22.04.2010

Taidekeskus Salmelan Wiipurin taiteilija-ateljee on otettu käyttöön

Taidekeskus Salmelan Viipurissa sijaitseva Wiipurin taiteilija-ateljee on aloittanut toimintansa. Wiipurin taiteilija-ateljee on ensimmäinen suomalainen taiteilijaresidenssi Venäjällä, ja toiminnan tarkoituksena on tukea eri alojen taiteilijoiden työskentelyä ainutlaatuisessa ilmapiirissä. Taiteilija-ateljee toimii taiteilijoiden yksityisenä asuntona ja työtilana.

Kaija Hinkula ja Hanna Peräkylä residenssin ensimmäiset taiteilijat Wiipurin taiteilija-ateljeen ensimmäiset vieraat ovat kuvataiteilijat Kaija Hinkula ja Hanna Peräkylä. Hinkula ja Peräkylä aloittivat työskentelyn Viipurissa maaliskuun lopussa. Oulusta kotoisin oleva Hinkula on valmistunut Imatran taidekoulusta ja kouvolalainen Peräkylä on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteen koulutusohjelmasta 2009 ja jatkaa syksyllä maisteriopinnoissa. Hinkulan residenssikauden päättyessä toukokuussa, on residenssitaiteilijaksi kutsuttu kesän loppuun saakka espanjalainen Jesús Ángel Bordetas. Bordetas on yksi Salmelan ensi kesän näyttelyn kuvataiteilijoista.

Salmela tulee kutsumaan vuosittain 3-6 eri alojen taiteilijaa työskentelemään veloituksetta Wiipurin taiteilija-ateljeeseen. Tulevia vieraita ovat mm. taidemaalarit Inari Krohn ja Marika Mäkelä sekä säveltäjä Olli Kortekangas. Residenssissä sävellettyjä teoksia tullaan kantaesittämään Salmelan konserteissa ja kuvataiteilijoiden Viipurissa tehdyille kokoelmille varataan kesällä Salmelasta oma näyttelytila, Domanderin näyttelyalueella sijaitseva, Terijoelta Mäntyharjuun siirretty vanha postitalo.

Residenssi on kalustettu Alvar Aallon henkeen

Taiteilijaresidenssin asunto ja ateljeetilat sijaitsevat Juho Lallukan talona tunnetussa rakennuksessa Viipurin keskustassa. Lallukan talo on yksi Viipurin kauneimmasta rakennuksesta ja sen on suunnitellut Allan Schulman (1863-1937). Kansallisromanttista tyyliä edustavan Lallukan toimitalon rakentaminen aloitettiin 1904 ja se avattiin kesällä 1906. Rakennus on entisöity ulkoapäin Venäjän museoviraston valvonnassa.

Taiteilijaresidenssin asunto ja ateljeetilat sijaitsevat rakennuksen toisessa kerroksessa, samoissa tiloissa, jossa Juho ja Marja Lallukka asuivat. 2008-2010 huoneistossa toteutettiin Arkkitehtitoimisto Riitta Vesala Oy:n suunnitelmien mukaan sisäremontti asunnon vanhaa henkeä kunnioittaen. Asunto ja ateljee on kalustettu Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahlin vuonna 1935 perustaman Artekin kalusteilla Alvar Aallon henkeen.

Avajaistilaisuudessa 21.4. juhlittiin kulttuuriyhteistyötä

Viipurissa keskiviikkona 21.4. järjestetyssä avajaistilaisuudessa Wiipurin taiteilija-ateljeen tiloihin ja toimintaan oli tutustumassa mm. tulevia residenssitaiteilijoita ja hankkeen yhteistyökumppaneita sekä lehdistön edustajia. Tilaisuuden emäntinä toimivat Wiipurin taiteilija-ateljeessa jo kuukauden työskennelleet Kaija Hinkula ja Hanna Peräkylä, jotka kiittivät työskentelyilmapiiriä ja saamaansa lämmintä vastaanottoa Viipurissa. Salmela uskoo taiteilija-ateljee -hankkeen lisäävän jatkossa kulttuuriyhteistyötä Venäjän ja Suomen välillä. Wiipurin taiteilija-ateljee on yksityiskäytössä, eikä se ole avoinna yleisölle.

Alfred Kordelinin säätiö on tukenut Wiipurin taitelijaresidenssin käyttöön ottoa.

Taidekeskus Salmela on avoinna 12.6.-8.8.2010.

http://www.taidekeskussalmela.fi