07.06.2011

Taidekeskus Salmelassa monipuolinen ja tapahtumarikas kesä

Mozart, Verdi ja kolme bassoa

Salmelan avajaiskonsertissa lauantaina 11. kesäkuuta Mäntyharjun kirkossa esiintyvät oopperalaulajat, bassot Jaakko Ryhänen, Koit Soasepp ja Priit Volmer. Heitä säestää pianotaiteilija Piia Paemurru. Konsertin jälkeisessä avajaisjuhlassa Salmelan Veistospuistossa juhlapuheen pitää MTV3:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara.

Kesän nuori taiteilija on Asta Pajunen

Salmelan kesän 2011 Nuoreksi taiteilijaksi on valittu helsinkiläinen taidemaalari Asta Pajunen. Kuvataideakatemiasta valmistunut Pajunen oli viime kesänä järjestetyn Nuorten kuvataidekilpailun yleisön suosikki. Hänen teokset saavat inspiraationsa arkipäivän elämän nostattamista ihastuksen ja ihmetyksen hetkistä. Asta Pajunen toteuttaa myös Huvimaja Höijerin seinämaalaukset ensi kesäksi.

Kesän näyttelyssä nähdään taidetta myös Nuorten Kuvataidekilpailun 2010 voittajalta Maria Laineelta. Salmelan Wiipurin taiteilija-ateljeessa talven ja kevään aikana työskennelleet Inari Krohn, Katri Lassila ja Ulla Rantanen esittelevät Viipurin maisemien innoittamat kokoelmansa. Kesän muut kuvataiteilijat ovat taidemaalarit Zamuel Hube, Sinikka Kurkinen, Markku Laamanen ja Janne Nytorp sekä kuvanveistäjät Jari Juvonen ja professori Laila Pullinen. Oman lisänsä näyttelyyn tuo kokoelma maalauksia professori Unto Koistiselta (1917-1994).

Taitelijaelämää Salmelassa tv-sarjaa estetään MTV3-kanavalla

MTV3 esittää lauantaisin Salmelassa toteutettua kahdeksanosaista tv-sarjaa Taiteilijaelämää Salmelassa. Ohjelmassa seurataan kymmenen nuoren taiteilijan elämää Salmelassa menneen talven ja kevään aikana. Jaksot uusitaan aina sunnuntaisin. Annettujen taiteellisten tehtävien ja teoksien valmistumista seurataan ohjelmasarjassa ja avajaispäivänä Salmelassa kuvataan sarjan päätösjakso. Taiteilijaelämää voi seurata myös sarjan Facebook-sivuilla: www.facebook.com/taiteilijaelämääsalmelassa ja MTV3:n Katsomossa kahden kuukauden ajan.

Kiira Korpi, Jorma Uotinen ja C.G. Mannerheim muotokuvina

Kaikilta tv-sarjassa esiintyviltä nuorilta kuvataiteilijoilta on esillä teoksia kesän näyttelyssä, mm. Jari Rönkön maalaus marsalkka Mannerheimista, Jan Nevan muotokuva Kiira Korvesta ja Terhi Kaakisen veistos Jorma Uotisesta.

Taide ja rakentaminen

Salmelan taidetta on esillä myös Loma-asuntomessuilla, jotka järjestetään tulevana kesänä Mäntyharjulla vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä Taidekeskus Salmelasta. Taide on yksi messujen pääteemoista ja messukohteissa on esillä teoksia nuorilta taiteilijoilta ja Salmelan omista kokoelmista. Messualueella on esillä myös ulkoveistoksia, mm. Ernst Mether-Borgströmin neljä metriä korkea ’Tervehtijä’.

Lomarakentaminen näkyy vastavuoroisesti myös Salmelan omassa pihassa, jonne on toteutettu Jukka Rintalan suunnittelema puurakenteinen ja kuparikattoinen huvimaja Lumilumme, joka on rakennettu yhteistyössä Etelä-Savon ammattiopiston ja Puukeskuksen kanssa, sekä Saara Karirannan ja Tuomo Rosenlundin kolmiulotteinen veistos TALO.

Esa Saarisen luento ja suomalaista laulumusiikkia

Filosofi Esa Saarinen luennoi Mäntyharjussa 17. heinäkuuta aiheenaan Rakkauden sinfonia – elämän mittakaavassa. Oopperalaulaja Juha Uusitaloa ja urkutaiteilija Kalevi Kiviniemeä esiintyvät sunnuntaina 31. heinäkuuta konsertissa, jonka ohjelmistossa kuullaan Salmelan toteuttaman vastavalmistuneen Suomalaista laulumusiikkia -äänitteen ohjelma.

Taidekeskus Salmelan näyttelyt ovat avoinna 11.6.−7.8.2011 päivittäin klo 11−18.

http://www.taidekeskussalmela.fi