11.08.2010

Taiteiden yö Helsingissä perjantaina 27.8.

Taiteiden yötä vietetään perjantaina 27.8. osana 20.8.–5.9.2009 järjestettäviä Helsingin juhlaviikkoja. Taiteiden yönä yli 200 tapahtumaa levittäytyy kaupungin kaduille ja tutussa ympäristössä voi kokea uusia elämyksiä. Taiteiden yössä Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppanina on Helsingin Sanomat.

Taiteiden yönä voi kohdata niin Juhlaviikkojen järjestämää ohjelmaa kuin itsenäisten tapahtumanjärjestäjien tapahtumia. Ohjelma levittäytyy Töölönlahdelta Keskustaan, Kaartinkaupungista Hietalahteen ja Kaisaniemestä Kallioon. Yksi tapahtumakeskittymä on jälleen Finlandiapuistossa ja sen ympäristössä, jossa järjestetään reilu 20 tapahtumaa. Puistossa voi mm. rentoutua piknikillä jazzin soljuessa taustalla, tanssia EtnoFitnessin klubiteltassa tai meditoida tunnelmallisessa jurtassa.

Runoutta on tarjolla mm. Rikhardinkadun kirjastossa ja Gloriassa Kaartinkaupungissa. Kymmenet taidegalleriat ja -museot ovat avoinna ja lukuisat teatterit tarjoavat makupaloja syksyn ohjelmistosta. Kulttuuritehdas Korjamolla musisoidaan folk-tunnelmissa ja Kaapelitehtaalla valvotaan ranskalaisittain.

Taiteiden yö ei pysähdy vain keskustaan vaan valloittaa mm. Malmitalon, Vuotalon, Stoan ja Kanneltalon. Roihuvuoressa kuhistaan lähes koko kaupunginosan voimin ja myös Oulunkylän Seurahuoneen ympäristö on tapahtumien pyörteessä. Lukuisat museot, kirkot ja liikkeet ympäri kaupungin järjestävät ohjelmaa.

Taiteiden yössä esittäytyvät myös Juhlaviikkojen teoshaun kautta valitut kaupunkiteokset. Finlandiapuistossa voi kokea niin Riikka Aresalon Kaupunkikeinut kuin Liisa Tervisen ja Saana Uosukaisen Kolme kirjettä, ihmisten kirjeitä kumppaneilleen ja ex-kumppaneilleen. Nestori Syrjälän Kommentti – taiteesta sanottua on Lasipalatsin ja Kiasman välimaastoon sijoittuva ääniteos. Kaisaniemen puiston lippakioskille pystytetään Lippakino, jossa näytetään lyhytelokuvia, animaatioita ja vanhoja klassikoita. Jussi TwoSevenin Katutaidenäyttelyn maalataan Makkaratalon työmaa-aitaan.

Matka kohti Taiteiden yötä alkaa jo perjantaina 20.8., jolloin taiteellisten leikkimielen ilmausten sarja Ihmisten kaupunki aloittaa levittäytymisensä kaupunkiin. Viikon aikana Helsingissä mm. tanssitaan, musisoidaan ja nukutaan päiväunia. Ihmisten kaupungin tekijäksi voi ilmoittautua osoitteessa www.hs.fi/taidekutsuu 26.8. Asti. Tapahtumiin voi myös osallistua seuraajana – arki saattaa katketa vaikkapa työmatkalla tai juoksulenkillä. Ihmisten kaupunki kokoontuu Taiteiden yönä mm. Senaatintorilla.

Taiteiden yön ohjelma on koottu esitteeseen, jota on jaossa mm. kirjastoissa. Tapahtumiin on pääasiallisesti vapaa pääsy.

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi