19.02.2014

Talviharmonikka vaalii Unto Jutilan muistoa

Merkittävä keskipohjalainen harmonikkavaikuttaja Unto Jutila täyttäisi 70 vuotta joulukuussa 2014. Helmikuisella Talviharmonikka XVI -festivaalilla taiteilijaa muistetaan monin tavoin. Muistojen polku vie sekä näyttelyyn että juhlakonserttiin.

Unto Jutila tuli suurelle yleisölle tutuksi taitavana harmonikansoittajana jo hyvin nuorella iällä. Kalajoen Plassilla syntynyt poika sai haitarin 8-vuotiaana ja soitteli jo 11-vuotiaana Kalajoen teatteritalon tansseissa taukoja. Iän karttuessa Jutilan taidot tulivat koko kansan tietoisuuteen, ja oman tanssiorkesterin kanssa hän esiintyi vuoteen 1978 saakka keskittyen sen jälkeen sävellys- ja opetustyöhön.

Laajan musiikillisen tuotannon lisäksi Jutila antoi vahvan panoksensa monille kesäisille harmonikkatapahtumille: Hyvinkään harmonikkaviikko, Särkät soi ja Toholammin harmonikkaviikko. Tapahtumien myötä Jutilan vahva yhteistyöverkosto kansainvälistyi, ja erityisesti Toholammin harmonikkaviikon muisto elää edelleen vahvana maailman huippuhaitaristien joukossa.

Muistojen polulla -näyttely kirjastossa

Harmonikkataiteilijan leski Sinikka Jutilan talveen on kuulunut tiiviisti Unton muistokonsertin ja -näyttelyn suunnittelu ja valmistelu. Helmikuun kynnyksellä näyttelyn sisältö alkaa olla tiedossa – toteutus vaatii vielä kunnon rutistusta.

– Olen koonnut paljon valokuvia Untosta eri-ikäisenä ja erilaisissa tilanteissa. Muistan kun aikoinani ihmettelin sitä, kuinka tunnollisesti Unto merkitsi kaikkien valokuvien taakse tilanteen ja kuvassa olevat henkilöt. Nyt olen ollut Unton säntillisyydestä hyvin kiitollinen, Sinikka naurahtaa.

– Sinikka valokuvien joukossa on otos 9-vuotiaasta harmonikansoittajasta, kuvia keikoilta ja matkoilta mm. Venäjälle ja Italiaan.

– Iso osa kuvista on ihan amatöörien ottamia, 70-luvun kuvissa väritkin miten sattuu, mutta jokaisen kuvan viereen kirjoitan taustoittavan tekstin tilanteesta ja henkilöistä. Näihin kuviin liittyy paljon mielenkiintoisia tarinoita.

Kuvien lisäksi näyttelyyn on tulossa esimerkiksi 8-vuotiaan Unton ensimmäinen haitari, kokoelma levynkansia, Unton omakätisiä nuotteja ja mahdollisesti aukeama leikekirjasta. Sinikka vielä miettii, minkä aukeaman vitriiniin asettaisi esille.

– Esimerkiksi vanhat keikkailmoitukset voisivat olla mielenkiintoisia. En halua asettaa esille mitään rihkamakokoelmaa. Palkintopystitkin rankkasin pois. On tärkeää, että Unton näyttelyssä on musiikki läsnä ja että sisältö liittyy vahvasti juhlakonserttiin, Sinikka summaa.

Muistokonsertti tiistai-iltana

Sinikka Jutila kiittelee yhteistyötä Talviharmonikan taiteellinen johtaja Raimo Vertaisen kanssa ja kertoo sisällön muodostumisesta:

– Minä olen tehnyt ehdotuksia, Raimo on hyväksynyt ja muokannut. Jutila toteaa muistojen polun olevan varsin seikkaileva.

– Kappaleet eivät ole kronologisessa järjestyksessä. Ne ovat esimerkkejä Unton töiden eri puolista, hänen tuotantonsa monipuolisuudesta. On tanssimusiikkia, laulelmia, näytelmästä irrotettu kappale ja jazzia, Unton lempilapsi.

Valtaosa Jutilan tuotannosta on nimenomaan harmonikalle sävellettyä, mutta illan antiin sopii myös lauluja sekä trumpetille ja käyrätorvelle sävellettyjä kappaleita. Muistojen illan aikana nähdään myös Antti Koskelan toteuttama kahdeksanminuuttinen DVD-kooste Jutilan urasta. Toholampilaisille DVD on tuttu, mutta Kokkolassa sitä ei ole ennen nähty.

Sinikka Jutila kertoo, että Unto tykkäsi tehdä kappaleita ihmisille: omille oppilailleen innoitukseksi, ystäville lahjaksi, kerran jopa Julle-koiran muistolle.

Juhlakonsertin muusikkoina soittavat mm. Lars Holm, Mika Huusari, Seppo Valkeajoki, Jari Saarenpää, Vilma Wirén, Sonja Vertainen, Riitta Kossi ja Eveliina Uitto. Toholammin harmonikkaviikolla 17 kertaa vieraillut ruotsalaisen harmonikkakulttuurin suuri hahmo, Jutilan hyvä ystävä Lars Holm saapuu Keski-Pohjanmaalle lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Konsertin sisällöstä kahta kappaletta lukuun ottamatta kaikki on Unto Jutilan tuotantoa. Keskipohjalaisessa kesäyössä Richard Galliano ja Lars Holm sävelsivät yhdessä kappaleen ”To Unto”. Toisen poikkeuksen muodostaa Unton ensimmäisiin oppilaisiin Keski-Pohjanmaan musiikkiopistossa kuulunut Riitta Kossi, joka halusi säveltää konserttiin oman kappaleen Unton muistolle. Riitta Kossi toimii Keski-Pohjanmaan Konservatorion lehtorina.

– Pidin heti Riitan ajatuksesta. Riitta ja Unto olivat läheisiä ja Riitta on sitä paitsi konsertin muusikoista ainut Unton oppilas!

Konsertin kappaleisiin liittyy paljon mukavia muistoja. Esimerkiksi ”Ranskalaisen visiitin” Unto teki pikavauhtia musette-levyn nimikkokappaleeksi.

– Se valmistui levytysaamuna. Erityisen haastava tilanne oli siksi, että Untolla oli tuohon aikaan jo hyvin heikko näkö. Hänen täytyi osata kaikki levytyskappaleet täysin ulkoa, Sinikka muistelee.

Maanantai 17.2.2014 Kokkolan kaupunginkirjastossa Unto Jutilan Muistojen polku -näyttely 17.–22.2.2014, avajaiset klo 13.00

Tiistai 18.2.2014 Muistojen polku – Unto Jutila 70 vuotta -juhlakonsertti Keski-Pohjanmaan konservatoriolla klo 19.