14.01.2009

Taidekeskus Salmelassa 20 kesää -juhlavuosi

Salmelan näyttelyt avoinna 6.6.-9.8.2009 päivittäin klo 11-18, ryhmille tilauksesta 22.5. alkaen.

Ensi kesänä vietetään Taidekeskus Salmelan 20 kesää -juhlavuotta. Juhlavuoden ohjelmaan kuuluu mm. kolmas Merikanto-laulukilpailu, erityisen laaja konserttiohjelmisto ja juhlanäyttely. Kesän kuvataiteilijoina on Salmelassa alkuvuosista asti mukana olleita mestareita sekä nuoria lahjakkuuksia, jotka ovat löytyneet näyttelyyn Salmelan Nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun ja talvistipendiaattitoiminnan kautta.

Juhlavuoden 2009 taidenäyttely

Salmelan kesän taiteilijat ovat taidemaalarit Igor Baranov (Pietari), Johanna Ehrnrooth (Helsinki), Anne Hyvönen (Imatra), Tero Laaksonen (Helsinki), Lars-Gunnar Nordström (Helsinki), Pekka Parviainen (Helsinki), Irina Schuvaloff (Helsinki) ja Annuli Viherjuuri (Helsinki), kuvataiteilija Antti Huovinen (Mynämäki) sekä kuvanveistäjät Eero Hiironen (Ähtäri) ja Ukri Merikanto (Helsinki). Näyttelytiloina toimivat Salmelan päärakennus, Domanderin näyttelyalue, ravintola Kesäheinä sekä Huvimaja Höijer, jonka seinämaalaukset toteuttaa Annuli Viherjuuri.

Salmelan näyttelyalue on uudistunut ja kasvanut vuosi vuodelta sen 20 vuotta kestäneen historian aikana. Tänä kesänä tehdään uusi aluevaltaus, kun Salmelan rantavesialue otetaan käyttöön ja alueelle nousee Vesiveistospuisto. Veden päälle toteutettava veistosnäyttely tulee antamaan tilaulottuvuutta sinne sijoitettaville teoksille. Puistoon tulee ensi kesänä esille veistoksia mm. Eero Hiiroselta, Ukri Merikannolta ja Lars-Gunnar Nordströmiltä.

Salmelan alue saa uutta ilmettä myös päärakennuksen pihaan toteutettavista aitaelementeistä ja porteista. Näyttelyaluetta kehystävän aidan ja porttien malli on saatu alueelta otetuista vanhoista valokuvista 1800-luvulta.

Pekka Parviainen on Salmelan kesän Nuori taiteilija

Salmelan kesän Nuoreksi taiteilijaksi on valittu taidemaalari Pekka Parviainen. Salmelan talvistipendiaattina keväällä 2008 työskennellyt, 27-vuotias Parviainen on valmistunut Pekka Halosen akatemiasta ja hän jatkanut opintojaan mm. I.E. Repinin instituutissa Kotkassa. Parviaisen maansävyisissä maalauksissa yhdistyvät maisemallisuus ja abstrakti maailma.

Juhlavat avajaiset

Salmelan 20 kesää -juhlavuoden avajaiskonsertissa la 6.6. klo 13.30 esiintyvät Jyväskylä Sinfonia, huilisti Patrick Gallois sekä oopperalaulaja Jyrki Anttila. Ohjelmassa on mm. Mozartin huilukonsertto. Su 26.7. klo 14.30 Salmelan 20 kesää –juhlakonsertissa esiintyvät oopperalaulajat Matti Salminen, Tommi Hakala, Juha Uusitalo sekä pianotaiteilija Risto Lauriala. Ohjelmassa kuullaan ooppera-aarioita ja suomalaista musiikkia. Kesän päätöskonsertissa su 9.8. klo 14.30 näyttelijä Ville Haapasalo, oopperalaulaja Riikka Hakala, diplomisaksofonisti Tuomas Hoikkala ja urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi esittävät mm. Eino Leinon runoja ja Sibeliuksen musiikkia. Sunnuntai 9.8. on myös kesän 2009 näyttelyn viimeinen aukiolopäivä.

Merikanto-laulukilpailu heinäkuussa

Salmela järjestää III Merikanto-laulukilpailun 5.7. Kilpailuun ilmoittaudutaan viimeistään 16.2.2009. Laulukilpailun tuomarit ovat oopperalaulajat Gabriel Suovanen ja Cynthia Makris sekä Sibelius-akatemian rehtori Gustav Djupsjöbacka ja tv/radiotuottaja Aarno Cronvall. Kilpailun rahapalkinnot, yhteensä 12.000 € ja veistospalkinnot, arvo yhteensä 20.000 €, jaetaan kolmelle parhaalle laulajalle. Välierä järjestetään Mäntyharjun kirkossa klo 13.00 ja televisioitava loppukilpailu klo 18.00. Finaalin juontaa Lauri Karhuvaara.