17.12.2015

Taidekeskus Salmela: 100 lintua -näyttely Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa kesällä 2016

100 LINTUA -NÄYTTELY VUOHIJÄRVEN LUONTO- JA KULTTUURITALOSSA KESÄLLÄ 2016

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesän 2016 näyttely esittelee teoksia suomalaisen lintumaalauksen uranuurtajilta. 100 lintua -näyttelyn taiteilijoina nähdään taidemaalarit Ferdinand von Wright ja Matti Karppanen sekä graafikko Erik Bruun.

Näyttelyssä on esillä kattava kokoelma taiteilijoiden lintuaiheisia teoksia eri vuosikymmeniltä. Yhteistä taiteilijoille on pikkutarkka työskentelyjälki: linnut on kuvattu maalauksiin pikkutarkasti, höyhen höyheneltä. Maalauksista ja taidegrafiikasta koottua näyttelyä täydentävät Matti Karppasen taidokkaasti täyttämät linnut. Ferdinand von Wrightin ja Matti Karppasen teoksia on saatu näyttelyyn esille Kuopion taidemuseon, Turun taidemuseon, Taidesäätiö Meritan sekä yksityisistä kokoelmista. Näyttelyn suojelijana toimii tunnettu lintujen ja luonnon ystävä, näyttelijä-ohjaaja Pirkka-Pekka Petelius.

 

Suomalaisen taiteen uranuurtaja Ferdinand von Wright

Suomalaisen lintumaalauksen ja –tutkimuksen uranuurtaja Ferdinand von Wright (1822-1906) oli nuorin kolmesta von Wrightin taiteilijaveljeksestä. Veljiensä Magnuksen ja Wilhelmin tavoin hän maalasi pikkutarkkoja eläin- ja maisema-aiheita. Linnut nousivat kuitenkin pääosaan hänen tuotannossaan.

Ferdinand von Wrightillä on suomalaisen taiteen historiassa arvostettu asema. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös ehkä yksi Suomen tunnetuin teos, Taistelevat metsot. Von Wright vietti melko yksinäistä elämää Kuopion Haminalahdessa. Hänen avustajana ja oppilaana toimi lintumaalari Matti Karppanen.

 

Lintumaalari Matti Karppanen

Matti Karppanen (1873-1953) kuuluu tunnettuihin suomalaisiin lintumaalareihin. Hän jatkoi von Wright –veljesten aloittamaa lintumaalausperinnettä. Kuvat hahmottuivat luonnoksista ja tutkielmista. Juuri ne ovat Karppasen tuotannon herkintä ja hienointa materiaalia. Karppanen maalasi linnut aina luonnollisessa koossa. Karppanen tunnettiin lintumaalausten lisäksi myös erinomaisena lintujen tutkijana ja taitavana lintujen täyttäjänä.

 

Graafikko Erik Bruunin 90-vuotisjuhlakokoelma

Näyttelyssä nähdään myös graafikko Erik Bruunin (1926-) harvemmin kokonaisuutena nähty lintugrafiikkasarja. Bruun viettää vuonna 2016 90-vuotisjuhlavuottaan. Metsä ja luonto ovat olleet jatkuva ja näkyvä aihe Bruunin koko tuotannossa taidegrafiikasta seteleihin ja julisteisiin. Luonnon moninaiset sävyt ovat siirtyneet tarkasti moniin Bruunin teoksiin.

 

Rakkauspuisto veistoksineen avautuu kesällä 2016

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo on kesällä 2015 avattu valtakunnallinen kulttuurimatkailukohde Kouvolassa. Repoveden kansallispuiston läheisyydessä sijaitseva tapahtumatalo on aikaisemmin toiminut kirkkona. Näyttelyiden lisäksi Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon yhteydessä toimii kesäkahvila, putiikki, galleria, matkailuinfopiste sekä kesällä 2016 avattava rakkauspuisto, Peukaloisen taidepuutarha.

Rakkauspuisto tarjoaa virallisen paikan rakkauslukkojen ripustukseen. Maailmalla ja etenkin Keski-Euroopassa tunnetuksi tullut traditio symboloi rakkauden kestävyyttä. Rakkauslukot voi kiinnittää kuvanveistäjä Heikki Häiväojan suunnittelemaan veistokseen Koivu ja tähti, joka paljastetaan kesällä 2016. Veistos on saanut innoituksensa Sakari Topeliuksen samannimisestä sadusta.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon uudet internetsivut avautuvat vuoden alussa osoitteessa www.kulttuurivuohijarvi.fi.

100 lintua –näyttely esillä Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa 4.6.-28.8.2016 joka päivä klo 11-18.