03.07.2013

Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirniö avasi Kajaanin Runoviikon

Tänään pidetyissä Kajaanin Runoviikon avajaisissa perinteisen Kajaani-puheeksi nimetyn avauspuheen piti tuore Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö.

Hän toivoi puheessaan, että kansalaiset avaisivat suunsa puolustaakseen taidetta ja kulttuuria. Hän myös ilmaisi huolensa siitä, miten taide ja taiteilijavastainen ilmapiiri ja äänenpainot ovat saaneet jalansijaa Suomessa.

Sirnö muistutti kuulijoita siitä, miten perustuslakiuudistuksessa vuonna 1999 kulttuuriset ja taiteelliset oikeudet nostettiin tasa-arvoisiksi taloudellisten ja sosiaalisten perusoikeuksien kanssa. Tästä huolimatta lähes kaikkia tämän vuosituhannen kuntauudistuksia, säästökuureja ja hallinnonkeskusteluja on hänen mukaansa yhdistänyt keskustelun puute siitä, miten myllerrysten keskellä kansalaisten oikeus kulttuuriin ja taiteeseen taataan.

”Taiteesta on selkeästi tullut saavutettu etumme, jonka arvoa emme aina tunnusta tai edes tunnista. Taiteessa ja kulttuurissa kyse on kuitenkin paljon muustakin kuin siitä, että näemme kauniita asioita ja viihdymme vapaa-ajalla. Tarvitsemme taidetta kuvaamaan tunteitani, välittämään ylisukupolvisia viestejä, antamaan sisältöä elämäämme. Siksi taide ja kulttuuri ovat välttämättömiä elämälle. Siksi taide ja kulttuuri ovat kiinteä osa perusoikeuksiamme”, Minna Sirnö tiivisti.

Ennen avajaisia Kajaanin Runoviikko paljasti uuden runokiven. Kiveen on kaiverrettu Suven runoilijan Pekka Kejosen runo:

Muista minua kun näet

kiven ilman hautaa

ja katso ylös.

Se on todella tuuli.

Runoviikon ohjelma kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta: www.runoviikko.fi

Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel järjestetään 3.-7.7.2013.