26.11.2014

Taidekeskus Salmelan omistuksessa oleva Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo avautuu ensi kesäksi

Kouvolassa sijaitseva Vuohijärven entinen kirkko on kokenut kesän aikana muutoksen kun tiloja on kunnostettu kulttuurikäyttöön. Keväällä toteutuneessa kiinteistökaupassa siipirakennuksesta ja kirkkosalista koostuva kiinteistö siirtyi Kouvolan seurakuntayhtymältä Mäntyharjulla sijaitsevan kesäaikaisen kulttuuritapahtuman, Taidekeskus Salmelan, hallintaan. Omistajanvaihdos on harvinainen, sillä kirkkorakennuksia ei ole aiemmin siirtynyt vastaavanlaiseen käyttöön.

Kirkon siipirakennuksen remontti on valmistunut ja tiloihin on muuttanut Taidekeskus Salmelan hallinto. Ympärivuotisesti talossa työskentelee viisi Taidekeskus Salmelan työntekijää. Toimistotilojen lisäksi siipirakennukseen sijoittuu myös galleria-myymälä, jossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä. Ensimmäisessä näyttelyssä on esillä Suomen yhden merkittävimmän konstruktivistin Göran Augustsonin (1936-2012) taidegrafiikkaa. Samassa tilassa toimii myös museokauppa, jonka valikoimista löytyy laaja valikoima taidegrafiikkaa sekä muita oheistuotteita. Galleria on avoinna 23.12. saakka arkipäivisin klo 10-15.

Arkkitehti Väinö Vuorisen suunnittelemat, vuonna 1966 valmistuneet rakennukset edustavat aikansa modernia arkkitehtuuria. Kesän aikana tehdyn remontin yhteydessä rakennuksia vaivanneet kosteusvauriot on korjattu. Lämmitys on muutettu öljylämmityksestä energiatehokkaammaksi vesikiertoisin ilmalämpöpumpuin. Siipirakennukseen on toteutettu pintaremontti arkkitehti SAFA Riitta Vesalan suunnitelmien mukaan.

Luonto- ja kulttuuritalon avaa juhlanäyttely

Remontti jatkuu kevään ajan vielä entisessä kirkkorakennuksessa. Uusi 300-paikkainen kulttuurisali, kahvila sekä parkkipaikat saadaan toteutettua kevääseen 2015 mennessä. Kulttuurisalin sisustussuunnittelusta vastaa sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt. Jatkossa talo tullaan tuntemaan Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalona.

Virallisia avajaisia vietetään keskiviikkona 17.6.2015 kun kulttuurisalissa avautuu luontoaiheinen näyttely. Näyttelyssä on esillä legendaarisen luontovalokuvaaja Hannu Hautalan elämäntyötä esittelevä erikoisnäyttely Metsän poika sekä luontoaiheistaan tunnetun kuvanveistäjä Kauko Kortelaisen puu- ja kiviveistoksia. Näyttely on kunnianosoitus kahdelle luontoa kuvaavalle mestarille ja heidän mittavalle elämäntyölleen. Lisäksi esillä on Vuoden 2014 luontokuvien parhaimmisto.

Talo täynnä tapahtumia

Ensimmäinen tapahtuma pidetään isänpäivänä 8.11.2015. Tapahtumassa esitetään suomalaista laulumusiikkia isille. Solisteina esiintyvät oopperalaulajat Jorma Hynninen, Emilia Vesalainen-Pellas, diplomisaksofonisti Tuomas Hoikkala sekä pianotaiteilija Pekka Ainali.

Ainutlaatuinen musiikkielämys tullaan kuulemaan jouluna 2015 Tiernapoika esityksen muodossa kun lavalle astuvat Esa Ruuttunen, Bianca Morales, Riku Pelo sekä Jukka Mörsky. Esitystä säestää sellokvartetti sekä pianisti Kirsi Saari. Esityksen asusteet suunnittelevat ja toteuttavat Kymenlaakson ammattikorkeakoulun muotoilija (AMK) opiskelijat. Alun perin vuodeksi 2014 suunniteltu konsertti siirtyy vuodella kaavamuutoksen ja lupamenettelyiden vuoksi.

Koko kansan käyntikohde

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo on saanut innoituksensa Repoveden kansallispuiston läheisyydestä. Jatkossa kulttuuritalon käyttäjiksi toivotaan niin kulttuuri- kuin luontomatkailijoita. Maantieteellisen sijaintinsa puolesta kulttuuritalo täydentää osaltaan alueella jo ennestään olevia matkailupalveluita. Kulttuuritalo tarjoaa monipuolisesti palveluita niin valtakunnalliselle kuin paikallisellekin yleisölle.