15.01.2013

Taidekeskussalmelan kesän 2013 kuvataiteilijat

Taidemaalari, professori Reino Hietanen (s. 1932) on vaikuttanut taidemaailmassa 1950-luvulta lähtien ja hän kuuluu suomalaisen maalaustaiteen modernistisiin klassikoihin. Hietanen lähtee työskentelyssään usein liikkeelle jostain luonnonaiheesta, vähäeleisesti, esittävyyden ja abstraktiuden rajaa viistäen. Tilan tai maiseman vaikutelma syntyy muutamilla viivoilla. Asetelmat ja pöydät ovat tyypillisiä aiheita töissä, jotka liikkuvat usein mustan, valkoisen ja harmaan skaaloissa. Jokin kirkkaampikin väri saattaa nousta hallitsevaksi.

Kuvanveistäjä Heikki Häiväojan (s. 1929) töitä on ollut näyttelyissä 1950-luvulta alkaen. Veistosten lisäksi hän on suunnitellut myös mitaleita, hautamuistomerkkejä ja rahoja. Häiväoja on saavuttanut mainetta varsin monialaisena kuvanveistäjänä. Hänen tuotantoonsa on kuulunut niin pienoisveistoksia arkisine ja humoristisine hahmoineen kuin monumenttiteoksiakin.

Taidemaalari Anne Hyvönen (s. 1968) on kiinnostunut kuvaamaan ihmisten välisiä suhteita ja vuorovaikutusta elämässä. Taiteessaan hän käsittelee ihmisen inhimillistä raadollisuutta ja samanaikaista pyrkimystä hyvään, joka on yhtä todellista kuin pahuus. Aistillisuus on yksi henkisyyden muoto.

Kuvataiteilija Alvar Gullichsen (s. 1961) on tullut tunnetuksi 1980- ja 90 luvuilla kuvitteellisesta Bonk Business Inc.-yrityksestä ja sarjakuvamaisista maalauksistaan. Stipendiaattivierailu kulttuurikeskus Villa Karossa, Beninissä, Länsi-Afrikassa vuonna 2002 mullisti Gullichsenin taiteellisen prosessin. Vierailun tuloksena syntyi laaja sarja expressiivisiä, maisemallisia maalauksia, jotka asteittain ovat kulkeneet kohti non-figuratiivista. Salmelan näyttelyssä Gullichsen esittelee maalauksia joiden aiheina ovat abstraktit, geometriset sommitelmat ja kuviot, sekä mdf-levystä valmistettuja veistoksia. Veistokset ovat toteutettuja yhdessä Klaus Nyqvistin kanssa.

Kuvanveistäjä Auli Korhonen (s. 1955) haluaa tuoda teoksissaan esille aikaperspektiivin, joka nykyihmiseltä tuntuu tyystin kadonneen. Hän käyttää teoksissaan kiveen kautta maapallon historian ajan taltioituneita merkkejä ja yhdistää niitä työskentelyprosessin avulla tähän aikaan. Korhoselle teosten työstöprosessi on hyvin tärkeä ja hän veistääkin kaikki kiviteokset itse käsityönä. Kiven kertomus täytyy kyetä tuomaan esiin pinnalle päin ilmeettömältä näyttävästä kivilohkareesta. Se vaatii kärsivällisyyttä, pitkäjänteisyyttä, kykyä nähdä sekä kiventyöstön hallintaa.

Taidemaalari Teemu Korpela (s. 1980) on vuoden 2013 Salmelan Nuori taiteilija. Maisteriopintojaan Kuvataideakatemiassa suorittavan Korpelan teokset ovat arkeologian kaltaista kaivautumista taiteessa ja taidehistoriassa oleviin elementteihin sekä maalauksen ihmeeseen. Korpela kertoo näkevänsä taiteessa sen, mikä ihmisessä on hyvää. Teemu Korpela työskenteli Mäntyharjussa Salmelan talvistipendiaattina 2009–2010 ja hänet valittiin Nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun näyttelyluokkaan 2010.

Kuvataiteilija Antti Vuori (s. 1935) asuu Lallukan taiteilijakodissa Helsingissä. Hänen taiteensa yhteydessä voi puhua surrealismista, naivismista, primitivismistä, romantiikasta tai ekspressionismista. Kaikkea yhdistää aina mielikuvituksen vapaa lento ja värien fantasia.
Antti Vuoren kuvasto muodostuu alitajunnan kummajaisista, vanhojen myyttien ja satujen sankareista. Kaikki luomakunnan tunnetut ja tuntemattomat oliot voivat esiintyä hänen teoksissaan. Komiikan ja elämänilon ohella teoksiin liittyy myös dramatiikkaa. Värikäs, eksoottinen ja hauska voi olla myös yksityisen kirjaamista, missä valoisan rinnalle kuuluvat yöntummat sävyt.

Salmelan näyttelyt ovat avoinna 8.6.–11.8.2013 päivittäin klo 11–18, ryhmille tilauksesta 27.5. alkaen.

Etusivu