10.02.2021

Sysmän Suvisoitto soi jälleen heinäkuussa

Viulisti Elina Vähälän ensimmäisen Suvisoiton ohjelmassa on sekä keskeisintä että harvinaisempaa kamarimusiikkia, jazzin kärkinimiä, tango nuevoa ja Suvisoiton nuoren taiteilijan esittely. Myös nuorille musiikinharrastajille on tarjolla monenlaista ohjelmaa. Festivaali huipentuu Tallinnan kamariorkesterin vierailuun.

Sysmän Suvisoitto järjestetään 3.-10.7.2021. Festivaali jatkaa perinteitään tarjoamalla monipuolisen ohjelmiston. Kolmen Suvikamari-konsertin sarja luo festivaalin ytimen tuomalla Sysmään Vähälän suomalaisia ja kansainvälisiä kollegoita kamarimusiikin huipulta. Ohjelmistossa on kamarikirjallisuuden kulmakiviä, kuten Robert Schumannin pianokvintetto ja Ludvig van Beethovenin septetto, mutta myös harvemmin esitettyjä teoksia. Sarjassa esiintyvät Elina Vähälän lisäksi mm. pianisti MacKenzie Melemed, sellisti Jan-Erik Gustafsson, viulistit Anna-Liisa Bezrodny ja Janne Malmivaara, klarinetisti Olli Leppäniemi sekä alttoviulisti Anna-Kreetta Gribajcevic. Suvisoiton nuori taiteilija on viulisti Pippa Sieppala.

Ensimmäisessä Suvikamari-sarjan konsertissa Pippa Sieppala tulkitsee amerikkalaisen myöhäisromantikon Amy Beachin virtuoosisen viulusonaatin. Konsertin päänumero on Mendelssohnin jousioktetto. Suvikamari II: Olipa kerran… johdattelee tarinoiden maailmaan Janácekin ja Sibeliuksen Satu-teosten sävelin. Suvikamari III: Merinäköaloja -konsertin sävellykset ovat saaneet innoituksensa merestä ja sen mahdista. Ohjelman keskipisteenä on Claude Debussyn ”La Mer” pianotriolle sovitettuna.

Suvijazz-konsertissa Jukka Perkon Avara-yhtye yhdistelee virsisovituksia sekä yhtyeen uusimman Invisible Man -levyn musiikkia. Saksofonin ja kahden kitaran uniikissa kokoonpanossa soittavat Perkon lisäksi Jarmo Saari sekä Teemu Viinikainen. Konserttipaikkana on Sysmän keskiaikainen kivikirkko.

Laulaja Maria Ylipää yhtyeineen juhlistaa Suvisoitossa sata vuotta sitten syntyneen tango nuevon isää Astor Piazzollaa. Argentiinalaissäveltäjä sekoitti perinteistä tangoa eurooppalaiseen taidemusiikkiin ja amerikkalaiseen jazziin. Piazzollan tuotantoa VPK:n tanssilavalla tulkitsevat Ylipään lisäksi Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara, Jaakko Kuusisto ja Ville Herrala.

Tallinnan kamariorkesterin vierailu Luhangan kesäkirkossa huipentaa Sysmän Suvisoiton. Konsertissa kuullaan Jaakko Kuusiston tiivistunnelmainen sellokonsertto suomalaisen sellotaiteen suurimpiin tähtiin kuuluvan Jan-Erik Gustafssonin tulkintana. Konsertin muu ohjelma koostuu Mozartin, Pärtin ja Tšaikovskin teoksista kamariorkesterille. Konsertin johtaa Jaakko Kuusisto.

Suvisoittoon saapuu runsaasti nuoria muusikoita ja musiikin harrastajia. Vuonna 2009 perustetun Viuluakatemian kesäkurssi järjestetään Sysmän Suvisoitossa perustajiensa Janne Malmivaaran ja Elina Vähälän johdolla. Kahvikonsertissa Viuluakatemian nuoret taiteilijat esittävät kurssilla hiomiaan teoksia.

Lasten Suvisoitto kutsuu 6-16-vuotiaat lapset ja nuoret musisoimaan rytmiikan ja yhteissoiton merkeissä 30.6.-3.7.2021. Mukaan kannustetaan kaikkia soitto- ja lauluintoisia, eikä aiempi musiikin harrastaminen ole vaatimuksena.

Suvisoitto noudattaa tarkasti viranomaisten koronarajoituksia ja turvaohjeita. Kesällä voimassa olevien rajoituksien selvitessä muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia. Suvisoitto haluaa tarjota pitkän tauon jälkeen koskettavia, ilahduttavia ja turvallisia konserttielämyksiä. Mahdollisten peruutusten sattuessa jo ostetut konserttiliput voi palauttaa.