18.02.2019

Tampereen elokuvajuhlat: Murtovarkaus Tampereen tuomiokirkossa!

”Murtovarkaus on taiteellisessa ja teknillisessä suhteessa paras suomalainen taideteos valkoisella kankaalla” (Helsingin Sanomat 26.9.1926)

Näin komeasti yleisö kiitteli Murtovarkaus-elokuvaa, joka sai ensi-iltansa 27. syyskuuta vuonna 1926 Kino-Palatsi-teatterissa Helsingissä.

Tuskin olisi elokuvan ohjannut Harry Roeck Hansen osannut arvata, missä hänen elokuvansa tullaan liki sata vuotta myöhemmin esittämään.

8. maaliskuuta Tampereella tehdään historiaa: Tampereen elokuvajuhlat tuo Murtovarkaan Tuomiokirkkoon, ja yleisö pääsee näkemään elokuvan suurelta valkokankaalta kirkon holvien alla. Eikä siinä kaikki; ensimmäistä kertaa elokuvajuhlien historian aikana mykkäelokuva säestetään uruilla improvisoiden. Uruissa on Tuomiokirkon urkuri Esa Toivola, joka on tehtävästä innoissaan:

– Olen säestänyt elokuvia monta kertaa, mutta vain kerran aiemmin näin monipuolisilla ja suurilla uruilla. Vaikutuksen teki myös valkokankaan koko, joka on huikea.

Harry Roeck Hansenin ohjaama draama Murtovarkaus (1926) pohjautuu Minna Canthin samannimiseen näytelmään. Rikkaan talon poika on rakastunut köyhän torpparin kasvattityttäreen, mutta isänsä käskystä menee kihloihin rikkaan perheen tyttären kanssa. Kun poika haluaa purkaa kihlauksensa, ryhtyy ylpeä ja loukattu morsian rikkomaan rakastavaisten välejä.

Tilaisuuden avaa eläkkeellä oleva toimittaja ja urkumusiikin ystävä Hannu Taanila, joka lupaa elokuvan tarjoavan monenlaisia iloja.

– Näemme, miltä Joel Rinne näytti, kun hän oli komisario Palmuaan 40 vuotta nuorempi! Näemme, miten taidokkaasti Suomessa tehtiin elokuvia jo yli 90 vuotta sitten! Näemme, mitä suuri Minna Canth tahtoi uransa alussa sanoa maailmasta ja yhteiskunnasta.

– Ja vielä: kuulemme, miten Esa Toivola uruilla katsoo ja kommentoi elokuvaa ja vie meidät mukanaan. Kaiken kaikkiaan jännittävää, kiihdyttävää, Taanila hehkuttaa.

Sitä, millaista musiikkia Tuomiokirkossa tullaan 8. maaliskuuta kuulemaan, Esa Toivola ei suostu vielä paljastamaan.

– Eihän sitä tiedä, mitä siinä soittaessa keksii. Vakavasti puhuen improvisoidessa voi hyödyntää sävellystä, musiikin teoriaa, olemassa olevan musiikin jäljittelyä… se on eräänlainen ammattisalaisuus!

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Tampereen elokuvajuhlat, Tampereen seurakunnat sekä Aamulehti, joka lähettää tilaisuuden netissä suorana lukijoilleen. Tekniikasta vastaa Bright Finland.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Yleisöä kehotetaan tulemaan ajoissa paikalle hyvien paikkojen varmistamiseksi.

Linkki FB-tapahtumaan:
https://www.facebook.com/events/406709213413068/

Murtovarkaus Tuomiokirkossa

  • perjantaina 8. maaliskuuta klo 19
  • ohjaus Harry Roeck Hansen, Erkki Kivijärvi (Suomi, 1926)
  • Esa Toivola improvisoi säestyksen elokuvaan uruilla
  • vapaa pääsy

järjestäjät: Tampereen elokuvajuhlat, Tampereen seurakunnat ja Aamulehti