06.11.2017

Tampere Jazz Happening: Tampereen Pakkahuoneella palkittiin maamme jazztähdistöä

Suomalaisen jazzmusiikin katto-organisaatio Jazzliitto palkitsi perjantaina 3.11. trumpetisti Verneri Pohjolan Yrjö-palkinnolla, joka on Suomen korkein jazzmuusikolle myönnettävä tunnustus. Palkinto luovutettiin Tampere Jazz Happening -tapahtuman yhteydessä Tullikamarin Pakkahuoneella. Pohjola vastaanotti tilaisuudessa taiteilija Jenni Tuomisen tilaustyön Big Girl. Suomen Yleisradion Varjo-Yrjöllä palkittiin toimintaansa laajentanut Koko Jazz Club.

Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto on jaettu vuosittain vuodesta 1967. Palkinto myönnetään kunakin vuonna ansioituneelle suomalaiselle jazzmuusikolle. Tänä vuonna palkinnon vastaanotti Tampere Jazz Happeningin lavalla trumpetisti Verneri Pohjola. Läpimurtonsa Ilmiliekki Quartetin kanssa tehnyt Pohjola tunnetaan yhtyeistään Verneri Pohjola Quartet ja Verneri Pohjola Group. Brittiläiselle Edition Recordsille levyttävän Pohjolan viimeisimmällä Pekka-albumilla hän tulkitsee yhtyeineen isänsä, sähköbassolegenda Pekka Pohjolan sävellyksiä. Seuraavaksi Pohjolalta on luvassa duolevy rumpali Mika Kallion kanssa. Animal Imagen musiikki pohjautuu Perttu Saksan samannimiseen elokuvaan.

Jazzliiton hallitus oli yksimielinen vuonna 1977 syntyneen taiteilijan palkitsemisesta.

– Trumpetisti Verneri Pohjola on koskettanut laajasti suomalaista ja eurooppalaista jazzyleisöä. Oman soundin jo varhaisessa vaiheessa löytänyt Pohjola on mestarillinen tilankäyttäjä. Yhtyeenjohtajana ja säveltäjänä Verneri Pohjolaa on verrattu alan suurimpiin jo tässä vaiheessa uraa, kertoo Suomen Jazzliiton hallituksen puheenjohtaja Petteri Klintrup.

– Pohjola on lukuisien menestyneiden yhtyeiden pelintekijä, ja kantaaottava keskustelija kotimaisen jazzin kentällä.

Varsinainen fyysinen Yrjö-palkinto on vuosittain vaihtuvan taiteilijan teos. Tänä vuonna teos oli vuonna 1976 syntyneen porvoolaistaiteilijan, Jenni Tuomisen keramiikkaveistos Big Girl. Jazzliitto tilasi teoksen varta vasten Verneri Pohjolaa varten.

– Pohdin, mikä olisi hyvä palkinto tämänvuotiselle palkinnon saajalle. Mieleeni muotoutui voimakas ja sielukas naishahmo. Se on nimeltään Big Girl ja kuvastaa meissä kaikissa olevaa herkkyyttä, josta syntyy voimavaramme, taiteilija kertoo. Jenni Tuominen on Taideteollisessa korkeakoulussa ja Turun Taideakatemiassa opiskellut kuvittaja ja kuvataiteilija. Hänen töitään on ollut näyttelyissä ympäri maailmaa, ja hän on myös suunnitellut kuoseja Marimekolle vuodesta 2006.

Yleisradion Jazzradio jakoi tapahtumassa myös Varjo-Yrjö-palkinnon työstä jazzkulttuurin hyväksi. Palkinto myönnettiin tänä vuonna Koko Jazz Clubille. Vuonna 2010 Helsingissä aloittanut, Koko Teatterin yhteydessä toimiva klubi on puitteiltaan korkeatasoinen konserttipaikka, jonka ohjelmatarjonnasta löytyy kotimaisen huippujazzin lisäksi myös kansainvälistä väriä. Koko Jazz Club on osoittanut vuosien varrella kunnioitettavaa sitkeyttä, sillä julkinen tuki toiminnalle on ollut jatkuvasti epävarmaa. Vuonna 2015 klubi laajensi tarjontaansa Helsingistä muualle Suomeen aloittamalla säännölliset klubi-illat Iisalmessa. Koko Jazz Clubin taiteellisena johtajana on alusta lähtien toiminut jazzmuusikko Timo Hirvonen. Varjo-Yrjö-palkinto jaettiin 15. kertaa. Aikaisempina vuosina palkinnon on saanut muun muassa valokuvaaja Maarit Kytöharju sekä juuri edesmenneen Emu Lehtisen legendaarinen levykauppa Digelius Music.