09.09.2015

Tampere Jazz Happeningin 2015 ohjelmisto julki

Tampere Jazz Happening hellii musiikin ystäviä jo 34. kerran 29.10. – 1.11.2015, jolloin festivaali valtaa Pakkahuoneen, Klubin ja Telakan lavat nykyjazzin kiinnostavimmilla nimillä. Tapahtumaan saapuu kaikkiaan 26 kokoonpanoa, joista 18 on kansainvälisiä.

Mukana on niin nuoria, lupaavia artisteja kuin todellisia legendojakin, kuten jo 1960-luvulla maailmanmaineeseen noussut Cream-yhtyeen rumpali Ginger Baker. Rolling Stone -lehdessä kaikkien aikojen kymmenen merkittävimmän rumpalin joukkoon äänestetty konkari esiintyy Tampereella tuoreen Jazz Confusion -bändinsä kanssa.

Kokenutta kaartia edustavat myös lauantain päiväkonsertin esiintyjät Paal Nilssen-Love Large Unit, Mats Gustafsson Solo ja The Young Mothers. Viime vuonna näiden kokoonpanojen nokkamiehet nähtiin festivaalilla yhteisen The Thing -bändinsä kanssa, nyt he täyttävät Pakkahuoneen lavan kukin omalla vuorollaan. Pohjoismaista nuorta jazzsukupolvea esittelee puolestaan avajaiskonsertin Young Nordic Jazz Comets -showcase.

Jazz kohtaa runouden

Tämän vuoden ohjelmistossa esiin nousee erityisesti jazzin ja runouden liitto. Yhdysvaltalainen Saul Williams tunnetaan yhtenä vaihtoehtoisen hip hopin kiehtovimmista äänistä, ja hänen maanmiehensä David Murray on pitkän ja menestyksekkään uran tehnyt saksofonisti. Tampereella nämä kaksi taituria nähdään lavalla yhdessä, takanaan sielukas Infinity Quartet.

Runous lyö kättä musiikin kanssa myös kotimaisin voimin, kun festivaalille saapuvat räppiä ja jazzia yhdistelevä spektaakkeli Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana sekä modernin kirjallisuutemme legenda Hannu Salama seuranaan maamme huippusoittajista koostuva kokoonpano Vapaat Radikaalit.

Taiturimaiset naiset

Festivaalin päätöspäivänä estradin valtaavat naisjohtoiset bändit. Amerikkalaisen jazzin ykkösleidi Carla Bley oli keskeinen hahmo jo 1960-luvun free jazz -liikkeessä, ja hänet tunnetaan niin monipuolisena säveltäjänä, orkesterinjohtajana kuin pianistinakin. Tampereelle Bley saapuu elämänkumppaninsa, basisti Steve Swallow’n sekä saksofonisti Andy Sheppardin kanssa.

Lisää naisenergiaa tarjoilevat portugalilaisen flyygelitorvi- ja trumpettivirtuoosi Susana Santos Silvan ja tanskalaisen saksofonistin Lotte Ankerin johtama upouusi orkesteri Life and Other Transient Storms sekä palkitun virolaisen Maria Faustin kansainvälinen kokoonpano Sacrum Facere. Festivaalin päätöskonsertissa norjalainen kahden naisen ja yhden miehen kollektiivi Hedvig Mollestad Trio yhdistelee jazzia ja rockia vastustamattomalla asenteella.

Tampere Jazz Happening 2015 -ohjelma kokonaisuudessaan osoitteessa www.tamperemusicfestivals.fi/jazz