05.08.2015

Taidetta läpi yön Helsingin juhlaviikoilla torstaina 20.8.

* Taiteiden yön ohjelmaan on ilmoitettu jo noin 200 tapahtumaa.

* Kaupunkispektaakkelissa Jättiläiset heräävät henkiin Senaatintorilla klo 19.

* Lava on vapaa: Open Stage tulee jälleen.

* Mobiilisovellus piirtää reaaliaikaista kuvaa Taiteiden yöstä.

Helsingin juhlaviikkojen Taiteiden yötä vietetään torstaina 20.8. Vakiintuneiden ohjelmanjärjestäjien — museoiden, gallerioiden, kirjakauppojen, teatterien sekä kulttuurikeskusten — lisäksi kaikenlaiset pienet tai suuret taidetapahtumat ovat tervetulleita ohjelmaan. Tapahtumansa Taiteiden yöhön voi ilmoittaa maksutta keskiviikkoon 19.8.2015 saakka.

Tällä hetkellä ohjelmaan on ilmoitettu n. 200 tapahtumaa. Illan ja yön kuluessa mm. tehdään miljöömuotokuvausta, otetaan hahmoselfieitä, kylpyhuonetaiteillaan, halataan puita ja leikitään aikuisten pihaleikkejä. Tutut museot ja teatterit näyttäytyvät uudessa valossa järjestämällään erityisohjelmalla. Helsingin juhlaviikkojen vuoden 2015 Kiina-teema on esillä esimerkiksi Helsinki Night Marketin katuruokatapahtumassa, syötävien hyönteisten muodossa. Myös Juhlaviikkojen Bailubussi eli DJ Tony S. tanssittaa kaupunkilaisia lounasaikaan Stoassa ja illemmalla Senaatintorilla.

Digitaalisuus on vahvasti mukana Taiteiden yön ohjelmassa. Media Facades –tapahtuma tutkii Observatoriossa digitaalisen runouden mahdollisuuksia ja ottaa taiteen avulla haltuun metro- ja ratikkalinjojen digitaalista mainostilaa.

Tapahtumien pyörre ulottuu keskustaa laajemmalti, mm. Kaapelitehdas, Suvilahti, Vuotalo, Stoa ja Teurastamo järjestävät erityisohjelmaa.

Koko Taiteiden yön ohjelma löytyy verkkosivuilta www.helsinginjuhlaviikot.fi/taiteidenyo sekä mobiilisovelluksesta, joka on ladattavissa maksutta Android-, iPhone- ja Windows-älypuhelimiin.

Kaupunkispektaakkeli Jättiläiset

Taiteiden yö huipentuu Senaatintorilla klo 19, kun valtavat, kahdeksanmetriset Jättiläiset heräävät henkiin. Juhlaviikot kutsuu kaikki kaupunkilaiset mukaan Jättiläisten rakennustalkoisiin perheen, ystävien
tai vaikkapa työporukan kanssa. Jättiläiset rakennetaan pajusta ohjatuissa, ilmaisissa työpajoissa.

Jättiläiset-työpajat:
Lasipalatsi, 6.–9.8. klo 11–19
Stoa 10.–13.8. klo 11–19
EMMA 14.–15.8. klo 11–19

Alle 12-vuotiaat huoltajan seurassa.

Lava on vapaa: Open Stage

Taiteiden yönä kuka tahansa voi nousta esiintymislavalle ja paljastaa piilevät kykynsä. Helsingin juhlaviikot järjestää jo neljäntenä vuonna peräkkäin Open Stage –tapahtuman, jonka estradilla taitojaan voivat esitellä vaikkapa nykytanssiryhmät, nokkahuiluduot, runonlausujat, räppärit, miimikot tai marssiorkesterit. Open Stage sijaitsee Kansalaistorilla klo 17.30-23.30. Esiintymisaikoja jaetaan paikan päällä.

Mobiilisovellus piirtää reaaliaikaista kuvaa Taiteiden yöstä

Kaikki Taiteiden yön mobiilisovelluksen lataajat ovat mukana elävän taidekartan luomisessa. Samalla kun yössä kulkijat nauttivat taide-elämyksistä, sovelluksen ladanneiden reitit piirtyvät paitsi älypuhelimiin myös kaupungin lukuisille digitaalisille näytöille kaduilla ja julkisissa liikennevälineissä. Reaaliaikainen elävä taidekartta tekee Taiteiden yön näkyväksi. Siitä on mahdollista seurata, missä kuhina käy kuumimmillaan. Sovellus sisältää myös kaikki Taiteiden yön ohjelmatiedot. Mobiilisovelluksen suunnittelu ja tekninen toteutus Taiste Oy.

Taiteiden yön tapahtumiin on vapaa pääsy.

Tapahtumansa voi ilmoittaa Taiteiden yön ohjelmaan 19.8. mennessä osoitteessa helsinginjuhlaviikot.fi/taiteidenyo

Taiteiden yössä Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppanina on Helsingin Sanomat.

www.helsinginjuhlaviikot.fi