06.03.2018

Tampere Biennale presents: Jan Anderzén – Äimän tähkä

Tampere Biennale ottaa varaslähdön festivaaliin Helsingissä 15.3.2018, jolloin Tiketti Galleriassa aukeaa tapahtuman ensimmäinen näyttely, Jan Anderzén – Äimän tähkä.

 

Jan Anderzén on kuvataiteilija ja muusikko, joka tunnetaan niin Kemialliset Ystävät -yhtyeestään ja Tomutonttu-sooloprojektistaan kuin värikkäistä teoksistaankin, jotka tasapainottelevat abstraktin ja figuratiivisen rajoilla. Anderzénin yksityisnäyttelyitä on ollut esillä muun muassa Goethe-instituutissa Oslossa, HSP-galleriassa Christchurchissa ja Hectoliter-galleriassa Brysselissä. Musiikkiaan Anderzén on esittänyt taidekeskuksissa (MoMA PS1, Lontoon CCA, Fylkingen), festivaaleilla (Sonar, Roskilde, Flow) ja kiertueilla esimerkiksi Oneohtrix Point Neverin ja James Ferraron kanssa.

 

”Äimä on nimitys suurikokoiselle neulalle, jonka reiän muotoa hämmästyneen ihmisen suu muistuttaa. Joukko jyvämäisiä äimiä muodostaa Äimän Tähkän. Tämän sanaparin minulle esitteli rakkain runotyökaluni, Arrak-anagrammikone”, Anderzén valottaa näyttelyn nimeä.

 

”Anagrammikoneen lypsäminen edustaa hyvin työskentelyäni, joka suurimmaksi osaksi muodostuu monista lähteistä kerätyn musiikin, kuvien ja sanojen järjestämisestä uusiksi yhdistelmiksi. Tarkastelen toiston lumoa: yksilön, kulttuurin sekä luonnon kiertokulkuja. Pyrin herkistymään mutaatioissa, ennustamattomuuksissa ja virheissä piileville uusien alkujen siemenille.”

 

Anderzén hyödyntää työskentelyssään erilaisia satunnaisuutta tuottavia teknologioita sekä kehittelemiään pelin kaltaisia metodeita. Viime aikoina hänen mielenkiintonsa on kohdistunut erityisesti digitaalisten kuvien ja perinteisten käsityömenetelmien yhteyksiin.

 

”Laveasti ymmärrettynä monet tekemiseni liittyvät tulostamisen tapahtumaan, jossa tuon digitaalisen käsin kosketeltavaksi. Tässä liikkeessä piilee jotakin, jonka tunnen kertovan elämästä tässä ajassa.”

 

Tiketti Galleriassa on esillä sarja uusia tekstiiliteoksia sekä valikoima töitä, joita ei ole aikaisemmin nähty Helsingissä. Näyttelytilassa soi Anderzénin valmistama riisuttu versio Kemialliset Ystävät -yhtyeen uusimmasta ”Siipi Empii” -albumista.

 

Näyttely on osa Tampere Biennalen ohjelmaa, ja se on auki 15.3.-17.4.2018. Itse Tampere Biennalea vietetään 11.-15.4.2018. Festivaalin konserttiohjelmassa kuullaan muun muassa Anderzénin teos Nuotiossa (2016) defunensemblen tulkitsemana.

 

Tapahtuma Facebookissa