10.08.2011

Taide tulee yökylään 26.8.

Taiteiden yötä vietetään perjantaina 26.8. osana Helsingin juhlaviikkoja. Yli 150 tapahtumaa levittäytyy eri kaupunginosiin, ja lukemattomat elämykset ovat kaupunkilaisten ulottuvilla ilmaiseksi. Taiteiden yössä Juhlaviikkojen pääyhteistyökumppanina on Helsingin Sanomat.

Ohjelman rungon muodostavat museot, galleriat, kirjakaupat, teatterit, kulttuurikeskukset ja taideliikkeet järjestämällään ilmaisohjelmalla. Muun muassa Suvilahdessa sirkustellaan, Korjaamolla esiintyvät wannabe-ballerinat ja Kaapelitehtaalla järjestetään suuri seinämaalaustapahtuma.

Tänä vuonna ilahduttavan paljon ohjelmaa on myös toreilla, puistoissa ja kaduilla. Malminkatu muuntuu taidekaduksi, katuteatteria esitetään Sinisen huvilan kahvilalla, poliittinen installaatio asettuu Eduskunnan puistoon ja Saima Harmajan runoja lausutaan Tähtitorninmäellä. Taide saattaa yllättää myös Vallilan taidejurtassa tai Itä-Pasilan tuulipukudiskossa.

Taiteiden yön tapahtumien pyörteessä kuhistaan sekä keskustassa että sen ulkopuolella, mm. Malmitalo, Vuotalo, Stoa ja Kanneltalo sekä Oulunkylän Seurahuone järjestävät ohjelmaa kaikenikäisille.

Juhlaviikkojen teoshaun kautta valitut kuusi kaupunkitaideteosta saavat ensi-iltansa Taiteiden yössä. Uimastadionilla voi nauttia PV Lehtisen vesiteemaisten lyhytelokuvien ulkoilmanäytöksestä, vaikkapa kuutamouiden. Tanskalaisryhmä ILLUTRONin hydrofonit muuttavat Kampin suihkulähteen instrumentiksi. Kyösti Kallion patsaalla katsotaan Juice Huhtalan lyhytelokuvaa KooKoo. Ateneumin seinään heijastetaan liveanimaatiota ja Viikin Tilanhoitajankaaren puut herätetään henkiin naamioin ja peilein. Lisäksi Kaarina Kaikkosen Elämänpolkuja-installaatio Yrjön- ja Lönnrotinkadun risteyksessä nähdään Taiteiden yön kunniaksi uudessa valossa.

Matka kohti Taiteiden yötä alkaa jo 19.8., kun Eläimet kylässä –projektin taiteilijat Roger Titley ja Airan Berg kutsuvat kaupunkilaisia ilmaisiin, kaikille avoimiin työpajoihin. Pajoissa jokainen voi rakentaa oman voimaeläimensä, esimerkiksi karhun, suden, hirven tai pöllön. Työpajoja järjestetään eri puolilla kaupunkia joka päivä Taiteiden yöhön saakka. Eläimet kylässä huipentuu Taiteiden yönä voimaeläinten kulkueeseen, jonka tunnelmaa kohottamassa on oma orkesteri.

Taiteiden yön uuden mobiilisovelluksen http://m.juhlaviikot.fi avulla on helppo suunnistaa tapahtumasta toiseen. Palvelu on toteutettu yhdessä Elisan kanssa. Ohjelma on myös koottu esitteeseen, jota on jaossa mm. kirjastoissa.

Tapahtumiin on pääsääntöisesti vapaa pääsy.

Helsingin juhlaviikot järjestetään 19.8.-4.9.2011.

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/taiteiden-yo