09.02.2016

Tampere Biennalessa nykymusiikin karnevaali

Suomalaista nykymusiikkia esittelevä tapahtuma Tampere Biennale juhlii 30 vuotista taivaltaan 13.–17.4.2016. Monitaiteellisessa ohjelmassa musiikki yhdistyy eri tavoin visuaalisiin taiteisiin, sirkukseen ja performansseihin. Kantaesityksiä kuullaan kymmenkunta. Festivaali tarjoaa myös Suomen tähän asti laajimman äänitaiteen näyttelykokonaisuuden yhteistyössä Tampereen taidemuseon kanssa. Tampere Biennalen vuoden 2016 ohjelman on suunnitellut festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjä Sami Klemola. Festivaalin perustivat vuonna 1986 Tampereen kaupunki ja säveltäjä Usko Meriläinen.

Kansainvälisiksi vieraiksi festivaalille saadaan saksalais-islantilainen Ensemble Adapter ja belgialainen Nadar Ensemble. Ensemble Adapterin ja defunensemblen yhteiskonsertti on osa suomalaisen musiikin Aus Finnland -kärkihanketta. Eri aikakaudet, tekijät ja taiteenlajit yhdistyvät Nadar Ensemblen konsertissa, jossa pääosassa ovat musiikilliset ja visuaaliset kaksoisolennot. Kokonaisuuden lähtökohtana on Georges Mélies´n elokuva L’Homme Orchestre (1900). Elokuvan ja musiikin erottamaton suhde tulee esiin Mika Taanilan Mannerlaatta-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla 15.2.

Nykysirkuksen pioneeri Circo Aereo ja defunensemble luovat yhdessä äänen, liikkeen ja kuvan sirkusta teoksessa Concerto Planos. Circo Aereo tuo Tampereelle myös musiikkiaiheisen klovnerian ja mimiikan helmen The Pianist, jonka ylevässä nimiroolissa nähdään sirkustaiteilija Thomas Monckton. Esitys on maailmalla arvostelu- ja yleisömenestyksen saavuttaneen teoksen ainoa Suomen vierailu vuonna 2016.

Tampere Filharmonia on tilannut Tampere Biennalen 30-vuotisjuhlakonserttiin teoksen Himmel Punk Antti Auviselta. Tampere Biennalen toinen tilausteos on säveltäjä Niilo Tarnasen käsialaa. Musiikkia on tilattu myös muusikko ja kuvataiteilija Jan Anderzénilta alias Tomutontulta, joka esiintyy festivaalin iltaklubilla perjantaina.

Festivaalin äänitaidenäyttelyissä on esillä teoksia lähes parilta kymmeneltä eri taiteilijalta ja taiteilijakollektiivilta. Erilaisten näyttelytilojen ja gallerioiden lisäksi äänitaide-elämyksiä on mahdollisuus kokea eri puolilla kaupungin keskustaa. Näyttelyt ovat auki paikkakohtaisesti, ja viimeiset jatkuvat aina toukokuun puoliväliin saakka. Avajaiskierros järjestetään keskiviikkona 13.4., mutta ensimmäiset äänitaidenäyttelyt avautuvat jo festivaalin ennakkotapahtuman aikaan perjantaina 1.4. Ennakkotapahtuma järjestetään 30.3.–1.4. yhdessä Tampereen kaupunginkirjaston ja Tampereen taidemuseon kanssa.

Festivaalin iltaklubeilla on tarjolla kokeellista musiikkia maailmalla menestyneelle Fonal Recordsille levyttäneiltä omaperäisiltä yhtyeiltä ja musiikintekijöiltä. Koko perhe voi osallistua festivaalin päätöspäivän ohjelmaan Sara Hildénin taidemuseossa.

Festivaalin koko ohjelmaan voi tiistaista 9.2. alkaen tutustua osoitteessa www.tamperemusicfestivals.fi/biennale/