02.06.2009

Taidekeskus Salmelan 20 kesää -juhlavuosi alkaa Mozartin huilukonsertolla ja päättyy saksofonisooloon

Avajaisjuhlassa muistellaan Salmelan 20 kesää

Taidekeskus Salmelan 20 kesää –juhlavuoden Avajaiskonsertissa lauantaina 6.6. esiintyy oopperalaulaja Jyrki Anttila sekä Jyväskylä Sinfonia johtajanaan huilutaiteilija Patrick Gallois. Avajaiskonsertin ohjelmassa kuullaan mm. Mozartin huilukonsertto. Konsertin jälkeen alkavassa Avajaisjuhlassa muistellaan Salmelan menneitä vuosia, kun puheenvuoron saavat mm. Itä-Suomen läänin maaherra Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen, Varamiespalvelu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mauno Savolainen sekä Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala ja kunnallisneuvos Sakari Nuutinen. Tilaisuudessa muistetaan myös nuoria taiteilijoita ja Veikkaus palkitsee kesän Nuoren taiteilijan Pekka Parviaisen.

Salmelan taidenäyttelyssä yllätysnimiä

Salmelan kesän taiteilijat ovat taidemaalarit Igor Baranov, Johanna Ehrnrooth, Anne Hyvönen, Tero Laaksonen, Lars-Gunnar Nordström, Pekka Parviainen, Irina Schuvaloff ja Annuli Viherjuuri, kuvataiteilija Antti Huovinen sekä kuvanveistäjät Eero Hiironen ja Ukri Merikanto.

20 kesää -juhlavuoden kunniaksi kesän näyttelyssä esitellään yllätysniminä töitä myös mm. Salmelan menneiden kesien Nuorilta taiteilijoilta sekä viime talvena Salmelassa työskennelleiltä talvistipendiaateilta. Salmelan grafiikkakokoelmassa on uusia teoksia mm. Juhani Blomstedtiltä ja Reino Hietaselta.

Uutuuksia näyttelyalueella

Näyttelyalueen uutuus on Salmelan rantaan, veden päälle toteutettu veistosnäyttely. Veistosten vesipuistossa on kesällä veistoksia Eero Hiiroselta, Ukri Merikannolta ja Lars-Gunnar Nordströmiltä. Myös Salmelan pihapiiri on saanut juhlavuoden kunniaksi ’kehykset’, kun näyttelyalueelle on toteutettu 1920-luvun mallin mukaiset aita ja portit.

Juhlavuosi huipentuu Salmelan Päätöskonserttiin

Juhlavuoden 2009 rikkaaseen konserttiohjelmaan kuuluvat Salmelan kolmas Merikanto-laulukilpailu 5.7. sekä Salmelan 20 kesää –juhlakonsertti 26.7. Juhlakonsertin solistit ovat oopperalaulajat Tommi Hakala, Matti Salminen ja Juha Uusitalo sekä pianotaiteilija Risto Lauriala. Mm. Verdin ja Wagnerin ooppera-aarioita sisältävä Juhlakonsertti on loppuunvarattu.

Sunnuntaina 9.8. Mäntyharjun kirkon uusilla uruilla soivat juhlavuoden päätöksen kunniaksi Franz Liszt Konserttietydi III sävelet, kun urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi esiintyy yhdessä näyttelijä Ville Haapasalon, oopperalaulaja Riikka Hakolan ja diplomisaksofonisti Tuomas Hoikkalan kanssa. Mm. Aleksis Kiven runojen, Sibeliuksen ja Merikannon laulujen sekä Puccinin ooppera-aarioiden tunnelmiin päättyy myös kesän taidenäyttelykausi.

Hoikkalan ja Kiviniemen sax and organ –juhlalevy julkaistaan 6.6
Taidekeskus Salmela julkaisee juhlavuotenaan kaksi uutta äänitettä. Merkinanto-laulukilpailun helmiä -cd julkaistaan heinäkuun lopussa ja kesän juhlalevy, diplomisaksofonisti Tuomas Hoikkalan ja urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen sax and organ -cd Salmelan avajaisissa 6.6.

sax and organ -juhlalevyn ohjelmisto muodostuu Jean Sibeliuksen ja Oskar Merikannon tunnetuimmista ja rakastetuimmista sävellyksistä. Mukaan on sovitettu myös suomalaisia kansansävelmiä ja isänmaallisia lauluja. Levy on nauhoitettu Mäntyharjun kirkon 2008 valmistuneilla, pohjoismaista varhaisromanttista tyylisuuntaa edustavilla uruilla sekä Lahden Sibeliustalon 2007 valmistuneilla ranskalais-romanttisilla konserttisaliuruilla. Tuomas Hoikkalan ja Kalevi Kiviniemen levy on ensimmäinen, joka on äänitetty Mäntyharjun kirkon ja Sibeliustalon uruilla.

Taidekeskus Salmelan näyttelyt ovat avoinna 6.6.-9.8.2009 päivittäin klo 11-18.

http://www.taidekeskussalmela.fi