17.02.2015

Talviharmonikka ravistelee Wagneria

Kokkolan XVII Talviharmonikassa koetaan tiistaina 17.2.2015 jotakin maailmanmittakaavassa täysin ennenkuulematonta: harmonikka + Wagner + baritoni ripauksella Lisztiä ja Bachia.

Päivällä koetaan ensin kulttuurishokki.

– Tällaista yhdistelmää ei ole ennen nähty missään! idean isä, Talviharmonikan taiteellinen johtaja, harmonikkaguru ja vankkumaton Wagner-fani Raimo Vertainen takaa ja jatkaa:

– Jos Wagnerin elinaikana olisi ollut olemassa nykyinen konserttiharmonikka, Wagner olisi varmasti säveltänyt musiikkia suoraan sille. Harmonikka soveltuu loistavasti Wagnerin musiikin esittämiseen!

Konsertissa harmonikkaa soittaa Janne Valkeajoki, aariat laulaa baritoni Esa Ruuttunen ja aiheeseen yleisön johdattelee  koko Suomen tuntema sakemanni Roman Schatz.

– Kun Raimo esitti idean, ajattelin ensin ”hullu mies”, mutta mitä enemmän olen sitä nyt soittanut, sitä vakuuttuneempi olen harmonikan vahvuuksista Wagnerin musiikissa. Harmonikka tuo Wagnerin sävellyksiin tiettyä lyyrisyyttä, toki sopivasti myös tulistelua, Valkeajoki kertoo.

 

Ei pönötystä

Pitkän, kansainvälisen uran tehnyt baritoni Esa Ruuttunen odottaa ainutlaatuista Wagner-yhteistyötä avoimen uteliaana.

– Odotan mielenkiinnolla, kuinka yksi huippusoittaja korvaa kokonaisen orkesterin. Luvassa on epäilemättä aikamoinen elämys. Uskon, että tällä kokoonpanolla Wagnerin ooppera-aarioihin tulee toisella tavalla joustavuutta kuin perinteisessä konsertissa. Meillä jokaisella on hyvin vahva ja erilainen rooli. Tästä ei tule pönötystä, paljon Wagneria laulanut Ruuttunen tuumaa.

– En eläissäni ole ollut sellaisessa tilanteessa, jossa saman konsertin aikana esitän samasta teoksesta useampaa eri roolihahmoa.

Baritoni & harmonikka -yhdistelmän täydentää illan itseoikeutettu juontaja, Suomen virallinen saksalainen Roman Schatz, jolla itsellään on kansallisaarteeseen sangen ristiriitainen suhde.

– Illan aikana kerron Wagnerin elämästä minä-muodossa. Mitä enemmän olen häneen nyt tutustunut ja kuunnellut Wagnerin musiikkia, niin täytyy kyllä sanoa, että hän oli aika rankka jätkä. Hänen elämäntarinansa on hurja eivätkä sitä saksalaisetkaan hyvin tunne. Wagner on saksalainen ikoni sekä positiivisessa että negatiivisessa mielessä. Ennen tätä  en ole oikein ollut Wagner-fani ja olen sen usein sanonutkin, mutta mitä enemmän olen Wagneria nyt kuunnellut, sitä enemmän ”it goes on me”. Hänen ehdottomuuttaan musiikissa ja elämässä ei voi kuin ihailla. Sille täytyy nostaa hattua. Mahtijätkä, jota en kyllä haluaisi pääministeriksi enkä naapurikseni, Schatz lataa.

Raimo Vertainen uskoo ideansa poikivan jotain ihmeellistä.

– Harmonikka tuo Wagnerin musiikkiin uusia sävyjä, luonnetta, syvällisyyden uuden tason. Uskon, että harmonikka voi tavoittaa Wagnerin musiikista jotakin sellaista, mitä Wagner olisi toivonut, jos olisi tiennyt sen olevan mahdollista!

 

Päivällä kulttuurishokki

Ennen Wagner-täyteistä iltaa Roman Schatz pitää Kokkolan seudun opiston juhlasalissa ”Oikein väärin ymmärretty – suomalainen kulttuurishokki” -luennon.

– Olen pitänyt tämän esitelmän usein ennenkin. Viime vuosina sekä suomalaisten määrä ulkomailla että ulkomaalaisten määrä Suomessa on kasvanut räjähdysmäisesti. Esitelmäni raottaa suomalais-ugrilaisen arvomaailman perussääntöjä. Kerron myös esimerkkejä siitä, kuinka suomalaiset eroavat esimerkiksi saksalaisista tai ranskalaisista. Suomessa ei esimerkiksi ole olemassa sanaa ”please”, ”bitte”. Kiitos toimii molemmin puolin, suomalaisella ei ole tarvetta nöyristellä eikä pokkuroida ketään. Ja puhelimessa ulkomaalaisen kanssa vastapuolen tyypillisin repliikki on ”Are You still there?”. Suomalaiseen puhekulttuuriin kuuluu tauot ja vastapuolen kuuntelu, toisessa päässä luullaan keskustelukumppanin kadonneen langalta, Schatz valaisee.

 

Tiistai 17.2.2015

Oikein väärin ymmärretty – suomalainen kulttuurishokki  – Roman Schatzin luento klo 17 Kokkolan seudun opiston juhlasalissa – vapaa pääsy.

Mestareiden seurassa – Ilta Richard Wagnerin musiikin parissa Konservatoriolla klo 19. Liput 15 € / 10 €

www.talviharmonikka.com

Kokkolan Talviharmonikka järjestetään 15.-22.2.2015.