08.03.2022

Tampereen elokuvajuhlat alkaa keskiviikkona 9.3.

Maailman suurimpiin lyhytelokuvafestivaaleihin kuuluva Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 52. kerran  9.–13.3. Vuoden 2022 ohjelmistoon on kuratoitu yli 60 näytöstä kotimaisia ja kansainvälisiä lyhytelokuvia sekä pitkiä dokumenttielokuvia. Elokuvanäytösten lisäksi festivaalin aikana järjestetään lukuisia keskustelutilaisuuksia, ammattilaistapahtumia sekä iltabileitä.

Festivaalin tapahtumapaikkoina ovat muun muassa Cine Atlas, Arthouse Cinema Niagara, Finlaysonin alue, Tampereen tuomiokirkko ja Hiedanranta. Lisäksi osa festivaalin ohjelmistosta on katsottavissa myös verkossa.

 

Festivaali reagoi poikkeukselliseen maailmantilanteeseen

Tampereen elokuvajuhlat reagoi Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan vetämällä ohjelmistosta pois kolme Venäjän valtion rahoittamaa lyhytelokuvaa.

Ohjelmistoon jätetään neljä riippumatonta venäläistä lyhytelokuvaa: kansainvälisen kilpailun Danila Kulinin Cosmonauts (Venäjä 2020) ja Mikhail Zheleznikovin Reviziya (Venäjä 2020) sekä What the VAFT? -näytöksen Ksenia Bashmakovan Nobody’s Fly (Venäjä 2018) ja Iona Roisinin Muistatko (A Method) (Suomi, Venäjä 2019). Kaikki festivaalin näytökset pystytään järjestämään suunnitellusti ohjelmamuutoksista huolimatta.

– Pidämme tässä tilanteessa tärkeänä, että myös venäläisen opposition ääni pääsee festivaalillamme kuuluviin. Tilanne on vaikea kaikille, eikä se ole elokuvantekijöiden syytä, festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso sekä toiminnanjohtaja Riina Mikkonen linjaavat.

Tampereen elokuvajuhlat lahjoittaa sunnuntaina 12.3. esitettävän Palkitut elokuvat 5 -näytöksen tuotot Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Festivaalin myyntipisteillä sekä ammattilaisvieraiden kohtaamispaikka festivaalikeskuksessa on Suomen Punaisen Ristin keräyslippaita koko festivaalin ajan.

 

Dokumenttielokuvia Suomen ensi-illassa

Tampereen elokuvajuhlilla on Suomen ensi-illassa kolme yli 30-minuuttista dokumenttielokuvaa.

Hannu Peltomaan Aina on toivoa (2022) nähdään ensiesityksenä festivaalilla. Elokuva on jatkoa Peltomaan palkitulle dokumentille Rantojen miehet (1971), joka esitetään samassa näytöksessä. Rantojen miehet kuvaa asunnottomien alkoholistien elämää Helsingissä, ja seurantadokumentti Aina on toivoa kertoo Kalen, entisen rantojen miehen, selviytymistarinan.

Michael Ien Cohenin Suomen ensi-illassa oleva dokumenttielokuva Humanity Stoked (Yhdysvallat 2022) on osa festivaalilla nähtävää Skateboarding-kokonaisuutta. Elokuva kertoo pelon ja muiden ihmisyyden haasteiden voittamisen kauneudesta ammattilaisskeittaajien, tutkijoiden, taiteilijoiden, muusikoiden, aktivistien ja opettajien näkökulmasta. Haastateltavana on muun muassa skeittilegenda Tony Hawk.

Myös Sophie Robinsonin ja Dunstan Brucen ohjaama I Get Knocked Down (Iso-Britannia 2021) nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Elokuva on 1990-luvulla Tubthumbing-hitillään tunnetuksi tulleen Chumbawamba-yhtyeen keulakuvan Dunstan Brucen tarina, jossa entinen pop-tähti etsii kauan kadoksissa ollutta anarkistista elämänotettaan.

 

Kilpailunäytökset verkossa ja teattereissa

Festivaalilla arvioidaan lyhytelokuvia kolmessa eri sarjassa: kotimaisessa ja kansainvälisessä kilpailussa sekä Generation XYZ -kilpailussa, joka on suunnattu alle 30-minuuttisille genre-elokuville. Kotimaisessa kilpailussa nähdään lyhytelokuvien ohella myös pitkiä dokumenttielokuvia.

Kilpailuissa mukana olevat tekijävieraat ovat festivaalin aikana paikalla näytösten yhteydessä järjestettävissä haastattelutilaisuuksissa ja ammattilaistapahtumissa, ja parhaat elokuvat palkitaan lauantai-iltana 12.3. Cine Atlaksessa klo 20 järjestettävässä palkintoseremoniassa. Palkittuja elokuvia pääsee näkemään palkintoseremonian jälkeen yhteensä kahdeksassa näytöksessä lauantai-iltana ja sunnuntaina.

Kilpailuihin valitut elokuvat ovat katsottavissa myös verkossa 9.–20.3. välisen ajan.

 

Tapahtumia yleisölle ja ammattilaisille

Elokuvanäytösten lisäksi festivaali tarjoaa yleisölleen keskustelutilaisuuksia, iltabileitä ja muita tapahtumia. Lisäksi festivaalille akkreditoituneille vieraille järjestetään viikon aikana ammattilaisohjelmaa ja verkostoitumistilaisuuksia torstaista lauantaihin 10.–12.3.

Torstaina 10.3. kaupunkitilaan ja -kulttuuriin syvennytään Tampereen elokuvajuhlien ja Tampereen yliopiston yhteisessä Kenen kaupunki? -keskustelussa. Paneelikeskustelun moderoivat kestävän kaupunkikehityksen yliopistonlehtori Markus Laine sekä ympäristöpolitiikan apulaisprofessori Helena Leino. Keskustelijaksi saapuu muun muassa Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Lauantaina 12.3. Tullikamarin Klubin Leffabrunssilla tarjoillaan aamiaisen ohessa otoksia elokuvajuhlien ohjelmistosta. Paikalla ovat festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso sekä elokuvantekijät, jotka kertovat elokuvistaan.

Koko ohjelmisto on nähtävissä Tampereen elokuvajuhlien verkkosivuilla.

Festivaalin lipunmyynti- ja infopiste Festival Shop palvelee 2.–13.3. Koskikeskuksen keskusaukiolla olevassa liiketilassa. Lippuja myydään festivaalin ajan myös näytöspaikoilla (Cine Atlas sekä Arthouse Cinema Niagara) sekä Lippu.fi:n verkkokaupassa.

Festivaalin verkkonäytöksiin voi lunastaa lippuja Festival Shopista sekä Festhome TV -alustalta keskiviikosta 9.3. lähtien.


@tamperefilmfestival
#tamperefilmfestival

Festivaalin sivuille