06.11.2015

Taidekeskus Salmela: Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo tarjoaa odottamattomia elämyksiä

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon konserttitoiminta alkaa tulevana sunnuntaina 8.11. klo 14.00 järjestettävän isänpäiväkonsertin myötä. Suomalaista laulumusiikkia isille –konsertissa esiintyvät oopperalaulajat Jorma Hynninen ja Emilia Vesalainen-Pellas, saksofonisti Tuomas Hoikkala sekä pianisti Pekka Ainali. Konsertti on loppuunmyyty ennakkoon.

Konserttien estradina toimivaan kulttuurisaliin on hankittu Steinway-konserttiflyygeli, joka edustaa huippuluokan konserttisoitinta. Flyygelin valmistanutta Steinway & Sons soitintehdasta pidetään maailman arvostetuimpana. Flyygeli on hankittu Lahden ammattikorkeakoulusta, jonka musiikki- ja draamainstituutti lakkautettiin hiljattain.

 

Ainutkertainen tiernapoikakuvaelma

Joulunaikaan luonto- ja kulttuuritalon ohjelmassa nähdään ainutkertainen tiernapoikakuvaelma. Sunnuntaina 20.12. järjestettävä Tiernapoikien johdolla jouluun -konsertti on herättänyt ennakkoon suurta kiinnostusta. Klo 14 alkava konsertti on varattu loppuun, joten lisäkonsertti järjestetään klo 17. Lisäkonserttiin on saatavilla vielä lippuja. Konsertissa esiintyvät laulajat Esa Ruuttunen, Bianca Morales, Riku Pelo ja Jukka Mörsky, sellokvartetti Cello Spirituals sekä pianisti Kirsi Saari.

Konsertin ohjelmistossa yhdistyvät kaikkien aikojen rakkaimmat joululaulut sekä tiernapoikaperinne. Tiernapoikien mittatilaustyönä tehdyt asut on toteutettu oppilaitosyhteistyönä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa. Suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut esiintymisasusuunnittelun opiskelija Sofia Kouvo.

 

Kulttuurisalissa Laila Pullisen, Esko Tirrosen ja Ulla Rantasen teoksia

Kulttuurisaliin on ripustettu Laila Pullisen (1933-2015), Esko Tirrosen (1934-2011) sekä Ulla Rantasen (1938-) maalaustaidetta ja veistoksia.

Kuvanveistäjä, professori, kuvataiteen tohtori Laila Pullinen. Pullinen oli yksi menestyneimmistä suomalaisista kuvanveistäjistä. Hän oli myös ensimmäinen nainen taiteilijaprofessorina ja Kuvanveistäjäliiton puheenjohtajana. Laila Pullinen oli Taidekeskus Salmelan perustajataiteilijoita yhdessä Ulla Rantasen ja Esko Tirrosen kanssa.

Kymenlaaksolainen taiteilija Tirronen oli informalismin ja fotorealismin ensimmäisiä edustajia Suomessa. Hän oli naimisissa kuvataiteilija Ulla Rantasen kanssa, jonka maalaukset hahmottavat usein aiheen ja luonnon tunnelmaa.

Näyttelyssä esillä olevat teokset edustavat 60-luvun informalistista ja figuratiivista taidetta, jonka uranuurtajina Pullinen, Tirronen ja Rantanen tunnetaan. Teokset ovat Taidekeskus Salmelan kokoelmista. Taidenäyttelyyn on mahdollista tutustua konserttien sekä 4.-5.12. luonto- ja kulttuuritalolla järjestettävän Joulun valoa –joulutapahtuman yhteydessä.

 

Peukaloisen taidepuutarha avautuu kesällä 2016

Keskeiselle paikalle, Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon sisäpihalle, avautuu kesällä 2016 Peukaloisen taidepuutarha. Parhaillaan rakenteilla olevan puutarhan yhteistyökumppanina toimivat valkealalainen puutarha-alan yritys Suomen Viherpeukalot Oy sekä kivituotteista tunnettu Rudus. Kulttuurimatkailijat voivat jatkossa pysähtyä puutarhaan ja nauttia niin kukkien kuin taiteen luomasta kauneudesta.

Puutarhaan on syksyn aikana istutettu muun muassa 5000 erilaista kukkasipulia, perennoita sekä muita puutarhakasveja kuten marjapensaita. Samassa yhteydessä myös luonto- ja kulttuuritalon parkkipaikkaa on maisemoitu erilaisin istutuksin. Puutarhasuunnitelman on luonut arkkitehti SAFA Riitta Vesala (Arkkitehtitoimisto Arkviiri Oy).

 

Taidekeskus Salmela on avoinna jälleen ensi kesänä 11.6.-14.8.