14.01.2014

Taidekeskus Salmelassa 25 kesää -juhlavuosi

Ensi kesänä vietetään Taidekeskus Salmelan 25 kesää – juhlavuotta. Juhlavuoden uutuutena puistonäyttämö.

Juhlavuoden ohjelmaan kuuluu mm. laaja konserttiohjelmisto, juhlanäyttely sekä juhlavuotta täydentävä tapahtumien sarja. Taidenäyttelyissä muistetaan jo edesmenneitä taiteen mestareita, jotka ovat olleet vahvasti esillä Salmelan näyttelyissä vuosien varrella. Lisäksi esillä on teoskokoelmia nuorilta taiteilijoilta, jotka ovat löytyneet näyttelyyn Salmelan nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun ja talvistipendiaattitoiminnan kautta.

Juhlavuoden 2014 taidenäyttely

Salmelan kesän taiteilijat ovat taidemaalarit Tero Laaksonen, Jussi TwoSeven, kuvataiteilijat Antti Huovinen, Lidia Joki, Pia Kousa, Susanna Pälviä, Carolina von Schantz, Kia Taegen, Netta Tiitinen sekä kuvanveistäjät Eero Hiironen ja Kauko Kortelainen. Salmelan kesän nuoreksi taiteilijaksi on valittu taidemaalari Tiina Suikkanen. Muistonäyttelyssä esillä teoskokoelmat Juhana Blomstedtilta, Kimmo Kaivannolta, Ukri Merikannolta, Esko Tirroselta ja Nina Ternolta.

Puistonäyttämö juhlakesän uutuutena

Kesän uutuutena ravintola Kesäheinän pihaan rakentuu Salmelan uusi puistonäyttämö. Isolle orkesterille mitoitettu näyttämö mahdollistaa monipuolisen, uudenlaisen ohjelmiston tuomisen Salmelan kulttuurikesään. Viuhkamaisen puistonäyttämön on suunnitellut arkkitehti Riitta Vesala.

Puistonäyttämön ohjelmassa nähdään kesän aikana mm. Tuomari Nurmion ja Esa Saarisen ennennäkemätön yhteisesiintyminen la 14.6. sekä Imatra Big Bandin ja Mikael Konttisen swingaava Frank Sinatra –konsertti ke 9.7. kapellimestari Antti Rissasen johtamana. Slaavilaisia säveliä Salmelan kesäiltaan tuovat puolestaan ke 23.7. Helsingin balalaikkaorkesteri ja sopraano Mari Palo. Kapellimestarina konsertissa toimii Gennadi Klykov.

Tapahtumien täyteinen kesä

Salmelan juhlavuoden avajaiskonsertissa la 7.6. esiintyy Kaartin soittokunta kapellimestari Elias Seppälän johdolla. Solistina konsertissa laulaa basso Mika Kares. Konserttia seuraa avajaisjuhla, jonka jälkeen Kaartin Seitsikko esittää kesäistä viihdettä uudella puistonäyttämöllä. Juhlavuosi huipentuu su 13.7. Salmela 25 vuotta -juhlakonserttiin, jonka esiintyjinä nähdään oopperalaulajat Matti Salminen, Esa Ruuttunen ja Marjukka Tepponen, pianotaiteilija Marita Viitasalo, urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi sekä diplomisaksofonisti Tuomas Hoikkala.

Kesän ohjelmaa täydentävät la 14.6. järjestettävä Art Action! – tapahtuma, jossa yleisö pääsee seuraamaan taiteilijoiden työskentelyä sekä koko perheen taidetapahtuma Lasten lauantai 28.6.

Salmelan näyttelyt avoinna 7.6.–10.8.2014 päivittäin klo 11–18, ryhmille tilauksesta 26.5. alkaen.

Lippuvaraukset ja tiedustelut Taidekeskus Salmelasta p. 050 3388 114, info@taidekeskussalmela.fi

Taidekeskus Salmela on Mäntyharjussa sijaitseva kulttuuritapahtuma, jonka ohjelmaan kuuluvat kesäisin kuvataidenäyttelyt, konsertit ja luennot sekä 3-4 vuoden välein järjestettävät Nuorten kuvataidekilpailu ja Merikanto- laulukilpailu. Historiallisessa kirkonkylämiljöössä sijaitsevat, vuosittain vaihtuvat taidenäyttelyt esittelevät suomalaisen nykytaiteen tunnettuja nimiä ja nuoria lahjakkuuksia.

TAIDEKESKUS SALMELAN JUHLAVUODEN 2014 KUVATAITEILIJAT

Eero Hiironen (s.1938). Professori Eero Hiironen on yksi Suomen tunnetuimmista kuvanveistäjistä. Hiirosen tärkein materiaali on haponkestävä teräs. Tämän vaikean materiaalin työstämisessä hän on alansa uranuurtaja. Myös pronssi, kupari ja alumiini muovautuvat Hiirosen käsissä veistoksiksi ja reliefeiksi, suomalaisen luonnon, vuodenaikojen ja ennen kaikkea veden kuviksi. Jo 35 vuoden ajan on Hiirosen inspiraation lähteenä ollut kotoinen sisäsuomalainen järvi. Veden muotojen ja heijastusten kuvaajana Hiironen tunnustautuu rohkeasti missionääriseksi julistajaksi.

Antti Huovinen (s. 1972). Antti Huovinen on 41-vuotias vehmaalainen kuvataiteilija. Taidemaalarina hänen johtolankanaan on ihmisääninen käsiala, olivatpa aiheina ihmiset tai metsän pikku yksityiskohdat. Hän työskentelee mielellään ihmisten parissa, esim. muotokuvamaalarina tai yhteisötaiteilijana. Huovinen debytoi Salmelan nuorena taiteilijana vuonna 1999.

Lidia Joki (s. 1982). Tamperelainen kuvataiteilija Lidia Joki on kasvanut taiteilijaperheessä, jossa on aina tehty kuvataidetta, musiikkia, laulettu ja valokuvattu. Joki matkustaa usein etelään nauttimaan valosta ja auringosta. Matkoilta hänen maalauksiinsa tarttuu mukaan lämpimät maisemat, levollinen tunnelma ja elämänilo. Uutta työtä aloittaessa rauhallinen, valoisa ympäristö antaa tilaa hänen mielikuvitukselleen. Joen maanläheisissä, murrettujen sävyjen täyttämissä maalauksissa on usein ihmisiä luonnossa lemmikkiystävineen.

”Maalauksesta tulee mielenkiintoinen useiden eri maalikerrosten ja poikkeavien siveltimenvetojen ansiosta. Haluan maalata moderneja kuvia yhdistäen niihin nostalgiaa ja menneen maailman henkeä ja elämänarvoja.”

Kauko Kortelainen (s. 1933). Kuvanveistäjä Kauko Kortelainen aloitti veistosten tekemisen juurikasveista noin 5-vuotiaana. 17-vuotiaana hän teki ensimmäiset puuveistokset ja tekee niitä edelleen. Myöhemmin Kortelaisen veistosten materiaalina on ollut kirjasinmetalli, rauta, pronssi ja kivi. Aiheina on ollut henkilö-, eläin-, luontoon liittyvät ja abstraktiset aiheet. Veistosten korkeus on vaihdellut viidestä sentistä lähes neljään metriin. Erilaisia aiheita olen käyttänyt piirroksissa, pastelli-, vesiväri- ja öljyvärimaalauksissa. Myös valokuvaus on osana Kortelaisen työskentelyä. Kauko Kortelainen on osallistunut taidenäyttelyihin eri puolilla Suomea ja ulkomailla. Kesällä Salmelassa nähtävä kokoelma muodostuu graniittiveistoksista, joiden aiheena on luonto.

Pia Kousa (s. 1977). Kuvataiteilija Pia Kousan valokuvapohjaisin menetelmin toteutetut teokset käyvät vuoropuhelua maalaustaiteen klassisten teemojen ja kuvaston kanssa. Teoksissa varhaisesta mediakulttuurista lainatut keksinnöt ja arkaainen teknologia sekoittuvat ja kerrostuvat nykyajan kuvan toisintamisen menetelmiin. Kuva-aiheet muuntuvat pinnasta tilallisiksi ja liikkuvat kaksi- ja kolmiulotteisuuden välillä.

Kousa on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta, sekä suorittanut opinnot myös Lahden Taideinstituutissa. Kousa on käsitellyt teoksissaan mm. valokuvan, illuusion, jäljittelyn ja todellisuuden suhdetta. Viime vuosina hänen teoksiaan on ollut esillä vuosittain yksityisnäyttelyissä, sekä useissa yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Kousa voitti Salmelan kolmannen nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun kesällä 2013.

Tero Laaksonen (s. 1953). Taidemaalari Tero Laaksonen on uransa aikana antanut runsaan ja vahvan näytön. Yhteistä koko hänen tuotannolleen on teosten synnyn vaivattomuuden ja keveyden tunne. Pelkistetyissä maalauksissa toistuvat klassiset kulttuuriset merkit jättävät tulkinnalle tilaa. Laaksonen kuvaa teoksissaan asioita, joita olisi muutoin mahdoton esittää.

Susanna Pälviä (s. 1964). Lahdesta kotoisin oleva kuvataiteilija Susanna Pälviä on opiskellut kuvataidetta Joensuussa sekä Hollannissa the Enschede Academy of Art and Designissa, Mixed Media – osastolla, mistä valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2000. Taiteilija on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi Pälviä kuuluu viiden naisen Jostain kotoisin taiteilijaryhmään, joka on pitänyt näyttelyitä vuodesta 2008 lähtien. Vuodesta 2004 Pälviä on asunut ja työskennellyt Mäntyharjun Mynttilän kylässä.

Teoksissaan Susanna Pälviä on usein pohtinut omaa ja perheensä historiaa ja lapsuuden vaikutusta aikuisuudessa. Viimeisimmissä teoksissaan taiteilija etsii kosketuspintaa Viipurissa syntyneen äitinsä lapsuuteen. Minkälainen lapsi, nyt jo lähemmäs yhdeksänkymppinen äiti oli, entä millainen oli lapsuus 20-30-luvun Viipurissa. Aihetta Pälviä lähestyy äidiltä kerättyjen muistojen, mielikuvituksen ja Viipuriin residenssissä vietettyjen työskentelyjaksojen kautta.

Pälviä työskentelee installaation sekä valokuvan keinoin. Installaatiot rakentuvat valtaosin kierrätys- ja löytömateriaaleista.

Carolina von Schantz (s. 1977). Carolina von Schantz on helsinkiläinen kuvataiteilija. Maalausta ja muita taideaineita hän on opiskellut mm. Taideteollisessa korkeakoulussa ja Universitat de Barcelonan taiteen laitoksella. Taide on jo pienestä lapsesta ollut luonnollinen osa von Schantzin elämää ja taiteen tekeminen osa olemistaan.

Von Schantz maalaa öljyllä, akryylillä sekä temperalla. Erilaiset maalausmateriaalit hän kokee kiehtovina, innoittavina ja uuteen oppimiseen ja ilmaisuun haastavina. Usein lähtökohtana hänen maalauksissaan on luonnos, hänen ottamansa valokuva, kuva aiheesta, joka ihmetyttää, koskettaa, ärsyttää ja vaatii paneutumaan.

Maalaaminen on Carolina von Schantzille tietoisen ja intuitiivisen kombinaatiota, jatkuvaa dialogia sisäisen ja ulkoisen maailman välillä. Hän kokee maalausprosessin ja intuitiivisen työskentelyn tärkeänä osana maalaamistaan. Pienikin

Tiina Suikkanen (s. 1981). Taidemaalari Tiina Suikkanen asuu ja työskentelee Imatralla. Luonnon tarkkailulla on suuri merkitys hänen taiteessaan ja se on myös hänen tapansa rentoutua. Kävely paljain jaloin pihanurmikolla ja istuminen ruohikossa kukkapenkin laidalla rauhoittaa Suikkasen mukaan nopeasti stressaantuneen mielen.

Suikkasen uusimmissa maalauksissa rakennuspalikoina toimivat hyönteiset. Ne kerääntyvät kankaalle oudoiksi muodostelmiksi ja ilmiöiksi, jotka häilyvät luonnollisen ja mielikuvituksellisen välillä. Yksilöt sulautuvat massoiksi ja massat hajoavat yksilöiksi.

Väreillä on aina ollut tärkeä rooli Suikkasen työskentelyssä. Värillä hän virittää maalauksen maailman haluamakseen. Väri- ja valöörikontrastit ovatkin Suikkaselle tärkeitä työvälineitä.

Kia Taegen (s. 1990). Kia Taegen on espoolainen kuvataiteilija ja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa opiskeleva arkkitehtuurin kandidaatti. Hän käsittelee useasti öljyvärimaalauksissaan sekä urbaanien kaupunkimaisemien sykettä että luonnon herkkyyttä, joissa yhdistävänä tekijänä on valojen ja värien muodostama dynaamisuus. Ympäröivä maisema luo ainutkertaisen tunnelman, jota on todistamassa yksinäinen kulkija.

”Viipuri on jäänyt mieleemme useasti menetettynä kulttuurin kehtona, yhtenä Suomen suurkaupunkina, karjalaisten kaupunkina. Muistot ovat siis kullatut ja siksi kaupungin nykytila voi tuntua monelle pahalta. Raunioita, ränsistyneitä rakennuksia ja kulkukoiria, siellä täällä neuvostoajan muistomerkkejä.

Ollessani Taidekeskus Salmelan Wiipurin taitelijaresidenssissä sain mahdollisuuden tutustua lähemmin tähän ristiriitaisia tunteita herättävään kaupunkiin.  Vanha loistelias rakennuskanta näyttäytyy tarkoille silmille, monet puistot sekä rannat luovat hieman ränsistyneinäkin oman tunnelmansa. Omaa luokkaansa on tietenkin Monrepos-puisto, jossa voi aistia edellisten aikakausien loistokkuuden sekä värien, valon ja varjojen leikin. Kasvillisuuden valtaamat rauniot ja värikkäät leikkipaikat pehmentävät karua ympäristöä, jossa kulkukoirilla ja babushkoille on kirjoitettu sympaattiset pääosat.

Näistä lähtökohdista syntyi oma Viipuri-sarjani. Siinä esiintyvät menneistä aikakausista kertovat kaupunkimaisemat ja rauniot sekä vehreät keidasmaiset puistot, unohtamatta kuitenkaan nopeasti kehittyvää, urbaania ja sykkivää Viipuria.”

Netta Tiitinen (s. 1980). Vantaalta kotoisin olevan, nykyään Keravalla asuvan kuvataiteilija Netta Tiitisen maalaukset käsittelevät usein lapsiaihetta. Tiitinen valittiin yleisön suosikiksi Salmelan kolmannessa nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailussa kesällä 2013. Tiitinen maalaa pääsääntöisesti akryylimaaleilla, mutta kiinnostus perinteiden haastamiseen näkyy erityisesti rohkeutena käyttää ennakkoluulottomasti hyvinkin erilaisia tekniikoita. 

Teemalliset näyttelykokonaisuudet ovat sisältäneet aina siis myös teknisesti jotain uutta. Tällä kertaa teokset hehkuvat ajan patinaa, josta kertoo myös teossarjan nimi, ”Aika”. Teossarjan idea syntyi syksyllä 2013 Pariisissa, jossa Tiitinen piti yhteisnäyttelyn Samuli Alosen kanssa. Varsinkin vierailu Louvressa muutti Tiitisen fiktiivisen historiakäsityksen konkreettisemmaksi, jonka innoittamana hän jäi pohtimaan aikaa. Mitä aika on? Mistä se on tulossa ja mihin menossa?

Jussi TwoSeven (s. 1983). Taidemaalari Jussi TwoSeven on katutaidetaustainen, itseoppinut kuvataiteilija. Hän maalaa teoksiaan mieluusti sekä julkiseen tilaan että galleriaolosuhteisiin. TwoSeven pitää galleriaan maalaamista ikään kuin jatkumona kadulle tehdylle taiteelle. Jussi TwoSeven valittiin Salmelan nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun näyttelyluokkaan kesällä 2013. Kesän 2014 näyttelyssä TwoSeven esittelee sarjan maalauksia, jotka ovat kunnianosoitus suomalaiselle luonnolle. Kaikki maalaukset TwoSeven toteuttaa suoraan näyttelytilaan työskennellessään Salmelan residenssitaiteilijana keväällä 2014.