17.01.2023

Taidekeskus Salmelan ja Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän näyttelyohjelma

Taidekeskus Salmelan kesän 2023 kuvataiteilijat on julkistettu. Kutsunäyttelyn pääteemoja ovat monumentaalinen veisto- ja maalaustaide, modernismi ja omaleimainen, nykyaikainen realismi. Suuren osan näyttelystä muodostavat kuudetta kertaa järjestettävän Nuorten kuvataidekilpailun näyttelyluokan taiteilijoiden kokoelmat.

 

Salmelan pääsalissa esitellään kokoelma professori Björn Weckströmin purjekankaille toteuttamia veistoksellisia maalauksia. Näiden rinnalla nähdään katsaus Weckströmin poikkeuksellisen monipuoliseen uraan kuvanveistäjänä.

 

Päärakennuksessa on esillä myös Raimo Utriaisen, Jorma Hautalan sekä Vuoden nuoren taiteilijan Juliana Hyrrin teoksia. Professori Utriainen (1927–94) oli modernistisen veistotaiteen uranuurtaja Suomessa, joka tunnettaan erityisesti monumentaalisista julkisista veistoksista. Metallisäleistä koostuvien täsmällisten kompositioiden rinnalla näyttelyssä nähdään myös harvoin esillä ollutta Utriaisen maalaustaidetta.

 

Pro Finlandia -mitalilla palkittu Jorma Hautala esittelee kesän näyttelyssä sarjan uusia maalauksia, jotka jatkavat taiteilijan puhdaslinjaisen modernismin perinnettä väkevästi. Päärakennuksen yläkerrassa nähdään myös toinen värinkäytöstään tunnettu maalari, Salmelan kesän Nuori taiteilija Juliana Hyrri. Hyrri (s. 1989) on paitsi monipuolinen kuvataiteilija, myös palkittu sarjakuvantekijä. Salmelassa nähtävä kokonaisuus käsittelee osittain taiteilijalle uusia teemoja ja tuo esiin hänen tunnistettavan tyylinsä kypsymisen.

 

Domanderin näyttelyalueella nähdään Nuorten kuvataidekilpailun parhaimmistoa. Tällä kertaa kilpailuun ovat voineet osallistua myös ukrainalaiset taiteilijat. Näyttelyssä on esillä teoksia 10–15 taiteilijalta, joiden joukosta tuomaristo valitsee kilpailun voittajan. Yleisölle avoin palkintojenjako järjestetään Salmelassa 1.7. Haku on auki 28.2. asti.

 

Salmelan sisarkohteessa Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa on kesällä mittava professori Riitta Nelimarkan näyttely, joka esittelee jäljittelemättömän taiteilijan uraa monipuolisesti. Nelimarkalle ominaisesti huumorintaju sekä eroottinen ja älykäs tunnelataus ovat näyttelyssä läsnä. Osa kokoelmasta on nähtävissä Taidekeskus Salmelassa.

 

Näyttelyt ovat auki 10.6.–13.8.2023 joka päivä kello 11–18 (Vuohijärvellä kello 11–17).

Festivaalin sivuille