva FestArt-näyttely kokoaa Salla Tykän muistia ja valtarakenteita tarkastelevan videoteoskolmikon yhteen ensimmäistä kertaa Suomessa.

Saksalaiselta Jochen Kuhnilta nähdään festivaalilla kolmen näytöksen laajuinen retrospektiivi. Hänen elokuviaan on tavattu kutsua eläviksi maalauksiksi, sillä kollaasitekniikalla toteuttamissaan animaatioissa Kuhn maalaa tarinansa kankaalle siten, että uusi kuva syntyy aina edellisen lomaan tai päälle pyyhkien lopulta entisen tieltään. Kuhn maustaa tarinoidensa arkisia sattumuksia lempeän surrealistisin sävyin.

Ennakkolipunmyynnin perusteella yleisöä kiinnostaa tänä vuonna erityisesti kilpailunäytökset sekä Hopper Stories -lyhytelokuvasarja. Kilpailunäytöksistä ennakkoon tultaneen myymään loppuun ainakin Tuukka Temosen Presidentintekijät, johon oli tiistai-iltana jäljellä vain kymmenisen lippua. Hopper Storiesista järjestetään vielä toinen uusintanäytös lauantaina iltapäivällä.

www.tff.fi