17.01.2024

Taidekeskus Salmelan ja Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän näyttelyohjelma

Taidekeskus Salmelan kesän 2024 kuvataiteilijat on julkistettu. Kutsunäyttelyn teemoja ovat tänä vuonna muun muassa ihmisen ja luonnon suhde, myytit ja mytologia ja konkretismin perintö, jota avaa Lars-Gunnar Nordströmin syntymän satavuotisjuhlakokoelma.

Salmelan päärakennuksessa on esillä Tuomo Saalin, Elina Brotheruksen, Nora Tapperin, Topi Ruotsalaisen, Susanne Koskimäen sekä Vuoden nuoren taiteilijan, ukrainalaisen Kateryna Yehorovan teoksia. Yehorova työskenteli Mäntyharjussa Salmelan residenssissä vuoden 2023 ajan, ja on ammentanut unenomaista realismia edustaviin guassimaalauksiinsa paljon lähialueen maisemista, jotka saavat teoksissa vertauskuvallisen merkityksen.

Muun muassa Pro Finlandia -mitalilla ja taiteilijaprofessoriapurahalla palkittu Elina Brotherus tuo valokuvataiteen takaisin Salmelan näyttelytiloihin pienen tauon jälkeen. Ensi kertaa Salmelassa esiintyvältä Brotherukselta nähdään teoksia eri vuosilta, punaisena lankana ihmishahmon ja maiseman sekä taiteilijan ja mallin käsitteellinen suhde.

Domanderin näyttelyalueella esitellään kokoelmat Antero Kareelta, Hannu Hyrskeeltä, Jaana Bombinilta, Mariam Falailehilta, Paavo Pelvolta, Ville Löppöseltä ja Eeva-Marja Saariselta sekä yhteisnäyttely Robert Lucanderilta ja Markus Jäntiltä. Lucander ja Jäntti ovat kulkeneet matkan opettajasta ja oppilaasta tasavertaisiksi kollegoiksi, joiden ensimmäinen yhteisnäyttely tutkii peilin ja peilaavuuden teemoja. Näyttelyn ytimessä on taiteilijoiden yhdessä toteuttama kolmen vedossarjan litografiakokonaisuus.

Salmelan sisarkohteessa Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa järjestetään luontokuvaajalegenda Hannu Hautalan muistonäyttely. Vuonna 2023 kuolleen Hautalan omien kuvien ohella esillä on Juha Metson dokumenttielokuva ja muotokuvia Hautalasta itsestään.

Kuvataidenäyttelyiden ohessa järjestettävä Salmelan konserttiohjelma on kaikkien aikojen laajin. Ohjelmistoa laajennettiin suuren kysynnän vuoksi vielä toisella Vesterinen yhtyeineen -kokoonpanon konsertilla kesäkauden päätöspäivänä 11.8.

Näyttelyt ovat auki 8.6.–11.8.2024 joka päivä kello 11–18.

Taidekeskus Salmela – Sydämellisesti tervetuloa

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

20.06.2024

Taidekeskus Salmelan Wiipuri-ooppera on kunnianosoitus 80 vuotta sitten menetetylle kaupungille

Etelä-Savon oopperakesä alkaa tänä vuonna jo kesäkuussa, kun Mäntyharjun Taidekeskus Salmelassa nähdään Wiipuri-oopperan kantaesitys 28. ja 29.6. Kantaesitys ajoittuu noin viikon päähän Viipurin menetyksen 80-vuotispäivästä, joka oli 20. kesäkuuta. Wiipuri on kunnianosoitus menetetylle kaupungille ja…

04.06.2024

35-vuotisjuhlanäyttely ja Wiipuri-ooppera Taidekeskus Salmelan kesässä

Viipurin kaupungin menetyksestä tulee kuluneeksi 80 vuotta kesäkuun 20. päivä 2024. Taidekeskus Salmela tuo menetetyn kaupungin kunniaksi Puistonäyttämölle ainutlaatuisen oopperaesityksen 28. ja 29. kesäkuuta. Kaupungin historiaa erityisesti toisen maailmansodan ajalta käsittelevä teos on ensimmäinen Viipurista…

04.12.2023

Taidekeskus Salmelan juhlavuoden konserttiohjelmassa oopperaa ja kulttiyhtyeitä

Taidekeskus Salmelan kesän 2024 konserttiohjelma on julkistettu. Tuttu viihde-, taide- ja kevyen musiikin sekoitus nojaa tänä vuonna Salmelan oman oopperaproduktion ja suurten popsävelmien kontrastiin. Perinteisessä avajaiskonsertissa, joka tällä kertaa järjestetään Mäntyharjun kirkossa, kuullaan kuorolaulua, kun…