08.08.2012

Taidetta yön täydeltä Helsingissä torstaina 23.8.

Taiteiden yötä vietetään torstaina 23.8. osana Helsingin juhlaviikkoja. Illan ja yön kuluessa miltei parisataa ilmaistapahtumaa levittäytyy eri kaupunginosiin. Näkyvin osa Taiteiden yötä on suurimittainen kaupunkitapahtuma Dominot. Juhlaviikot toteuttaa tänä vuonna myös Kansalaisaukiolle kaikille avoimen esiintymislavan, Open Stagen. Taiteiden yössä Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppanina on Helsingin Sanomat.

Tänä vuonna monessa Taiteiden yön tapahtumassa otetaan yleisö mukaan taiteentekoon. Yön näkyvin osa on jättimäinen kaupunkitapahtuma Dominot, jossa tuhannet kaatuvat kiviharkot kulkevat ketjureaktiona kaupungin halki. Dominoradan rakentajaksi voi ilmoittautua osoitteessa www.dominot.fi tai sitä voi seurata livenä Senaatintorilta käsin klo 18 alkaen.

Open Stage -esiintymislava Kansalaistorilla on kaikille avoin. Juhlaviikot kutsuu yhtä hyvin aloittelijat kuin ammattilaisetkin – taiteenlajista riippumatta – Open Stagelle esiintymään. Mukaan voi ilmoittautua 10.8. saakka Juhlaviikkojen verkkosivuilla www.helsinginjuhlaviikot.fi/openstage. Osa Open Stagen esiintymisajoista jaetaan paikan päällä jonotusperiaatteella.

Juhlaviikkojen teoshaun kautta valitut neljä kaupunkitaideteosta kannustavat osallistumaan ja ottamaan kantaa. Kaupungin kaunein ääni on ääni- ja videoinstallaatio, joka tuo kuuluville helsinkiläisten oman kokemuksen kotikaupungistaan. Päivi Takalan teos on nähtävillä Musiikkitalon Black Boxissa 17.-23.8. We Love Helsingin toteuttamassa Museo Aero Solarissa rakennetaan yhdessä kuumailmapallo kierrätetyistä muovipusseista. Yhteisöllisen projektin pyrkimyksenä on saada pallo nousemaan ilmaan auringon voimalla. Taiteiden yönä valtava pallo koetäytetään, ja yleisö pääsee teoksen sisälle ihastelemaan valon siivilöitymistä eriväristen muovipussien lävitse.

Saksalainen Dida Zende tuo Helsinkiin liikkuvan luovuuden tankkausasemansa, FIREFIT-paloauton. Firefit tekee 17.8. alkaen eri puolille Helsinkiä ulottuvan kiertueen, joka huipentuu Taiteiden yönä Artwheels-tapahtumaan Kasarmitorilla. YKON-taiteilijaryhmän live-uutislähetys YKON News show leikkii ajankohtaisilla aiheilla. Media Facades –festivaalin avaava vuorovaikutteinen uutislähetys Lasipalatsinaukiolla sisältää yleisön kanssa tehtyjä live-osuuksia.

Tuttuun tapaan museot, galleriat, kirjakaupat, teatterit, kulttuurikeskukset ja taideliikkeet järjestävät Taiteiden yönä ilmaisohjelmaa. Näiden lisäksi taide saattaa yllättää missä ja milloin vain: kaduilla puhjetaan valssaamaan tai lausumaan runoja, ikkunasta leijailee piirustuksia ja kollaasitaideteoksia ja ratikoiden sekä bussien penkkejä huputetaan tekstiilein. Yössä voi törmätä myös esimerkiksi ballerinoihin hotellin katolla, geokätköilijöihin, maskeeraajaopiskelijoiden suklaa-bodypaintingiin tai vaikkapa Stefan Lindforsin Urban pulu -tapahtumaan, jossa Kampin uudet raitiovaunupysäkit vihitään näyttävästi käyttöön. Tapahtumien pyörteessä kuhistaan sekä keskustassa että sen ulkopuolella, mm. Malmitalo, Vuotalo, Stoa ja Oulunkylän Seurahuone järjestävät ohjelmaa kaikenikäisille.

Oman Taiteiden yön aikataulun voi suunnitella verkossa Minun Juhlaviikkoni –palvelun avulla. Ohjelma on myös koottu esitteeseen, jota on jaossa mm. kirjastoissa. Tuoreimmat ohjelmatiedot ja mahdolliset muutokset löytyvät osoitteesta

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/taiteiden-yo