06.06.2012
Taidekeskus Salmelan näyttelyssä Viipurin tunnelmaa
Taidekeskus Salmelan näyttelyiden taiteilijoina on jo nimensä vakiinnuttaneita suomalaisia kuvataiteilijoita ja nuoria lahjakkuuksia. Kesän 2012 näyttelyyn tuovat uuden mielenkiintoisen lisän Viipurissa syntyneet teoskokoelmat taidemaalari Kristian Krokforsilta ja Tuomas Mäntyseltä sekä taidegraafikko Tuula Lehtiseltä, jotka työskentelivät Salmelan Viipurin taiteilija-ateljeessa talven aikana. Lehtisen teoskokonaisuuden innoittajina ovat olleet vanhat valokuva-albumit ja äidin kertomukset Viipurista. Krokforsin maalauksissa esiintyy mm. Alvar Aallon suunnittelema Viipurin kirjasto.
Salmelan kesän avaa Olli Kortekankaan kantaesitys
Salmelan avajaiskonsertissa lauantaina 9.6. Mäntyharjun kirkossa esiintyvät oopperalaulaja Tommi Hakala ja pianotaiteilija Kristian Attila. Konsertissa kuullaan säveltäjä Olli Kortekankaan kantaesitys Nature morte – Lauluja Viipurin kulmahuoneesta, joka on saanut inspiraationsa Kortekankaan työskennellessä Salmelan Viipurin taiteilija-ateljeessa. Konsertin muita säveltäjänimiä ovat Toivo Kuula, Seppo Nummi ja Jean Sibelius.
Salmelan 23. kulttuurikesän avaa Valtion taidemuseon ylijohtaja Risto Ruohonen ja yhteistyökumppanin puheenvuoron pitää SOK:n pääjohtaja Kuisma Niemelä.
Georges Winterin veistos Viipurista Salmelan veistospuistoon
Georges Winterin (1875−1954) veistämä muistomerkki Suojelusenkeli on monien vaiheiden jälkeen siirretty Salmelan veistospuistoon, jossa se saa pysyvän paikan Domanderin näyttelyalueen pihapiirissä, Pyhäveden rannassa. Karjalan harmaasta graniitista toteutettu 1,6 metriä korkea ja 1 500 kg painava veistos on valmistunut tilaustyönä Viipuriin muistomerkiksi 1923. Teos on siirretty arkkitehti Juha Lankisen toimesta Suomeen 1988. Lankinen pelasti arvokkaan monumentin kaatopaikkakuormasta.
Kuvanveistäjä Georges Winter opiskeli Turun taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1895−1897 ja Roomassa 1898−1904. Winter tunnettiin aatteellisena ja naturalistisena kuvanveistäjänä, jonka yksi tunnetuimmista teoksista on Viipurin Torkkelin puiston suihkukaivoveistos. Georges Winter on palkittu mm. Pariisin maailmannäyttelyssä 1900, ja hänen teoksiaan on mm. Ateneumin kokoelmissa.
Tuomas Mäntysen, Kristian Krokforsin ja Tapani Mikkosen juhlanäyttelyt
Kesän näyttely esittelee kokoelmat 80-vuotisjuhlavuottaan viettävältä professori Tuomas Mäntyseltä ja 60-vuotisjuhlavuosiaan viettäviltä Kristian Krokforsilta ja Tapani Mikkoselta.
Suomen tunnetuimpiin naivistimaalareihin lukeutuvan Tuomas Mäntysen maalaukset kuvaavat menneitten tapahtumien ja matkojen tunteita ja kaikuja. Mäntysen kuvien sommittelu on tasapainoista ja rauhallista, ja ilmaisussa näkyy hänen kiinnostuksensa ekspressionismiin ja informalismiin.
Kristian Krokfors on työskennellyt vuosikausia johdonmukaisesti samojen teemojen parissa. Hän löytää aina uuden hienostuneen näkökulman aiheeseensa, mutta perusasiat pysyvät samoina: Tärkeintä on värisommittelu ja rytmi.
Tapani Mikkonen tunnetaan monumentaaligrafiikan uranuurtaja Suomessa. Mikkosen maalauksissa siveltimenvedot ovat rohkeita ja voimakkaita, mutta niissä on myös keveyttä ja ilmavuutta. Mikkosen uudet teokset käsittelevät luonto- ja kasviaiheita.
Salmelan kesän Nuori taiteilija Milla Kuisma
Vastakohtaisuudet ja kerroksisuus kiinnostavat taidemaalari Milla Kuismaa sekä maalaustapahtumassa että teosten aiheissa. Isolla pensselillä suditut, pärskyvät ja valuvat maalipinnat saavat seurakseen siveltimellä maalatut ristipistot ja viivojen sykkyrät. Kuismalle tärkeää maalaamisessa on maalaamisen ilo. Se on hänen välineensä tutkia ja liikauttaa maailmaa, ja tavoitella jotain mikä on sanojen ulottumattomissa.
Kesän kuvataiteilijat ovat taidemaalarit Anni Henriksson, Zamuel Hube, Sanna Kauppinen, Johanna Koistinen, Kristian Krokfors, Milla Kuisma, Juha Kuosmanen, Tuomo Laakso, Tapani Mikkonen, Marika Mäkelä, Tuomas Mäntynen, Pekka Parviainen, Topi Ruotsalainen, Harri Salmi, Tiina Suikkanen ja Netta Tiitinen, taidegraafikot Tiina Kivinen ja Tuula Lehtinen sekä kuvanveistäjät Aaron Heino, Johanna Häiväoja, Elisa Lientola ja Arvo Siikamäki.
Jörn Donnerin luento ja Merikanto-konsertti
Salmelan kulttuurikesän ohjelmaan kuuluu heinäkuussa kirjailija professori Jörn Donnerin luento. Hän luennoi sunnuntaina 8.7. Mäntyharjun kulttuurisalissa aiheenaan Miksi kirjoitan. Merikanto-konsertissa Mäntyharjun kirkossa sunnuntaina 29.7. esiintyvät oopperalaulaja Jorma Hynninen ja Oulun tuomiokirkon Sofia Magdalena -kamarikuoro. Kuoroa johtaa Raimo Paaso ja säestäjänä toimii piano- ja urkutaiteilija Markus Vaara.
Taidekeskus Salmela on Mäntyharjussa sijaitseva kulttuuritapahtuma, jonka ohjelmaan kuuluvat kesäisin kuvataidenäyttelyt, konsertit ja luennot sekä 3-4 vuoden välein järjestettävä Nuorten kuvataidekilpailu. Historiallisessa kirkonkylämiljöössä sijaitsevat, vuosittain vaihtuvat taidenäyttelyt esittelevät suomalaisen nykytaiteen tunnettuja nimiä ja nuoria lahjakkuuksia.
Taidekeskus Salmelan näyttelyt ovat avoinna 9.6.−12.8.2012 päivittäin klo 11−18.
Lippuvaraukset tapahtumiin Salmelasta: p. 050 3388 114, info@taidekeskussalmela.fi