29.10.2014

Taiteilijapari Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger kuratoivat Mäntän kuvataideviikot 2015

Mäntän kuvataideviikkojen historiassa ensimmäistä kertaa kuraattoriksi on valittu taiteilijapari. Mäntän kuvataiteen ystävät ry on kutsunut vuoden 2015 kuraattoreiksi Kalle Hammin (s. 1969) ja Dzamil Kamangerin (s. 1948).

Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger ovat työskennelleet yhdessä vuodesta 2000. Heidän teoksensa ovat käsitelleet eri kulttuurien kohtaamisia, globaaleja verkostoja sekä yksilön asemaa. Erityisesti vähemmistöjen edustajien asema, oikeudet ja vapaudet yhteiskunnassa ovat olleet heidän työskentelynsä keskiössä. Hammin ja Kamangerin prosessinomainen työskentely on usein paikkasidonnaista ja tapahtuu julkisessa tilassa.

– Olemme ottaneet XX Mäntän kuvataideviikkojen teemaksi ulkomaalaistaustaiset taiteilijat Suomessa. Luonnehdimme näyttelyä transkulttuuriseksi, jossa korostuu liike rajojen ylitse ja joka ei vaadi pysyvää sitoutumista johonkin tiettyyn identiteettiin tai kategoriaan. Useimmiten kategoriat synnytetään omassa mielessä, jota julkinen keskustelu vahvistaa. Vaikka kategoriat auttavat luokittelussa, ne kuitenkin luovat myös aina rajoja, erilaisia jakoja meihin ja muihin.

– Teema nousi esiin, kun tutkimme Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijalistoja kaikilta vuosilta, alkaen vuodesta 1993. ”Transkulttuuristen” taiteilijoiden osuus on ollut 0–24 %. Jako suomalaisiin ja ei-suomalaisiin sekä näiden kategorioiden määrittely on vaikeaa. Joka tapauksessa asiat voisivat olla myös toisin. Nyt näyttelyyn valikoituu pääasiassa Suomessa toimivia ulkomaalaistaustaisia tekijöitä. Kutsumme kuratoimiamme taiteilijoita ulkomaalaistaustaisiksi, vaikka olemme tietoisia termin ongelmallisuudesta.

Hamm ja Kamanger ovat kutsuneet Mänttään 3rd Space -kollektiivin kuratoimaan oman osuutensa. 3rd Space on seitsenhenkinen taiteilijoista ja kuraattoreista koostuva, Helsingissä toimiva kollektiivi, joka työskentelyssään haluaa antaa tilaa kriittiselle keskustelulle ja ajatustenvaihdolle, sekä painottaa monitahoista yhteistyötä.

Suomessa toimivien ulkomaalaistaustaisten taiteilijoiden määrä on mahdoton arvioida, mutta se on joka tapauksessa merkittävä. Heitä on myös toiminut Suomessa kautta historian, jo Ruotsin vallan ajasta lähtien.

Taiteilijalista julkistetaan helmikuussa 2015.


XX Mäntän kuvataideviikot

14.6.–­31.8.2015

www.mantankuvataideviikot.fi