25.03.2020

Tampere Biennale 2.0 Radiofestivaali 2.-3.4.2020

Tämän kevään modernin taidemusiikin festivaali Tampere Biennale jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi, mutta korvaavana ohjelmana Tampere Biennale ja Yle järjestävät radiofestivaalin Tampere Biennale 2.0.

Festivaalia vietetään Yle Radio 1:n kanavalla 2.−3.4.2020, ja ensiesityksensä jälkeen molempien päivien noin kolmituntiset lähetykset ovat kuunneltavissa Yle Areenassa 30 päivän ajan. Festivaaliohjelma koostuu kolmesta hiljattain nauhoitetusta konsertista, kahdesta radiofonisesta teoksesta ja haastatteluista.

Tampere Biennale 2.0 radiofestivaalin konserttikokonaisuuteen sisältyvät Tampere Filharmonian ja TampereRaw’n kamarimusiikkikonsertit sekä Jan Lehtolan urkuresitaali. Kamarimusiikkikonserttien ohjelmat on nyt mukautettu pienille kokoonpanoille sopiviksi. Konsertit on taltioitu Tuomiokirkossa ja Tampere-talossa 23. −24.3.2020.

TampereRaw’n ohjelmassa kuullaan suunnitellusti Tampere Biennalen tilausteos, Pasi Lyytikäisen sävellys Taival. Kantaesityksen lisäksi uudistuneessa ohjelmassa ovat Henri Sokan, Tuomas Turriagon ja Jonne Valtosen teokset. Tampere Filharmonian radiokonsertissa esitetään Jan Lehtolan jousikvarteton Sota ja rauha kantaesitys sekä Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartetto.

Urkutaiteilija Jan Lehtolan resitaalin ohjelma pysyy ennallaan. Mukana on Adina Dumitrescun teoksen I smiled to the bird on Jupiter kantaesityksen lisäksi neljä muuta teosta Suomeen muuttaneilta säveltäjiltä.

Festivaalin radiofoniset teokset ovat Maija Hynnisen Aina on tänään − It is always today ja Jovanka Trbojevićin CreationGame. Ylen tilausteos Aina on tänään perustuu Vilja-Tuulia Huotarisen Saari-kokoelmaan ja belgialaisen Elke de Rijcken Siempre Es Hoy -kokoelman runoihin. Teos oli Yleisradion edustusteos vuoden 2016 Prix Italiassa.

Jovanka Trbojevićin luomiskertomusta kuvaavan teoksen CreationGame äänimaailma on koottu luonnon ja ihmisen äänistä. Tekstin on kirjoittanut Jyrki Kiiskinen. CreationGame on Ylen musiikkiohjelmien tilausteos, ja se voitti Prix Italia -kilpailun radion musiikkiteosten sarjan vuonna 2009.

Konserttien ja radiofonisten teosten lomassa kuullaan haastatteluita. Lähetysten toimittajana toimii Ahti Paunu.

Tampere Biennale 2.0 -kokonaisuus täydentyy ensi elokuussa ja vuonna 2021, jolloin järjestetään osa Tampere Biennaleen suunnitelluista konserteista.

Tampere Biennale 2.0 -radiofestivaalin konserttien ohjelma:
* Tampere Filharmonia
* Jan Lehtola
* TampereRaw
Lähetysajat: to 2.4. klo 19.02-22.00, pe 3.4. klo 19.02-21.40