28.02.2019

Tampereen elokuvajuhlat: Kiinasta Kubrickiin: nuoret elokuvantekijät kokoontuvat Tampereelle

Vuonna 2015 festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso oli ”elokuvamarketissa” Shenzhenissä Kiinassa. Siellä syntyi keskustelua festivaaliyhteistyöstä, joka johti vierailuun Pekingin kommunikaatioyliopistolle, kiinalaisten vastavierailuun ja lopulta Tampereen elokuvajuhlien ensimmäiseen Bootcamp-tapahtumaan. Tänä vuonna Bootcamp tapahtuu taas.

”Elokuvafestivaalille on yhä tärkeämpää kehittyä niin, että tuemme mahdollisimman hyvin nuorten elokuvantekijöiden ammattitaidon kehittämistä” Jukka-Pekka Laakso kuvaa tapahtuman lähtökohtia. ”Tampereen elokuvajuhlat on kohtauspaikka. Täällä nuoret ammattilaiset tulevat yhteen, ja silmät aukeavat maailmalle.” Keskusteluja Bootcamp-osallistumisesta oli tänä vuonna mm. libanonilaisten ja israelilaisten kumppanien kanssa, mutta järjestelyt eivät vielä onnistuneet rahoittajan puuttuessa. Koulut ja opiskelijat maksavat itse omat kulunsa ja yhtenä kehitystoiveena onkin löytää tapahtumalle suomalainen sponsori.

Vastaavasta tapahtumasta muualla Jukka-Pekka Laakso ei ole kuullut, vaikka elokuvajuhlat kiertääkin maailman festivaaleja aktiivisesti. Bootcampin esikuvana toimi Saksan Berlinaren Talent-ohjelma.

Bootcampiin tulee tänä vuonna noin 30 kiinalaista opiskelijaa. He jakavat kokemuksiaan suomalaisten, saksalaisten ja venäläisten bootcampiläisten kesken. Tapahtumia ohjaa hollantilainen, Latviassa asuva ja Ruotsissakin festivaalia järjestänyt tuottaja Thom Palmen. Kansainvälisiä ovat myös puhujat, esimerkiksi Stanley Kubrickin elokuvia tuottanut Jan Harlan, joka pitää MasterClassin musiikista elokuvan käsikirjoituksen välineenä.

Tapahtumassa katsotaan opiskelijoiden omia elokuvia, keskustellaan koko elokuvanteon kaaresta, markkinoinnista ja elokuvan saattamisesta festivaaleille. Tärkeää on myös kansainvälinen verkostoituminen ja muiden maiden elokuvakulttuureihin tutustuminen. Yksi kohokohta maailman saunapääkaupungissa Tampereella on tietenkin festivaalisauna.

Tampereen elokuvajuhlat on yksi Euroopan merkittävimpiä kansainvälisiä lyhytelokuvafestivaaleja, joka houkuttelee vuosittain 30 000 kävijää ja satoja ulkomaalaisia vieraita. Tämän vuoden festivaali järjestetään 6. – 10.3.2019.