25.04.2017

Tampere Jazz Happeningille arvostettu EJN-palkinto parhaasta jazzfestivaalin ohjelmasuunnittelusta

Europe Jazz Network (EJN) on myöntänyt Tampere Jazz Happeningille arvostetun EJN Award for Adventurous Programming -palkinnon. Se myönnetään eurooppalaiselle festivaalille menestyksekkäästä näkemyksellisen ja yleisöä kiehtovan musiikkiohjelman suunnittelusta. Palkinto ojennetaan Tampere jazz Happeningin taiteelliselle johtajalle Juhamatti Kauppiselle JazzAhead-festivaalilla Bremenissä, Saksassa, perjantaina 28.4. Kauppinen on vastannut festivaalin ohjelmasuunnittelusta vuodesta 2002 alkaen.

Viisijäseninen palkintoraati, johon kuului edustajia merkittäviltä eurooppalaisilta jazzfestivaaleilta sekä lehdistöstä, kiitti Tampere Jazz Happeningin korkeaa taiteellista tasoa ja toisaalta vahvaa yhteyttä paikalliseen yhteisöön. Jazz Happeningistä on raadin mukaan kasvanut maailmanluokan tapahtuma, jossa uusia sukupolvet ja sukupuolet ylittäviä yhteistyöprojekteja syntyy joka vuosi. Nuorilla suomalaisilla jazzmuusikoilla on mahdollisuus testata ideoitaan yhdessä jazzin legendojen kanssa ja saada merkittävää kansainvälistä huomiota. Festivaalilla on laaja musiikillinen horisontti, jonka tarkkaan suunniteltu ohjelma kehystää. Festivaaliohjelman suunnitellutta Kauppista kuvataan yhdeksi Euroopan omaleimaisimmista promoottoreista.

  • On suuri kunnia saada EJN-palkinto. Se on arvostetuin huomionosoitus, jonka jazzfestivaali voi Euroopassa saada. Olen halunnut jatkaa ja kunnioittaa sitä intohimoista työtä, jonka paikallinen jazzkerho Break aloitti noin 40 vuotta sitten. Pyrkimyksenäni on ollut laajentaa jazzin määritelmää ja rakentaa siltoja uusiin yleisöihin, mutta pitää samalla myös alkuperäinen yleisö tyytyväisenä. Festivaalin konserttien täydet salit ja saamamme palaute ovat osoittaneet, että jotain on tehty oikein. Haluan kiittää Tampereen kaupunkia ja uskollisia vapaaehtoisiamme, festivaalitoimiston työntekijöitä ja kollegoja, jotka tekevät tämän mahdolliseksi joka vuosi. Musiikki on tärkeintä, kommentoi Kauppinen.

Tampere Jazz Happening järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1982, ja siitä alkaen festivaali on rikastuttanut Tampereen kulttuurielämää joka vuosi. Vuodesta 1990 festivaalia on tuottanut Tampereen Musiikkijuhlat, joka on osa Tampereen kaupungin kulttuuripalveluja. Tampere Jazz Happening tuo yhteen mielenkiintoisimmat modernin jazzin kärkinimet Suomesta ja ulkomailta. Tapahtuma järjestetään seuraavan kerran 2.–5.11.2017.

Suomi on kuluvana vuonna JazzAhead-festivaalin yhteistyökumppani. Perjantaina Tampereen kaupungin isännöimässä palkinnonjakotilaisuudessa esiintyvät suomalaiset muusikot Kari Ikonen, Olli Rantala, Markku Ounaskari, Verneri Pohjola, Sid Hille and Raoul Björkenheim. Suomi on vahvasti esillä myös torstaina, jolloin järjestetään Finnish night osana festivaalin showcase-ohjelmaa.

EJN perustettiin vuonna 1987 ja siihen kuuluu nykyisin 34 maasta yhteensä 115 organisaatiota, joiden joukossa on festivaaleja, konserttitaloja, klubeja, itsenäisiä promoottoreita ja kansallisia toimijoita. Järjestön tarkoituksena on edistää ja tukea luovan improvisoidun musiikin kehittämistä Euroopassa ja luoda taiteilijoille, järjestäjille ja yleisöille mahdollisuuksia kommunikaatioon ja yhteistoimintaan.

www.tamperemusicfestivals.fi/jazz,