07.04.2014

Tampere Biennale käynnistyy keskiviikkona 9.4.

 

 

Suomen laajin kotimaisen nykymusiikin festivaali Tampere Biennale esittelee keskiviikosta sunnuntaihin tuoreita kotimaisia sävellyksiä sekä musiikkia ja visuaalisuutta yhdisteleviä teoksia. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii säveltäjä Olli Virtaperko, ja sen järjestää Tampereen musiikkijuhlat.

Festivaalin avaa Galleria Himmelblaun näyttely Musiikki ja kuva. Tampere Biennalen vuonna 2012 alkanut yhteistyö Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kanssa saa jatkoa kahden tuoreen videoteoksen myötä. Pirjetta Branderin Mielen tasapainolajit käyttää ääniraitanaan Maija Hynnisen mieskuoroteosta ja Elina Brotheruksen Conter fleurette Harri Vuoren trioa. Festivaalin ensimmäisessä konsertissa Finlaysonin kirkossa käyvät vuoropuhelua palkittu kitaravirtuoosi Ismo Eskelinen ja Hämeen säveltaiteen läänintaiteilija Jarmo Julkunen.

Torstain aloittaa Tampereen musiikkiakatemian tuottama musiikkinäytelmä Bussi numero 13, jossa tarkastellaan 18 eri kohtauksessa, mitä kanssamatkustajien pään sisällä liikkuu. Sävellykset ja esitys ovat Tamkin teatterimusiikin ja Tampereen konservatorion opiskelijoiden käsialaa. Ohjaajana on toiminut Auvo Vihro. Illalla on luvassa kotimaisen yhtyevieraan Uusinta Ensemblen Tiukahkoa settiä kapellimestari Jukka Iisakkilan johdolla. Tampere Biennalen ulkomainen esiintyjävieras, berliiniläinen Kairos Quartett tulkitsee torstain konsertissaan Sampo Haapamäen musiikkia sekä improvisoi Man Rayn ja Duchampin elokuviin. Kairoksen toisessa konsertissa lauantaina eläydytään G.F. Haasin musiikkiin täydellisessä pimeydessä.

Festivaalin pääkonsertti on perjantaina Tampere-talossa. Tampere Filharmonia esittelee Tampereen ja Helsingin historiallisen teollisuusmiljöön purkamisen dokumenttielokuvien ja elävän musiikin muodossa Anna-Maria Helsingin johdolla. Jukka Tiensuun viulukonserton solistina taituroi taiwanilaissyntyinen viulun mestari Cho-Liang Lin. Ennen konserttia yleisöllä on mahdollisuus tavata Hanasaari A -elokuvan ohjaajat ja säveltäjä Perttu Haapanen. Perjantain festivaaliohjelman aloittavat kontratenori Teppo Lampela ja kymmenkielisen kitaran taitaja Mari Mäntylä. He esittävät Pekka Jalkasen monologioopperan, jossa elämäntuskaa potee juoppo pappi Dominus Krabbe. Telakan iltaklubilla esiintyvät Sepia ja Ice loving Animals.

Festivaaliohjelman sivuteemana on musiikin ja tieteiden vuoropuhelu. Perjantain seminaarissa pohditaan, miksi musiikki on ihmiselle välttämätöntä. Lauantain luentokonserteissa pääsevät muusikoiden lisäksi ääneen avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori Janne Saarikivi. Matalien taajuuksien sfäärejä luotaa lauantai-iltana Klubilla basistiheeros Lauri Porra yhtyeineen.

Festivaalilla on mukana neljä nykysäveltäjän ja -kuvataiteilijan tulkintaa Kalevalan runoihin Taiteilijoiden Kalevalasta. Katja Tukiaisen kookas öljyväri- ja animaatioteos Kevätjuhla nousee Tampere-talon Talvipuutarhaan ja Santeri Tuorin lapsen kielenkehitystä tutkiva videoteos Pöydältä voi tippua nähdään Mediamuseo Rupriikissa. Teosten esillepano on toteutettu yhteistyössä Tampereen taidemuseon kanssa. Kalevalaseuran toteuttamasta Taiteilijoiden Kalevalasta poimitut Lotta Wennäkosken ja Riikka Talvitien sävelteokset kuullaan lauantain Naisen muotokuva -konsertissa, joka on saanut nimensä videotaiteilija Heta Kuchkan ja säveltäjä Minna Leinosen yhteisteoksesta.

Tampere Biennale 9.-13.4.2014