16.01.2012

Taidekeskus Salmelan kesän 2012 ohjelma on julkistettu

Viipurin residenssissä syntynyttä taidetta esillä kesän näyttelyssä Taidekeskus Salmela esittelee ensi kesän näyttelyssä nuoria taiteilijoita ja taiteen merkkinimiä, kuten Marika Mäkelän maalauskokoelman, Kesän Nuoren taiteilijan Milla Kuisman debyytin Salmelassa sekä veistoksia kuvanveistäjä Arvo Siikamäeltä sekä useilta nuorilta veistäjiltä. Mielenkiintoisen lisän näyttelyyn tuovat Viipurissa syntyneet teoskokoelmat taidemaalari Kristian Krokforsilta ja taidegraafikko Tuula Lehtiseltä, jotka työskentelivät Salmelan Viipurin taiteilija-ateljeessa syksyn aikana.

Salmelan kesän 2012 kuvataiteilijat ovat taidemaalarit Kristian Krokfors, Milla Kuisma, Juha Kuosmanen, Tapani Mikkonen, Marika Mäkelä, Tuomas Mäntynen ja Topi Ruotsalainen, taidegraafikot Tiina Kivinen, Johanna Koistinen ja Tuula Lehtinen sekä kuvanveistäjät Aaron Heino, Elisa Lientola ja Arvo Siikamäki. Lisäksi näyttelyssä esitellään kokoelmia useilta taiteilijoilta, joiden nimet julkistetaan kevään aikana.

Salmelan kesän Nuori taiteilija on Milla Kuisma

Salmelan kesän 2012 Nuoreksi taiteilijaksi on valittu 31-vuotias taidemaalari Milla Kuisma Helsingistä. Lahdesta kotoisin oleva, Helsingissä työskentelevä Kuisma yhdistää teoksissaan abstraktiin maalausjälkeen vanhoista ristipistomalleista poimittua kuvastoa. Taiteilija lavastaa maalamalla kollaasimaisia tiloja, tapahtumapaikkoja kertomattomille tarinoille. Absurdit maisemat rönsyilevät villiintyneistä kasveista ja putouksista. Kankaalla vuorottelevat järjestys ja epäjärjestys, kohina ja hiljaisuus, syvyys ja pinta.

Näyttelyssä taidegraafikkojen kärkeä

Maalausten ja veistosten rinnalla kesän näyttely esittelee taidegrafiikkaa. Esillä on myös taidegraafikkoina tunnettujen taiteilijoiden Johanna Koistisen, Tuula Lehtisen ja Tapani Mikkosen harvinaisia uniikkiteoksia. Johanna Koistisen ja Tapani Mikkosen kokoelmissa esiintyvät luonto- ja kasviaiheet, ja Tuula Lehtisen teoskokonaisuuden innoittajina ovat olleet vanhat valokuva-albumit ja äidin kertomukset Viipurista. Lehtisen maalaamisen ja painetun kuvan keinoin toteutetuissa teoksissa nivoutuu sotia edeltävä aika tähän päivään.

Oopperalaulajat Jorma Hynninen ja Tommi Hakala solisteina kesän konserteissa Salmelan kesän Avajaiskonsertissa 9.6. esiintyvät oopperalaulaja Tommi Hakala ja pianotaiteilija Kristian Attila. Konsertin ohjelmassa kuullaan säveltäjä Olli Kortekankaan kantaesitys Lauluja Viipurin kulmahuoneesta, joka on saanut inspiraationsa Kortekankaan vieraillessa Salmelan Viipurin taiteilija-ateljeessa. Konsertin muita säveltäjänimiä ovat mm. Toivo Kuula ja Jean Sibelius.

Merikanto-konsertissa 29.7. Mäntyharjun kirkkoon saapuvat esiintymään oopperalaulaja Jorma Hynninen Oulun tuomiokirkon 16 laulajan Sofia Magdalena -lauluyhtyeen säestämänä. Kuoroa johtaa Raimo Paaso ja säestäjänä toimii piano- ja urkutaiteilija Markus Vaara. Ohjelmassa kuullaan mm. Oskar Merikannon rakastetuimpia lauluja.

Jörn Donner luennoi Salmelassa

Taidekeskus Salmelan kesään kuuluu heinäkuussa myös kirjailija professori Jörn Donnerin luento. Hän luennoi 8.7. Mäntyharjun kulttuurisalissa aiheenaan Miksi kirjoitan.

Lippuvaraukset Taidekeskus Salmelasta p. 050 3388 114, info@taidekeskussalmela.fi

Taidekeskus Salmela on Mäntyharjussa sijaitseva kulttuuritapahtuma, jonka ohjelmaan kuuluvat kesäisin kuvataidenäyttelyt, konsertit ja luennot sekä 3-4 vuoden välein järjestettävä Nuorten kuvataidekilpailu. Historiallisessa kirkonkylämiljöössä sijaitsevat, vuosittain vaihtuvat taidenäyttelyt esittelevät suomalaisen nykytaiteen tunnettuja nimiä ja nuoria lahjakkuuksia.

Salmelan näyttelyt ovat avoinna 9.6.-12.8.2012 päivittäin klo 11-18, ryhmille tilauksesta 28.5. alkaen.

http://www.taidekeskussalmela.fi