08.04.2021

Finland Festivals: Taide- ja kulttuurifestivaalit tarvitsevat opetus- ja kulttuuriministeriöltä vielä yhden tukipaketin, jotta festivaalikesä voidaan pelastaa

Finland Festivals (FF) vetosi jo maaliskuussa, että sekä opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) että työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) valmistelevat tukimallit kesän 2021 koronatappioihin niissä tapauksissa, joissa ammattimaiset festivaalijärjestäjät joutuvat joko perumaan tapahtuman tai järjestämään sen rajoitetulla asiakaskapasiteetilla.

TEM:n ehdotus tapahtumatakuuksi on niin ongelmallinen ja huonosti toimiva, että se ei alkuunkaan riitä korvaamaan kesällä lähes varmasti syntyviä tappioita – ja lisäksi lähes kaikkien festivaalien kannalta lakiehdotus tulee liian myöhään. Siksi tapahtumatakuun lisäksi tarvitaan ehdottomasti erillinen OKM:n kautta kanavoitava festivaalituki, jotta festivaalikesä 2021 saadaan pelastettua. Tämä tuki on valmisteltava pikaisesti.

Vaikka epidemiatilanne juuri nyt näyttää kohtuulliselta ja toiveet kesäfestivaalien järjestämisestä ovat korkealla, on harhaanjohtavaa kuvitella, että kesän taide– ja kulttuurifestivaalit pystyttäisiin järjestämään ilman lisätukea.

Lähes kaikki festivaalit joutuvat tekemään päätökset järjestämisestä useita kuukausia ennen tapahtuman alkua. Tästä syystä vain ajoissa räätälöity OKM:n tukipaketti antaa varmuutta tehdä lopulliset päätökset siitä, uskalletaanko festivaalia ollenkaan järjestää tai järjestetäänkö se rajoitustoimet huomioiden.

Osa festivaaleista on jo nyt varautunut rajoituksiin mm. siten, että myynnissä on vain noin puolet normaalista asiakaskapasiteetista. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että lipputulotkin ovat vähintään 50 prosenttia normaalitilannetta alhaisemmat. Haaste on myös se, että edelleen on epäselvää uskaltaako yleisö lähteä entiseen malliin liikkeelle.

OKM:n kautta oli viime kesänä haettavissa vajaan kymmenen miljoonan euron määräraha erityyppisten festivaalien koronatappioihin, ja tätä kautta pelastettiin koko festivaaliala turhilta konkursseilta. Määrärahan avulla tuettiin sekä kokonaan peruttuja festivaaleja että festivaaleja, jotka järjestettiin poikkeusolojen vuoksi supistetulla yleisökapasiteetilla ja siksi budjetoitua alhaisemmilla pääsylipputuloilla.

Koska koronatilanteen kehittyminen on edelleen hyvin vaikeasti ennakoitavissa, OKM:n koordinoimaa festivaalitukea tarvitaan ehdottomasti kesän 2021 tarpeisiin, jotta elinvoimaiset ja ammattimaiset festivaalijärjestäjät eivät koronan vuoksi ajaudu konkurssiin. Tuki voidaan toteuttaa joko erikseen festivaaleille suunnatulla tukipaketilla tai osana isompaa koko kulttuurialaa koskevaa tukipakettia, johon festivaaleille on varattu riittävä tukiosuus.