11.09.2013

Tampere Jazz Happeningissa huippujazzia viidestä eri maanosasta

Tampere Jazz Happening 2013 valaisee alkavaa kaamosta monipuolisella kattauksella nykyjazzin parhaimmistoa. Festivaali kokoaa yhteen 31.10. – 3.11. jazzin kiinnostavimmat tekijät viidestä maanosasta: Australiasta, Pohjois- ja Etelä-Amerikasta, Afrikasta sekä Euroopasta. 32. kertaa järjestettävään tapahtumaan saapuu kaikkiaan 24 kokoonpanoa, joista 16 on kansainvälisiä.

Korkeatasoisessa ohjelmassa soi jazzin koko kirjo, helposti lähestyttävästä svengistä kokeilevaan avant gardeen. Mukana on konkareita, tuoreita taitureita ja neljä maailmanensi-iltaa.

Skandinaavista yhteistyötä, rumpalitähtiä ja harvinaisia soittimia

Tänä vuonna useita yhtyeitä johdetaan rumpujen takaa. Lauantai-illan kruunaa maailmantähti Manu Katché kvartettinsa kanssa ja sunnuntain huipentaa maestro Jack DeJohnette ryhmineen. Tanskalainen Stefan Pasborg puolestaan tuo estradille rock-klassikoita versioivan ”Free Moby Dick” -projektinsa.

Kansainväliset vieraat tuovat myös mukanaan jazzille harvinaisempia soittimia. Kolumbialainen Edmar Castaneda saa harpusta irti niin melodioita kuin groovaavia rytmejä, ja alankomaalainen Ernst Reijseger laajentaa sellon mahdollisuuksia. Malilaisen Bassekou Kouyatén instrumentti on afrikkalainen, luutun kaltainen ngoni. Suositusta Treme -tv-sarjasta tuttu yhtye The Hot 8 Brass Band taas tuo reheviä vaskisoundeja New Orleansista.

Luvassa on myös pohjoismaista yhteistyötä, kun kitaristivelho Raoul Björkenheim ottaa lavan haltuun ruotsalaisten Morgan Ågrenin ja Mats Gustafssonin seurassa. Skandinaavista väriä näkyy lukuisissa kokoonpanoissa ja Copenhagen Jazz Festivalin kanssa toteutettavassa konsertissa.

Kotimaisessa ohjelmassa maailmanensi-iltoja ja tuttuja virtuooseja

Festivaalin kotimaisessa ohjelmassa upouudet yhtyeet Jarmo Saari Republic, Seppo Kantosen seitsenhenkinen Kantonen Camping ja Jimi Tenorin sekä Kalle Kaliman ohjastama Tenors of Kalma saavat rinnalleen jo vakiintuneita huippuyhtyeitä, kuten Verneri Pohjola Quartetin ja vetävän Dalindéon.