08.02.2024

Tampereen elokuvajuhlat: Juho Kuosmasen mykkätrilogia nähdään Tampereen tuomiokirkossa 8.3. – Esa Toivola improvisoi elokuviin urkumusiikin

Tampereen tuomiokirkossa esitetään perjantaina 8. maaliskuuta Juho Kuosmasen ohjaama mykkäelokuvien trilogia osana Tampereen elokuvajuhlien ohjelmistoa. Esityksessä nähdään kolme lyhytelokuvaa, Romu-Mattila ja kaunis nainen (2012), Salaviinanpolttajat (2017) ja Kaukainen planeetta (2023). Tampereen elokuvajuhlilla trilogia esitetään nimellä Triangle of Hope – Juho Kuosmasen mykkätrilogia.

Juho Kuosmanen (s. 1979) kuuluu suomalaisen elokuvan arvostetuimpiin ohjaajiin. Hänet tunnetaan Suomessa ja maailmalla Cannesin elokuvajuhlilla palkituista pitkistä elokuvistaan Hymyilevä mies (2016) ja Hytti nro 6 (2021).

Tampereen elokuvajuhlien näytöksessä musiikin Triangle of Hope -trilogian lyhytelokuviin improvisoi Tampereen tuomiokirkon urkuri Esa Toivola. Kello 19 alkavaan näytökseen on yleisöllä vapaa pääsy.

– Nykymenon keskellä on tärkeää tarjota ihmisille toivon pilkahduksia. Kun mietimme mykkäelokuvaa Tampereen tuomiokirkkoon, oli aika selvä valinta esittää Juho Kuosmasen mykkäelokuvatrilogia. Kuosmasen lyhytelokuvat ovat humoristisen humaaneja tarinoita pienten ihmisten vastoinkäymisistä, jotka peitotaan yhteistyön voimalla. Ja onhan se kutkuttavaa saada kokea elokuvat Esa Toivolan musiikilla Tuomiokirkon juhlavassa ympäristössä, sanoo Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Riina Mikkonen.

Katsoja myötäelää altavastaajan puolella

Juho Kuosmasen mykkätrilogian elokuvia yhdistää lämminhenkinen huumori ja Kuosmasen elokuville ominainen näkökulma – katsoja myötäelää tarinaa altavastaajan puolella. Päähenkilöinä trilogian elokuvissa nähdään yksinäinen romukauppias, kaksi salaviinanpolttajaa ja majakkasaarella elävät sisarukset.

Trilogian ensimmäinen elokuva Romu-Mattila ja kaunis nainen vuodelta 2012 on tosipohjainen kertomus romukauppiaasta, joka joutuu pikkukaupungissa juorujen ja epäluulojen kohteeksi. Kuvitteellinen elokuva lähenee yhteiskunnallista dokumenttia, sillä elokuvassa on aineksia pääroolissa esiintyvän romukauppias Seppo Mattilan elämästä.

Trilogian toinen elokuva, Salaviinanpolttajat, on uusi versio ensimmäisestä suomalaisesta näytelmäelokuvasta Salaviinanpolttajat vuodelta 1907. Kuosmasen ohjaama versio sai ensi-iltansa vuonna 2017, jolloin Suomi vietti itsenäisyyden 100-vuotisjuhlia ja alkuperäisen elokuvan ensi-illasta oli kulunut 110 vuotta.

Alkuperäinen Salaviinanpolttajat on kadonnut, mutta Kuosmanen teki uuden version vanhasta elokuvasta säilyneiden tietojen pohjalta. Kolmessa päivässä kuvattu hulvaton komedia muistuttaa tyyliltään elokuvahistorian alkuaikojen mykkäkomedioita. Elokuvan toisessa pääroolissa nähdään kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme.

Kolmas mykkäelokuva, Kaukainen planeetta yhdistää vanhoja avaruusseikkailuja ja elämän ja kuoleman suuria kysymyksiä. Elokuvan päähenkilöitä ovat majakkasaarella elävät sisarukset, majakanvartija Marlanda ja hänen pikkuveljensä Maximilian, jotka haaveilevat kuolemanjälkeisestä kohtaamisesta. Pääroolissa Marlandaa näyttelee Jaana Paananen, joka on mukana trilogian jokaisessa elokuvassa.

Elokuvajuhlien viides kerta Tuomiokirkossa

Kyseessä on nyt viides kerta, kun Tampereen elokuvajuhlat ja Tampereen ev.lut. seurakunnat järjestävät yhteistyössä mykkäelokuvien näytöksen Tuomiokirkossa. Musiikin on jokaisessa esityksessä improvisoinut Tuomiokirkon urkuri Esa Toivola.

Tampereen elokuvajuhlien ensimmäinen esitys Tuomiokirkossa vuonna 2019 oli Minna Canthin näytelmään perustuva mykkäelokuva Murtovarkaus (1926). Vuonna 2020 oli vuorossa Victor Sjöströmin ohjaama Ajomies (1921), vuonna 2022 nähtiin Carl Theodor Dreyerin ohjaama Jeanne d’Arcin kärsimys (1928) ja viime vuonna esitettiin ukrainalainen mykkäklassikko, Dziga Vertovin ohjaama Mies ja elokuvakamera (1929).

Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 6.–10.3.2024. Festivaalin koko ohjelmisto julkistetaan ja yksittäiset liput tulevat myyntiin 14. helmikuuta.

Tampere Film Festival | 6.–10.3.2024

Triangle of Hope – Juho Kuosmasen mykkätrilogia

Urut: Esa Toivola

Tampereen tuomiokirkko

Perjantaina 8.3.2024 kello 19

Vapaa pääsy

Näytöksen kesto yhteensä 60 minuuttia.

Ikäraja S (sallittu kaikenikäisille)

Ymmärrettävissä suomeksi ja englanniksi

Romu-Mattila ja kaunis nainen (2012)

Kesto: 26 minuuttia

Ohjaus ja käsikirjoitus: Juho Kuosmanen

Kuvaus: J-P Passi

Näyttelijät: Seppo Mattila, Outi Airola

Salaviinanpolttajat (2017)

Kesto: 15 minuuttia

Ohjaus: Juho Kuosmanen

Käsikirjoitus: Juho Kuosmanen ja J. V-s

Kuvaus: J-P Passi

Näyttelijät: Jaana Paananen, Juha Hurme, Tomi Alatalo

Kaukainen planeetta (2023)

Kesto: 16 minuuttia

Ohjaus: Juho Kuosmanen

Käsikirjoitus: Juho Kuosmanen ja Anna Airola

Kuvaus: J-P Passi ja Arsen Sarkisiants

Lavastus: Kari Kankaanpää

Näyttelijät: Jaana Paananen, Aku-Petteri Pahkamäki

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

14.02.2024

Tampereen elokuvajuhlien ohjelmisto on julkaistu

Tampereen kansainvälisiä elokuvajuhlia vietetään 54. kerran 6.–10. maaliskuuta. Viisipäiväinen tapahtuma kerää jälleen elokuvan ystävät sekä alan ammattilaiset yhteen Tampereelle – festivaaliviikon aikana tarjolla on yli sata elokuvanäytöstä elokuvateatteri Finnkino Cine Atlaksessa ja Arthouse Cinema Niagarassa.…

31.01.2024

Tampereen elokuvajuhlien kilpailuvalinnat julkaistu

Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen ja kansainvälisen kilpailun sekä genre-elokuville suunnatun Generation XYZ -kilpailun elokuvat vuodelle 2024 on valittu. Kilpailusarjoihin haki jälleen runsas määrä elokuvia – yhteensä hakijoita oli 7434, ja näistä kilpailuihin valittiin 125 elokuvaa 51…

20.12.2023

Tampereen elokuvajuhlat: Toinen kurkistus vuoden 2024 ohjelmistoon – metsää monesta näkökulmasta

Joululahjaksi kaikille elokuvan ystäville julkistetaan toinen Tampereen elokuvajuhlien 2024 ohjelmistoteema, joka kantaa nimeä Metsä. Ohjelmistokokonaisuuteen kuuluu yhteensä kolme lyhytelokuvanäytöstä, jotka tarkastelevat metsän erilaisia ulottuvuuksia. Luvassa on niin dokumentteja, fiktiota, animaatiota kuin kokeellisia elokuvia. Ensimmäisen näytöksen…