01.06.2016

Taidekeskus Salmela: Rakkauspuisto ja 100 lintua -näyttely avautuu yleisölle

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän 2016 näyttely esittelee teoksia suomalaisen lintumaalauksen uranuurtajilta.  100 lintua -näyttelyn taiteilijoina nähdään taidemaalarit Ferdinand von Wright ja Matti Karppanen sekä graafikko Erik Bruun.

 

Rakkauspuisto veistoksineen odottaa lukkoja ja kävijöitä

Kirkon sisäpihalle on syksyn ja talven aikana rakennettu rakkauspuisto, viralliselta nimeltään Peukaloisen puutarha. Rakkauspuistoon on sijoitettu veistoksia mm. professori Laila Pulliselta, Arvo Siikamäeltä ja Tiina Torkkelilta. Peukaloisen puutarhan istutukset muodostuvat useista lajikkeista. Kukkaloiston kruunaavat ruusuistutukset. Erikoisuutena puutarhaan on tilattu veistos kuvanveistäjä Heikki Häiväojalta. Veistoksen idea on saanut alkunsa Sakari Topeliuksen runosta Koivu ja Tähti. Veistos tarjoaa virallisen paikan rakkauslukkojen ripustukseen. Niin pariskunnat kuin ystävätkin ovat tervetulleita kiinnittämään rakkauden ja ystävyyden kestävyyttä symboloivan lukon tähän veistokseen.

 

Ferdinand von Wrightin maalaukset kruunaavat 100 lintua -näyttelyn

Näyttelyssä on esillä kattava kokoelma taiteilijoiden lintuaiheisia teoksia eri vuosikymmeniltä. Yhteistä taiteilijoille on pikkutarkka työskentelyjälki: linnut on kuvattu maalauksiin pikkutarkasti, höyhen höyheneltä. Maalauksista ja taidegrafiikasta koottua näyttelyä täydentävät Matti Karppasen taidokkaasti täyttämät linnut.  Ferdinand von Wrightin ja Matti Karppasen teoksia on saatu näyttelyyn esille Kuopion taidemuseon, Turun taidemuseon, Taidesäätiö Meritan sekä yksityisistä kokoelmista. Näyttelyn suojelijana toimii tunnettu lintujen ja luonnon ystävä, näyttelijä-ohjaaja Pirkka-Pekka Petelius.

 

Suomalaisen taiteen uranuurtaja Ferdinand von Wright

Suomalaisen lintumaalauksen ja – tutkimuksen uranuurtaja Ferdinand von Wright (1822–1906) oli nuorin kolmesta von Wrightin taiteilijaveljeksestä. Veljiensä Magnuksen ja Wilhelmin tavoin hän maalasi pikkutarkkoja eläin- ja maisema-aiheita. Linnut nousivat kuitenkin pääosaan hänen tuotannossaan.

Ferdinand von Wrightillä on suomalaisen taiteen historiassa arvostettu asema. Von Wright vietti melko yksinäistä elämää Kuopion Haminalahdessa. Hänen avustajana ja oppilaana toimi lintumaalari Matti Karppanen.

 

Lintumaalari Matti Karppanen

Matti Karppanen (1873–1953) kuuluu tunnetuimpiin suomalaisiin lintumaalareihin. Hän jatkoi von Wright – veljesten aloittamaa lintumaalausperinnettä. Kuvat hahmottuivat luonnoksista ja tutkielmista. Juuri ne ovat Karppasen tuotannon herkintä ja hienointa materiaalia. Karppanen maalasi linnut aina luonnollisessa koossa. Karppanen tunnettiin lintumaalausten lisäksi myös erinomaisena lintujen tutkijana ja taitavana lintujen täyttäjänä. Usein hän kesytti linnut ja käytti niitä elävinä malleina maalauksissaan.  Nämä sittemmin täytetyt linnut ovat esillä näyttelyssä.

 

Graafikko Erik Bruunin 90-vuotisjuhlakokoelma

Näyttelyssä nähdään myös graafikko Erik Bruunin (1926-) harvemmin kokonaisuutena nähty lintugrafiikkasarja. Bruun viettää vuonna 2016 90-vuotisjuhlavuottaan. Metsä ja luonto ovat olleet jatkuva ja näkyvä aihe Bruunin koko tuotannossa taidegrafiikasta seteleihin ja julisteisiin. Luonnon moninaiset sävyt ovat siirtyneet tarkasti moniin Bruunin teoksiin.

 

Näyttelyiden lisäksi Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon yhteydessä toimii kesäkahvila, putiikki, galleria, matkailuinfopiste sekä kesällä 2016 avattava rakkauspuisto, Peukaloisen taidepuutarha. Puutarhan on suunnitellut arkkitehti SAFA Riitta Vesala, Arkkitehtitoimisto Arkviiri Oy.

100 lintua – näyttely on esillä Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa 4.6.-28.8.2016 joka päivä klo 11-18. Ryhmille tilauksesta syyskuun loppuun.

Taidekeskus Salmela on avoinna 11.6.-14.8.2016.

www.taidekeskussalmela.fi