31.05.2018

Taidekeskus Salmela: Järviemme veijarit -näyttely Vuohijärvellä avautuu yleisölle

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän 2018 näyttelykokonaisuudessa tutustutaan Järviemme veijareihin, norppiin ja kaloihin. Suomen järvissä asustavat norpat ja kalat ilahduttavat katsojaa ja kertovat samalla luontomme tilasta. Näyttelyn taiteilijoina nähdään valokuvaaja Juha ”Norppa” Taskinen, graafikko, kuvittaja Sakke Yrjölä, vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri sekä kuvanveistäjä Samuli Alonen.

 

Merkittävä veistoslahjoitus Vuohijärvelle

Juha ”Norppa” Taskisen norppakuvat ihastuttavat mutta ottavat myös kantaa

Savonlinnalainen valokuvaaja, dokumentaristi, elokuvaaja ja kirjailija Juha ”Norppa” Taskinen on lähes 40 vuoden ajan tehnyt työtä maailman uhanalaisimpien hylkeiden, saimaannorppien, hyväksi. Itseoppineeksi kuva-alan lentojätkäksi ja maailmanmatkaajaksi itseään luonnehtiva valokuvaaja on kerännyt kymmeniä kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja, kuten Vuoden luontokuva, Vuoden luontokirja sekä Euroopan paras elokuva.

 

Sakke Yrjölän yksityiskohtaisen kalakuvat

Graafikko ja kuvittaja Sakke Yrjölän täydellisen yksityiskohtaiset kalakuvat ovat vaatineet 2,5 vuotta piirtämistä ja maalaamista. Yrjölän intohimona ovat olleet kalat ja piirtäminen jo lapsesta saakka. Näyttelyn kalapiirrokset hän teki alun perin Suomen kalat -teosta varten ja niitä on myös Suomen kalalajien tunnistusoppaassa. Kuvia varten Yrjölä on kiertänyt Suomea ja kalastanut lähes kaikki kuvissa esiintyvät lajit malliksi teoksiin.

 

Palkittu vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri

Kalojen maailmaan ja vedenalaiseen luontoon pääsee tutustumaan vedenalaiskuvaaja Pekka Tuurin valokuvien kautta. Hän on kuvannut veden alla vakituisesti jo vuodesta 1992 lähtien. Vedenalaiskuvaaminen on tuottanut tulosta, sillä Tuuri on menestynyt lukuisissa suomalaisissa ja kansainvälisissä valokuvauskilpailuissa, mm. 2010 hän voitti Vuoden luontokuva kilpailun. Vuonna 2017 Tuuri valittiin Vuoden sukeltajaksi.

 

Kuvanveistäjä Samuli Alonen on luonnonmateriaalien taitaja

Kuvanveistäjä Samuli Alosen töitä ovat innoittaneet luonto, järvet, unet ja mielikuvat. Alosen teoksien materiaalina nähdään metalleja sekä luonnonmateriaaleja kuten kiveä. Hänen työskentelynsä perustuu pitkäjänteiseen tekemiseen ja rohkeisiin materiaalikokeiluihin tinkimättä taiteellisista tavoitteistaan. Alonen on tehnyt veistotaidetta vuodesta 2000 lähtien ja osallistunut aktiivisesti näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Kesällä 2012 hän voitti Billnäs Young Artist´ kilpailun.

 

Muistonäyttelyssä luontomaalausten mestari Seppo Polameri

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon erikoisnäyttelyssä on kesän 2018 ajan esillä luontomaalausten mestari Seppo Polameren (1936-2017) muistonäyttely. Seppo Polameri oli taiteilija ja erämies, yksi suomalaisen erätaiteen mestareista. Näyttelykokonaisuus on esillä luonto- ja kulttuuritalon galleriassa.

 

Mether-Borgströmin Reimarit Vuohijärven uusi maamerkki

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon eteen on kevään aikana pystytetty veistos, joka toimii jatkossa koko Vuohijärven kylän maamerkkinä. Akateemikko Ernst Mether-Borgströmin (1917-1996) viisi metriä korkea, seitsemän mastoinen pyörivä veistos ”Reimarit” on vuodelta 1972. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo/ Taidekeskus Salmela sai teoksen lahjoituksena taidemesenaatti, teollisuusneuvos Launo Laakkosen perikunnalta. Nyt veistos on saanut arvoisensa paikan luonto- ja kulttuuritalon miljööstä.

 

Kesän monipuoliset teemapäivät

Kesän aikana Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa järjestetään erilaisia teemapäiviä. Perjantaina 29.6. Viherpeukaloiden asiantuntija saapuu kertomaan Rakkauspuistosta ja sen upeista kukkaistutuksista. Lauantaina 30.6. yleisöllä on mahdollisuus tavata Järviemme veijarit -näyttelyn taiteilijoita ja esittää heille kysymyksiä heidän teoksistaan ja taiteellisesta työskentelystään. Heinäkuussa vietetään nuottaperinnepäivää (7.7.), jolloin paikallinen nuottaperinneyhdistys esittäytyy ja kertoo katoavan kansanperinteen uudelleen elvyttämisestä. Tiistaina 24.7. on puolestaan vuorossa Juha ”Norppa” Taskisen Hyvä katiska -luento.

Järviemme veijarit -näyttely, erikoisnäyttely sekä kahvila Kaakkuri avoinna 2.6.-26.8.2018 joka päivä klo 11-18.