30.03.2009

Taidekeskus Salmelan Merikanto-laulukilpailu 2009 välierän laulajat

5.7.2009 Mäntyharjussa järjestettävän Merikanto-laulukilpailun välierälaulajat on valittu.

Baritoni Joonas Asikainen (s. 1987) aloitti musiikin opiskelun Rantasalmella alttosaksofonin soitolla. Hän kirjoitti Savonlinnan Taidelukiosta Ooppera- ja musiikkiteatterilinjalta ylioppilaaksi 2006, jossa hänen lauluopettajanaan toimi Chieko Okabe-Silvasti. Lahden AMK:ssa Asikainen on opiskellut laulua Päivi Kantolan johdolla 2006-2008. Syksystä 2008 lähtien hänen opettajanaan on toiminut oopperalaulaja Sirkka Parviainen. Asikainen on laulanut Matti Murron Joulukantaatin solistina, tehnyt isän (Peter) roolin Engelbert Humperdinckin satuoopperassa Hannu ja Kerttu, Kuigu-Siimin roolin Tauno Pylkkäsen oopperassa Batsheba Saarenmaalla ja Aeneaksen roolin Henry Purcellin oopperassa Dido ja Aeneas. Lisäksi hän on laulanut oopperafragmenteissa rooleinaan mm. Papageno (Taikahuilu), Figaro (Figaron häät), Guglielmo (Cosi fan tutte) sekä Don Giovanni ja Masetto (Don Giovanni). 2004 ja 2006 Asikainen on laulanut Opera Cava juhlakuorossa Nilsiän Louhosareenalla W.A. Mozartin Taikahuilussa sekä C. M. von Weberin Paholaisen palkka-ampujassa. Syksystä 2007 lähtien Asikainen on ollut kiinnitettynä Savonlinnan Oopperajuhlakuoroon. 2009 Asikainen laulaa Savonlinnan oopperajuhlilla Yakusidén roolin G. Puccinin oopperassa Madama Butterfly.

Sopraano Kajsa Dahlbäck (s. 1977) on valmistunut Sibelius-Akatemiasta 2005 erinomaisin arvosanoin opettajinaan Petteri Salomaa ja Ritva Auvinen. 2005-2006 hän opiskeli Göteborgin oopperakorkeakoulussa. Nykyään hän opiskelee yksityisesti Tom Krausen johdolla sekä
barokkilaulua Dame Emma Kirkbyn johdolla. Hänen oopperarooleihin kuluu mm. Zerbinetta (Ariadne auf Naxos), Susanna (Le nozze di Figaro) ja Damon (Acis and Galatea). 2004 hän sai 2. palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa, 2007 hän voitti oopperaroolin (Purcell: The Fairy Queen) AsLiCo:n eurooppalaisessa laulukilpailussa Italiassa ja 2008 hän sai kaksi erikoispalkintoa Lappeenrannan laulukilpailun finalistina. Dahlbäck on kokenut barokkimusiikin tulkitsija, hän on esiintynyt Helsingin barokkiorkesterin ja Opus X-yhtyeen solistina mm. Helsingin vanhan musiikin viikoilla ja Vantaan barokki-festivaalilla. Suuria kirkkomusiikkiteoksia, joita hän on esittänyt ovat mm. Bachin Johannes-passio, Matteus-passio sekä Händelin Messias ja Israel Egyptissä.

Sopraano Terttu Iso-Oja (s. 1981) on valmistunut kirkkomuusikoksi Oulun konservatoriosta 2003 ja musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian Kuopion osastolta 2008. Laulunopettajan opinnot Savonia-AMK:ssa ovat vielä vähän kesken. Iso-Oja on opiskellut laulua Marjatta Airaksen johdolla vuodesta 2003. Lisäksi hän on osallistunut myös mm. Ritva Auvisen, Riikka Hakolan ja Elisabeth Werres’n mestarikursseille. Iso-Oja on laulanut nuorten solistien konsertissa Kuopion kaupunginorkesterin säestämänä ja esittänyt nimiosan Heikki Sarmannon jazzoopperassa Manon sekä Kertun roolin Humperdinckin satuoopperassa Hannu ja Kerttu. Hän on pitänyt myös useita liedkonsertteja ja laulanut mm. Pergolesin Stabat materin ja Händelin Messias-oratorion solistiosuuksia. 2008 Iso-Oja voitti jaetun 2. palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa ja lauloi Timo Mustakallio -laulukilpailun finaalissa.

Tenori Ossi Jauhiainen (s. 1976) valmistui Sibelius-Akatemian Kuopion osastolta musiikin maisteriksi 2004. Hän täydensi opintojaan keväällä 2005 laulun B-tutkinnolla opettajanaan Seija Nylund. Jauhiainen toimii Siilinjärven evankelis-luterilaisen seurakunnan kanttorin virassa ja jatkaa lauluopintojaan Savonia-AMK:ssa Seija Nylundin johdolla. Jauhiainen on opiskellut yksityisesti periodeittain professori Jorma Hynnisen johdolla. Jauhiainen on laulanut Kuopion oopperaproduktioissa Puccinin La Boheme -oopperan kuorossa ja solistina Verdin La Traviata oopperassa Gastonen roolissa. Lisäksi hänellä on ollut solistitehtäviä Sibelius-Akatemian Kuopion osaston ja Savonia-AMK:n produktioissa. Kirkkomusiikin puolella hän on toiminut solistina mm. Händelin Messias-oratoriossa, Mozartin Requiemissa, Mikko Sidoroffin Panihidassa ja Karakselan Polvesta polveen -kirkko-oopperassa Jipon roolissa.

Tenori Mikko Kilkkinen (s.1984) aloitti musiikin opinnot 7-vuotiaana Itä-Helsingin musiikkiopistossa instrumenttinaan piano. Klassisen musiikin lauluopinnot hän aloitti 2000. 2002-2005 Kilkkinen on esiintynyt yli 500 tilaisuudessa ja konsertissa lähinnä populäärimusiikin parissa erilaisilla foorumeilla, sekä näytellyt mm. teatterimusikaalin pääroolin. Hän on tehnyt useita tallenteita televisioon ja radioon. Kilkkinen on myös laulanut Seinäjoen ja Lappeenrannan kaupunginorkestereiden solistina. Vuodesta 2005 lähtien hänen opettajanaan on toiminut Sibelius-Akatemian laulutaiteen lehtori, musiikin tohtori Annika Ollinkari. Kilkkinen on esiintynyt lukuisissa lied- ja kirkkokonserteissa eri puolilla Suomea. Hänen konserttiohjelmistoonsa kuuluu mm. suomalaisia yksinlauluja, hengellistä musiikkia ja ooppera-aarioita.

Baritoni Petteri Lehikonen (s.1978) on opiskellut laulua Timo Honkosen ja Petri Antikaisen oppilaana, sekä syksystä 2005 lähtien Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla opettajanaan Jorma Elorinne. Lehikoinen suoritti syksyllä 2007 laulun C-tutkinnon erinomaisin arvosanoin. Lehikoisen esittämiä oopperarooleja ovat Aeneas Purcellin oopperasta Dido and Aeneas ja kreivi Robinson Sibelius-Akatemian oopperaproduktiossa La Matrimonio segreta. Lisäksi hän on esittänyt Sibelius-Akatemian oopperafragmenteissa isän roolin Engelbert Humperdinckin oopperassa Hänsel und Gretel, sekä nimiroolin Aarre Merikannon Oopperassa Juha. Lehikoinen on saavuttanut finaalipaikan 2005 Merikanto-laulukilpailussa, 2006 ja 2007 Kangasniemen laulukilpailussa sekä välieräpaikan 2006 Timo Mustakallio -laulukilpailussa.

Mezzosopraano Helena Lehmuskero (s. 1978) aloitti musiikkiopinnot 2004 Kuopion konservatorion perusasteella. 2005-2006 hän suoritti samaisessa oppilaitoksessa musiikkialan ammatillisen perustutkinnon, pääinstrumenttina klassinen laulu ja opettajana Heli Paananen. 2006 syksyllä musiikkialan opinnot jatkuivat Jyväskylän yliopistossa musiikkitieteen laitoksella ja seuraavana syksynä lauluopinnot Jyväskylän AMK:ssa Turkka Mannisen johdolla. 2008-2009 Lehmuskero on ollut mukana Keskisuomen alueoopperan La Traviata -produktiossa oopperakuorolaisena. Niin ikään oopperakuorolaisena hän on laulanut syksystä 2008 lähtien Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa.

Mezzosopraano Elisabeth Lipinsky (s. 1986) aloitti Turun Konservatorion toisen asteen lauluopinnot 2006 opettajanaan Kirsti Tuominen. Vuodesta 2007 hän on opiskellut Jouni Kuorikosken oppilaana. Lipinsky osallistui Lappeenrannan laulukilpailuihin 2008 ja sai Nuori lupaus-erikoispalkinnon. 2008 hän esiintyi Didon roolissa Kaarina-Teatterissa Henry Purcellin oopperassa Dido&Aeneas ja helmikuussa 2009 Lipinsky oli Turun Konservatorin kamariorkesterin solistina konserttimatkalla Floridassa.

Baritoni Teijo Lindström (s. 1978) aloitti lauluopintonsa Keskisen Uudenmaan Musiikkiopistossa 1995 opettajana Satu Kaarisola-Kulo. 1996 opettajaksi vaihtui Risto Saarman, jonka kanssa yhteistyö jatkui pitkälle vuoteen 2000. Syksyllä 2000 lauluopinnot jatkuivat Helsingin Konservatoriossa Anitta Rannan johdolla. Vuodesta 2001 lähtien opettajana on toiminut Pekka Sirola. Lindström on täydentänyt opintojaan Roomassa Giovanni Ciminellin yksityisoppilaana, sekä useilla mestarikursseilla, joilla häntä ovat opettaneet mm. Marco Bakker, Sylvia Geszty ja Tamara Lund. Lindström on konsertoinut eripuolella Etelä-Suomea kirkoissa ja konserttisaleissa sekä esiintynyt useiden eri kuorojen solistina konserteissa ja kirkkomusiikkiteoksissa. 2004 hän oli Savonlinnan Oopperajuhlien Timo Mustakallio -laulukilpailun finalisti. Samana vuonna hänet valittiin finaaliin myös Kangasniemen laulukilpailussa ja Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Sopraano Pauliina Linnosaari (s. 1979) opiskelee Metropolia AMK:ssa opettajanaan Päivi Nisula. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemian musiikkikasvatusosastolta musiikin maisteriksi 2007 pääaineenaan klassinen laulu. Linnosaaren aiempia lauluopettajia ovat olleet Eija Järvelä, Tuula Hostikka ja Hannele Soljander-Halme sekä kursseilla mm. Umberto Finazzi, Luisa Mauro Partridge, Marjut Hannula ja Mikko Pasanen. Linnosaaren ja Laura Heikkilän lied-duoa ovat opastaneet Heikki Pellinen ja Joonas Pohjonen. Linnosaari on esiintynyt konserteissa Suomessa ja Italiassa, mm. kahdesti Helsinki Sinfonian solistina. 2008 hän voitti Kangasniemen laulukilpailu ja oli Timo Mustakallio -kilpailun finalisti. Kauden 2008-2009 Linnosaari on ollut Matti Salminen -säätiön stipendiaattina Suomen Kansallisoopperassa, jossa hän debytoi sairastapauksen vuoksi pääroolissa Leonorana Paciuksen oopperassa Kung Karls jakt. Varsinainen oma rooli teoksessa oli 2. hovineito. Syksyllä 2009 tulevia rooleja ovat Fiordiligi (Mozart/Così fan tutte) Metropolian produktiossa sekä Hilda (Rautavaara/Aleksis Kivi) Suomen Kansallisoopperassa.

Sopraano Marion Melnik (s. 1982) on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Aulikki Eerolan ja Marjut Hannulan johdolla ja hän valmistui musiikin maisteriksi 2008. Opintojaan hän on täydentänyt professori Roland Hermannin opissa. Kilpailumenestystä Melnik on saavuttanut 2003 Pentti Koskimies Lied -kilpailun pohjoismaisen sarjan finaalisijalla yhdessä pianisti Marko Hilpon kanssa. Wienin Schubert-seuran konserttipalkinto Klassik-Mania kilpailussa tuli 2005 ja Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen naisten sarjan 2. palkinto 2006. Melnik on esiintynyt sekä kotimaassa että ulkomailla resitaalein sekä orkesterien solistina. Hän on vieraillut mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla, Suomen Kansallisoopperassa sekä Viron Kansallisoopperassa.

Bassobaritoni Jussi Merikanto (s. 1979) aloitti laulamisen Cantores Minores –poikakuorossa. Hän jatkoi opintojaan Kuopion konservatoriossa ja 2004 Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Päivi Nisula. Tällä hetkellä Merikanto viimeistelee opintojaan Petteri Salomaan johdolla. Merikanto on laulanut Sibelius-Akatemian produktioissa mm. Don Giovannin Leporellona ja Cimarosan Salaisen avioliiton Geronimona sekä useissa maakuntaoopperoissa. Tänä keväänä hän debytoi Kansallisoopperassa Taikahuilun Papagenona ja Straussin Nainen vailla varjoa -oopperan Yksisilmäisenä. Merikanto on esiintynyt solistina myös useissa oratorioissa mm. Peter Schreierin johdolla. Hän on konsertoinut myös lied-laulajana sekä osallistunut lukuisille mestarikursseille sekä Suomessa että ulkomailla. Merikanto on palkittu Timo Mustakallio -laulukilpailussa Eero Rantala -palkinnolla.

Mezzosopraano Jeni Packalén (s. 1977) aloitti ammattiin tähtäävät lauluopintonsa Perheniemen opistossa 2002 ja Lahden konservatoriossa 2003. Tällä hetkellä hän työskentelee Suomen Kansallisoopperan kuorossa ja viimeistelee opintojaan Helsingin AMK Metropoliassa opettajanaan Margareta Haverinen-Brandt. Packalen on esiintynyt orkesterin solistina mm. Lappeenrannan Kaupunginorkesterin, Kymi Sinfonietan ja RSO:n muusikoiden kanssa. Oopperarooleista mainittakoon Isän tytön Ulla, Taikahuilun 3.nainen, Rigoleton Maddalena sekä Suor Angelican La Zia Principessa, La Maestra delle Novizie ja La Badessa. 2008 Lappeenrannan valtakunnallisissa laulukilpailussa Packalen palkittiin naisten sarjassa 2. palkinnolla. 2009 hän sai Suomen Richard Wagner -kulttuuriyhdistyksen stipendin Bayreuthin oopperajuhlille.

Sopraano Hedvig Paulig (s. 1976) on suorittanut diplomin Sibelius-Akatemiassa (ooppera) ja Lontoon Royal Academy of Musicissa (lied) Dorothy Irvingin ja Ritva Auvisen johdolla. Pauligin oopperarooleihin kuuluvat mm. Tebaldo Verdin oopperassa Don Carlos (Tampereen ooppera 2009), Fiordiligi Mozartin oopperassa Cosi fan tutte (Opera Pieno 2008), Donna Elvira Mozartin oopperassa Don Giovanni (SibA 2008), Alma Kuula T.Kuula/J.Panulan teoksessa Toivo Kuula- keskeneräinen sinfonia (Vaasan ooppera 2006) ja Tanja P.H.Nordgrenin oopperassa Den svarte munken (Vaasan ooppera 2005). Paulig on laulanut useiden suomalaisten orkestereiden ja kuorojen solistina sekä esiintynyt monien kirkkomusiikkiteosten solistina.

Suomalaisnorjalainen mezzosopraano Maija Skille (s. 1978) aloitti opintonsa Sibelius-Akatemian ooppera-koulutuksessa 2006 Marjut Hannulan johdolla ja hänellä on diplomikonsertti keväällä 2009. Skille työskentelee tiiviisti pianistien Collin Hansen ja Kristian Attilan kanssa. Hän on aiemmin opiskellut Norjassa Trondheimin konservatoriossa ja Barratt-Duen Musiikkikonservatoriossa Oslossa, sekä yksityisesti Kööpenhaminassa Susanna Ekenin johdolla. Skille on saanut useita apurahoja, stipendejä ja sponsorirahoja sekä Norjasta että Suomesta, mm. Selim Eskelinin säätiö on tukennut hänen opintojaan Sibelius-Akatemiassa. 2008 Skille sijoittui jaetulle kolmannelle sijalle New Yorkissa pidetyssä Kurt Weill -säätiön Lotte Lenya -kilpailussa, johon hänet valittiin 160 hakijan joukosta. Skillen oopperarooleja ovat olleet mm.: Polinesso/Händel: Ariodante, Zita/Puccini: Gianni Schicchi, 3. nainen/Mozart: Taikahuilu, Fidalma/Cimarosa: Il matrimonio segreto, Amalia/Kuusisto: Miehen Kylkiluu, Sorceress/Purcell: Dido ja Aeneas, Mamma Lucia/Mascagni: Cavalleria Rusticana ja Minerva/Offenbach: Orfeus Manalassa sekä useita rooleja norjalaisissa nykyoopperoissa ja teatterinäytöksissä. Skille on opiskellut myös sävellystä. Naiskuorot Embla ja Trondheim Kvindelige Studentersangforening ovat levyttäneet hänen musiikkiaan.

Raahelaissyntyinen sopraano Susanna Tuhkala (s. 1978) valmistui varhaisiän musiikinopettajaksi Jyväskylän AMK:sta 2004 ja laulunopettajaksi Oulun seudun AMK:sta 2008. Hän on opiskellut laulua mm. Turkka Mannisen ja Sinikka Kuisminin johdolla ja käynyt opiskelijavaihdossa Ruotsissa sekä Italiassa. Tällä hetkellä hän tekee syventäviä instrumenttiopintoja Oulun seudun AMK:ssa Markku Liukkosen oppilaana. Tuhkala on osallistunut lukuisille yksinlaulun mestarikursseille opettajinaan mm. Seppo Ruohonen, Sirkku Wahlrools-Kaitila, Pirkko Törnqvist, Stelia Doz, Martine Surais Bellange ja Monica Trini. Kamarimusiikkia hän on opiskellut Udo Reinemannin, Heikki Paanasen, Sampsa Konttisen ja Kurt Kopechkyn johdolla. Tuhkala on esiintynyt useissa opiskelijaproduktioissa sekä laulanut Jyväskylän Oopperakuorossa 2000−2003. Vuonna 2004 hän voitti Haukiputaan operettilaulukilpailun soolo- ja duosarjan. Sinfoniaorkesteri Festivon solistina hän esiintyi 2008. Keväällä 2009 Tuhkala nähdään Marian roolissa Oulun Kaupunginteatterin musikaalissa West Side Story ja keväällä 2010 Yönkuningattaren roolissa Oulun seudun ammattikorkeakoulun oopperaproduktiossa Taikahuilu.

Sopraano Emilia Vesalainen (s. 1979) aloitti lauluopintonsa Pohjois-Kymen musiikkiopistossa opettajinaan ensin Heli Puustinen, sitten Marja Toppinen-Schumacher. 2003 hän jatkoi opintojaan Lahden AMK:n musiikin laitoksella Sirkka Parviaisen oppilaana, jossa 2007 suoritti taiteellisen B-tutkintonsa erinomaisin arvosanoin. 2007 Vesalainen aloitti täydentävät opintonsa Wienin musiikkikorkeakoulussa opettajanaan Franz Lukasovsky. Tällä hetkellä hän työskentelee S.Parviaisen ja F.Lukasovskyn oppilaana. Tärkeimpinä roolisuorituksina mainittakoon Zerlina oopperassa Don Giovanni, nimirooli oopperassa Carmen, nimirooli oopperassa Suor Angelica, Lisa oopperassa Kreivitär Mariza, Eeva Ahlström K.Hakolan kantaesityksessä Vierivä kivi (Noormarkku -08) ja Rosalinde oopperassa Lepakko. Vesalainen debytoi Suomen kansallisoopperassa 2008 Morsiusneitona oopperassa Paholaisen palkka-ampuja. Lisäksi hän on esiintynyt mm. Kymi Sinfoniettan ja Savon sotilassoittokunnan vierailevana solistina. 2004-2006 hän oli kiinnitettynä Savonlinnan oopperajuhlakuoroon. 2005 Vesalainen palkittiin vuoden nuorena operettilaulajana Lahden operettifestivaaleilla Sibeliustalossa ja 2007 hän saavutti 2. palkinnon Kangasniemen laulukilpailuissa. Kaakkois-Suomen taidetoimikunta palkitsi Vesalaisen vuoden nuorena taitelijana 2007.

Taidekeskus Salmela on avoinna 6.6.-9.8.2009.

http://www.taidekeskussalmela.fi