06.02.2020

Tampere Biennale kuuntelee luontoa

Suomalaisen modernin taidemusiikin festivaali Tampere Biennale järjestetään jälleen 1.–5.4.2020. Festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjä Jennah Vainio valitsi tämän vuoden teemaksi Kuuntele luontoa.

– Tänä päivänä saamme jatkuvasti kuulla huolestuttavia uutisia ilmastonmuutoksen aiheuttamista luonnonkatastrofeista ja maapallon biodiversiteetin kaventumisesta. Samaan aikaan olemme urbaanissa ympäristössämme monin tavoin etääntyneitä luonnosta emmekä aina näe ajan merkkejä. Voiko taiteella ja musiikilla pelastaa maailman? Tuskin, mutta taiteen keinoin voimme herätellä päättäjiämme sekä kanssaveljiämme ja -sisariamme pohtimaan näitä kysymyksiä.

Luontoaiheita käsitellään ohjelmassa monipuolisesti, ja ekologisen jalanjäljen minimoimiseksi on painotettu kotimaista osaamista niin säveltäjien kuin esiintyvien taiteilijoidenkin osalta. Lisäksi festivaali tekee yhteistyötä Luonnonperintösäätiön kanssa.

Kantaesityksiä on toistakymmentä. Tampere Filharmonian konsertissa kantaesitetään Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteisteos Water, joka on ensimmäinen osa neljän ilmastonmuutosta käsittelevä orkesteriteoksen kokonaisuudesta. Tampere Biennalen omia tilauksia ovat Pasi Lyytikäisen TampereRaw’n konsertissa kuultava Taival, Maria Kallionpään säveltämä ja Uusinta Ensemblen esittämä El Canto del Mar Infinito sekä Heidi Hassisen Frenckellin kellotorniin säveltämä festivaalin tunnusmusiikki.

Yksi festivaalin kohokohdista on Alma! -liikeoopperan ensi-ilta. Alma! on säveltäjä Minna Leinosen, koreografi-ohjaaja Petri Kekonin ja libretisti Hanna Weseliuksen liikeooppera laulajille, tanssijoille ja soitinyhtyeelle. Se on myös Jutta Seppisen johtaman CHANGEnsemblen ensimmäinen tilausteos.

Tampere Biennalen ainoa ulkomainen esiintyjä on viimeisen kymmenen vuoden aikana jazzmaailman puhutuimpien artistien joukkoon noussut Linda May Han Oh. G Livelab Tampereen tuottama konsertti on osa kontrabasistin kolmen konsertin mittaista Suomen-kiertuetta, joka aloittaa laajemman Euroopan-kiertueen.

Festivaalin ohjelmaa täydentävät Kulttuuritalo Laikun ympäristöön sijoittuvat ääni- ja videotaideteokset sekä Telakan iltaklubit, joissa kuullaan niin luontoääniä, improvisaatiota, elektronista musiikkia kuin livesoittoakin.

Tampere Biennalen ennakkotapahtuma järjestetään 18.3.2020. Pääkirjasto Metson musiikkiosastolla kuultavassa paneelikeskustelussa Inspiraation portaat: luonto, taide ja toiminta ovat keskustelemassa kirjailija Anni Kytömäki, säveltäjä Lauri Supponen ja Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila. Lisäksi kuullaan Pirkanmaan musiikkiopiston oppilaiden sävellyksiä ja saadaan maistiaisia ääni- ja videotaidekokonaisuudesta. Ilta päättyy Sami Junnosen ja Tuomas Turriagon konserttiin Vanhassa kirkossa.

www.tamperebiennale.fi