09.02.2010

Tampere Biennalen ohjelma julkaistu

Poikkitaiteellinen festivaali tarjoaa nykymusiikin ilmiöiden ohella elämyksiä myös tanssi- ja kuvataiteen sekä elektronisen musiikin ystäville – perheen pienimpiä unohtamatta.

Keskiössä Tampere-talo ja tilausteokset

Tänä vuonna yksi Biennalen kohokohtia on Tampere Filharmonian ja tanssija Virpi Pahkisen yhteistyönä syntynyt poikkitaiteellinen konsertti, joka saa ensiesityksensä Tampere-talossa perjantaina. Konsertin johtaa kapellimestari Anna-Maria Helsing. Tampere-taloon sijoittuu myös valtaosa muista tapahtuman konserteista. Pienessä salissa yleisö saa nauttia muun muassa huippusopraanojen, Anu ja Piia Komsin, lavasäteilystä heti avajaispäivänä. Konsertissa kuullaan myös yksi Biennalen tilaussävellyksistä, Heinz-Juhani Hofmannin a cappella –teos …ja paina vasten sydäntä. Muita tilausteoksia ovat niin ikään Pienessä salissa lauantaina kuultava Tapio Tuomelan String Quartet: The Fiddler ja sunnuntaina Telakalla Elektroakustisessa iltapäivässä esitettävä Paola Livorsin teos Âkâsh viululle, alttoviululle ja live-elektroniikalle.

Ripaus kansainvälisyyttä

Festivaaliin mahtuu myös kansainvälistä väriä, vaikka pääpaino onkin kotimaisessa tuotannossa. Lauantaina Tampere-talossa huilisti Mario Caroli, laulaja Sonia Turchetta ja pianisti Keiko Nakayama tulkitsevat Salvatore Sciarrinon kiehtovan minioopperan La perfezione di uno spirito sottile.

Festivaalin monet kasvot

Osana moni-ilmeistä festivaalia ovat Lars Holmströmin näyttelyn avajaiset Tampere-talon Talvipuutarhassa, musiikkijournalismiseminaari Tampere-talossa, lounaskonsertit Tuomiokirkossa ja Telakalla, koululaisryhmien työpajat sekä Tampereen taidemuseon Arvoituskuvia -perhepäivä vuoden nuoren taiteilijan, Anni Leppälän näyttelyn yhteydessä.

Sähköä iltoihin

Iltaohjelmaan kuuluvat viime vuosilta tutut, suositut elektronisen musiikin illat. Planetaarion ainutlaatuisissa puitteissa koetaan Jukka Mikkolan ambient-tunnelmainen Avaruusseikkailu 2010 ja Klubilla torstaista lauantaihin nähdään laaja kattaus tämän hetken kiinnostavimpia artisteja ja yhtyeitä Lubo-Mirista Jori Hulkkoseen ja uuden Mun-levyn juuri Rockadillo Recordsille julkaisseeseen Wimmeen.

Sunnuntai Telakalla

Telakan sunnuntaiseen, kaikille aisteille suunnattuun elektroakustiseen tapahtumaan luovan panoksensa ovat antaneet myös Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelijat ja videotaiteesta vastaava AV-arkki.

Tampere Biennalessa esitetään tänä vuonna kuusi kantaesitystä. Festivaalin taiteellisena johtajana on toiminut säveltäjä Lotta Wennäkoski.

TAMPERE BIENNALE 14. – 18.4.2010
Tampere-talo, Teatteri Telakka, Klubi
Tampereen tuomiokirkko, Tampereen taidemuseo
Planetaario
Liput 0 – 21 euroa, ennakkoon Lippupisteestä (www.lippu.fi)

http://www.tamperemusicfestivals/biennale