10.08.2017

Taiteilija Kaisa Salmi ja Helsingin juhlaviikot täyttävät kaupungin hyvillä teoilla

#tekoja-tapahtumassa 26.8. syvennytään empatiaan ja auttamisen tieteeseen

Miten yksi ihminen voi muuttaa maailmaa? Helsingin juhlaviikoilla kenties mahdottomalta tuntuvaan hommaan tartutaan taiteilija Kaisa Salmen #tekoja-teoksen avulla yhteistyössä Veikkauksen kanssa. Yhteisöllinen #tekoja koostuu arjen pienistä teoista, joiden avulla hyvä laitetaan kiertämään ympäri kaupungin.

Hyvien tekojen kertausvaikutukseen luottava #tekoja on kollektiivinen empatiaharjoitus sekä arjen anarkian hengessä toteutettava vastaisku vihapuheelle ja vastakkainasetteluille. Hyvän tekeminen tuntuu hyvältä, joten ojentamalla auttavan käden on myös itse saamapuolella. 

”Tekoja tarvitaan, sillä tässä yksilökeskeisessä ajassa ihmiset eivät kohtaa tosiaan ja netissä ajaudutaan helposti kauas empatiasta”, sanoo Salmi. ”Myötätunto voi kuitenkin olla myös henkilökohtainen valinta ja päätös. Otetaan tavoitteeksi tehdä Helsingistä Euroopan empaattisin pääkaupunki!”

Hyviä tekoja voi ilmiantaa sosiaalisessa mediassa tunnuksella #tekoja ja seurata elokuun ajan Veikkauksen Inhimillisiä Uutisia -sivustolla. Inspiraatiota omiin pieniin eleisiin voi hakea myös mukaan haastetuilta esiauttajilta: kesän aikana tekoihin ovat tarttuneet mm. Kimmo Pohjonen, Vilma Melasniemi ja Henry Manni sekä Veikkauksen pelien tuotoista tukea saavat järjestöt.

”Veikkauksen pelituotoilla tehdään erilaisissa järjestöissä ja seuroissa tuhansia hyviä tekoja joka päivä. On hienoa olla mukana tuomassa tätä hyvän tekemistä nyt myös osaksi festivaalia”, kommentoi Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski.

Tekojentäyteinen elokuu huipentuu #tekoja-tapahtumaan Kampin keskusaukiolla lauantaina 26. elokuuta. Maria Veitolan vetämän iltapäivän aikana syvennytään auttamisen aivokemiaan tutkija Katri Saarikiven johdolla ja keskustellaan empatiasta Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilän, filosofi Sami Pihlströmin, professori Aki-Mauri Huhtisen sekä tulevaisuusasiantuntija Elina Kiiski-Katajan seurassa. Lisäksi Alpo Aaltokoski liikuttaa ihmisiä ja Kaisa Salmi yllyttää tekojen äärelle.

Kaisa Salmi tunnetaan mm. Oulun ja Turun keskustan sekä Eduskuntatalon portaat vallanneista kukkateoksista sekä 1918 tapahtumiin liittyvästä Fellmanin pelto -performanssista, jonka pohjalta tehty elokuvateos on Kiasman kokoelmissa sekä esitetään YLE ohjelmistossa ensi vuoden aikana.

Helsingin juhlaviikot on Suomen suurin taidefestivaali, jota juhlitaan 49. kerran 17.8.–3.9.2017. Ohjelmaan voi tutustua kokonaisuudessaan osoitteessa www.helsinginjuhlaviikot.fi.