11.02.2014

Tampere Biennale 2014 – Kivenmurskaajia, riitasointuja ja sfäärien harmoniaa

Suomen laajimman suomalaisen nykymusiikin tapahtuman keskiössä ovat tänä vuonna musiikkia ja visuaalisuutta yhdistävät teokset. Viisipäiväisen festivaalin ohjelmassa on ääntä ja kuvaa hyödyntäviä multimediateoksia, monologioopperaa, elävän musiikin säestämää elokuvaa sekä Taiteilijoiden Kalevala -projektin musiikki- ja kuvataideteoksia. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii säveltäjä Olli Virtaperko.

Tampere Biennalen ulkomainen esiintyjävieras, berliiniläinen Kairos Quartett, tuo visuaalisuuden teemaan antiulottuvuuden: G.F. Haasin kolmas jousikvartetto kuunnellaan täydellisessä pimeydessä. Kotimainen yhtyevieras Uusinta Ensemble tulkitsee yhdessä kolmesta konsertistaan muun muassa Tampere Biennalen Antonin Servièreltä tilaaman uutuusteoksen Kumahdukset. Festivaalin toinen tilausteos on Sami Klemolan kitaraduo re, jonka tulkitsevat Biennalen avajaiskonsertissa Ismo Eskelinen ja Jarmo Julkunen.

Tampere Filharmonian konsertti esittelee Tampereen ja Helsingin historiallisen teollisuusmiljöön purkamisen dokumenttielokuvien ja elävän musiikin muodossa. Arvo Ahlroosin ohjaama Super M – konsertto murhaajalle yhdistyy Usko Meriläisen elokuvaa varten säveltämään musiikkiin, joka esitetään ensi kertaa konsertissa. Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen lyhytelokuvan Hanasaari A kanssa kuullaan Perttu Haapasen uuden sävellyksen kantaesitys. Tampere Filharmoniaa johtaa Anna-Maria Helsing, ja Jukka Tiensuun viulukonserton solistina taituroi taiwanilaissyntyinen viulun mestari Cho-Liang Lin.

Tampere Biennalen vuonna 2012 alkanut yhteistyö Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kanssa saa jatkoa kahden tuoreen videoteoksen myötä. Pirjetta Branderin Mielen tasapainolajit käyttää ääniraitanaan Maija Hynnisen mieskuoroteosta ja Elina Brotheruksen Conter fleurette Harri Vuoren trioa. Molemmat videoteokset saavat ensiesityksensä Tampere Biennalen avajaisissa Galleria Himmelblaussa.

Festivaaliohjelman sivuteemana on musiikin ja tieteiden vuoropuhelu, jota käydään kahdessa luentokonsertissa ja seminaarissa. Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja ja urkutaiteteilija Susanne Kujala tarjoavat näköalan musiikin, matematiikan ja tähtitieteen yhtymäkohtiin, ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori Janne Saarikivi ja Uusinta Ensemble kartoittavat musiikin ja kielen kosketuspintoja.

Tampere Biennale 9.-13.4.2014

Festivaalin koko ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.tamperemusicfestivals.fi/biennale/fi/ohjelma/kartta.
Ennakkoesitteen voi ladata infosivuilta kohdasta festivaaliesitteet.