02.11.2020

Tampere Jazz Happening soi komeasti kotimaisin voimin

Tampere Jazz Happening 2020 jää historiaan monella tavalla poikkeuksellisena festivaalivuotena. Neljän päivän aikana nähtiin tuttuun tapaan lukuisia korkeatasoisia konsertteja, mutta ensimmäistä kertaa 39 vuoden aikana ohjelma oli täysin kotimainen. Tänä vuonna tapahtuma myös laajeni Tullikamarin aukion ympäristöstä kotikatsomoihin, kun kaikki Pakkahuoneen konsertit välitettiin striimeinä kotimaisille ja kansainvälisille etäyleisöille.

Lippuja oli koronarajoitusten vuoksi myynnissä vain noin kolmannes normaalivuosien kapasiteetista. Lähes kaikki tilaisuudet olivatkin loppuunmyytyjä. Pakkahuoneen ja Telakan kokonaiskäyntimäärä oli yli 1200 ja festivaalin täyttöaste noin 95 prosenttia. Myös avajaisstriimi keräsi torstain aikana peräti 1200 seuraajaa, ja maksullisiakin striimilippuja on myyty kymmeniä kuhunkin konserttiin. Striimilähetykset ovat ostettavissa ja katsottavissa vielä seitsemän päivän ajan kunkin konsertin jälkeen.

Avajaiskonsertin teemana oli tänä vuonna tamperelainen jazz, joka soi Kielo Kärkkäisen & Taming Mayn, Masa Orpana Honkin ja Utopianistin voimin. Perjantaina järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto myönnettiin saksofonisti Timo Lassylle ja Andania-elämäntyöpalkinto toimittaja Matti Laipiolle. Lauantain kohokohtiin lukeutui mm. Pakkahuoneen iltatilaisuus, jossa esiintyivät Timo Lassy & Teppo Mäkynen ja Antti Lötjönen Quintet East.

Sunnuntain konserteissa palattiin vielä paikallisteemaan, kun Pakkahuoneella kuultiin Verneri Pohjolan & Tuomo Prättälän sekä Timo Lassy Bandin lisäksi Varjo-Yrjölläkin tänä vuonna palkitun Tapio Ylisen säveltämä Mortality-projekti. Myöhemmin illalla koko festivaalin päätti Telakalla niin ikään tamperelainen Matti Salo Quartet.

Yhteensä festivaalin aikana esiintyi 18 yhtyettä. Festivaalilla kohtasivat eri muusikkosukupolvet 1990-luvulla syntyneistä Amanda Blomqvistista ja Selma Savolaisesta Reiska Laine Quintetin ja Iro Haarla Quartetin suomijazz-konkareihin.

Festivaalin tunnelma oli kaikista poikkeusjärjestelyistä huolimatta lämmin, ja ihmiset iloitsivat vilpittömästi mahdollisuudesta päästä yhdessä elävän musiikin pariin. 40. kansainvälinen Tampere Jazz Happening järjestetään 4.−7.11.2021.

Spotlight on Tampere –konsertin ilmaisstriimi: https://tiketti.stream/en/stream/72238 (kuunneltavissa 5.11. asti)

Yle Radio 1:n Tampere Jazz Happening Special: https://areena.yle.fi/audio/1-50609755 (kuunneltavissa 29 päivän ajan)