13.05.2022

Taidekeskus Salmela: Tiina Torkkelin suuri Sana-veistos pystytettiin Mäntyharjussa Snellmanin päivänä

Mäntyharjun liikenneympyrään pystytettiin J. V. Snellmanin päivänä 12.5. kuvataiteilija Tiina Torkkelin suurikokoinen Sana-veistos. Teräksinen veistos on lähes kuusi metriä korkea ja painaa noin 1000 kg. Teos esittää suurikokoista sulkakynää mustepullossa, jota kiertää kirjoitetut sanat: Sana – Vapauden – Vaikeus – Valinnan – Helppous. Teos käsittelee muun muassa sananvapauden teemaa. Sulkakynä ja mustepullo muistuttavat ajasta, jolloin informaatio levisi hitaasti.

Taiteilija kertoo: ”Liikenneympyrä on mielenkiintoinen metafora tien valinnan tärkeydestä. Mikä ohjaa meitä, mihin sanaan uskomme? Elämä on monimutkainen yhtälö, eikä yhtä totuutta ole. Informaatiota on tarjolla, mutta osaammeko valita oikein? Ollessamme vuorovaikutuksessa toisiin ihmisiin sydämen sivistys korostuu. Tunteemme sanoittamalla voimme lentää joko vapauteen tai katkaista siipemme. Sananvapaudessa on läsnä valinnan vaikeus ja helppous. Aihe tuntui tärkeältä ja ajankohtaiselta. Koronanaikainen disinformaatio on Ukrainan sodan myötä muuttunut informaatiosodaksi.”

Veistoksen toteuttamiseen on osallistunut lukuisia yrityksiä taiteilijan kotikaupungista Hyvinkäältä, muun muassa Rauta Rape, Hyvinkään Levytyö, Raudan Herrat sekä Hyvinkään Pintakäsittely. Rakennelaskelmasta vastaa Insinööritoimisto Laaksonen Oy. Torkkeli työskentelee Knehtilän Luomutilalla.

Veistos on toteutettu yhteistyössä Taidekeskus Salmelan kanssa.

Taidekeskus Salmelan näyttelyt ovat avoinna 11.6.-14.8.2022.

Taidekeskus Salmela

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

17.01.2024

Taidekeskus Salmelan ja Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän näyttelyohjelma

Taidekeskus Salmelan kesän 2024 kuvataiteilijat on julkistettu. Kutsunäyttelyn teemoja ovat tänä vuonna muun muassa ihmisen ja luonnon suhde, myytit ja mytologia ja konkretismin perintö, jota avaa Lars-Gunnar Nordströmin syntymän satavuotisjuhlakokoelma. Salmelan päärakennuksessa on esillä Tuomo…

04.12.2023

Taidekeskus Salmelan juhlavuoden konserttiohjelmassa oopperaa ja kulttiyhtyeitä

Taidekeskus Salmelan kesän 2024 konserttiohjelma on julkistettu. Tuttu viihde-, taide- ja kevyen musiikin sekoitus nojaa tänä vuonna Salmelan oman oopperaproduktion ja suurten popsävelmien kontrastiin. Perinteisessä avajaiskonsertissa, joka tällä kertaa järjestetään Mäntyharjun kirkossa, kuullaan kuorolaulua, kun…