02.09.2020

Sysmän Suvisoiton uudeksi taiteelliseksi johtajaksi Elina Vähälä

Viulisti Elina Vähälän suunnittelemalla festivaalilla kuullaan niin klassista kamarimusiikkia kuin tangoa ja jazziakin. Tuoreita voimia Suvisoittoon tuo myös uusi toiminnanjohtaja Auroora Kiiski Touizrar.

Sysmän Suvisoitto saa uudeksi taiteelliseksi johtajakseen Elina Vähälän. Viulistina tunnettu Vähälä on jo kymmenien vuosien ajan tehnyt kansainvälistä uraa niin solistina kuin kamarimuusikkona. Lisäksi hän kuuluu maineikkaan Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopiston professorikuntaan.

“Olen hyvin innoissani kutsusta toimia Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana. On hienoa päästä suunnittelemaan ohjelmaa festivaalille, jolla on jo hyvin toimiva koneisto ja uskollinen yleisöpohja”, Vähälä sanoo.

Vähälä kertoo toivoneensa jo jonkin aikaa, että pääsisi suunnittelemaan konserttikokonaisuuksia jollekin suomalaiselle musiikkijuhlalle. Vähälä on kotoisin Lahdesta ja hänellä on kesäpaikka EteläPäijänteen rannalla, mikä entisestään vahvisti hänen päätöstään ryhtyä luotsaamaan nimenomaan Sysmän Suvisoittoa.

Tämän vuoden festivaalin piti huipentaa kapellimestari Esa Heikkilän viisivuotinen kausi Suvisoiton peräsimessä, mutta tapahtuma jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi. Tästä huolimatta tulevan vuoden ohjelma suunnitellaan puhtaalta pöydältä. Vähälä aikoo jatkaa Suvisoiton vahvoja perinteitä, eli luvassa on huipputason taiteilijoita ja esiintyjiä jokaiseen makuun.

”Konserttiohjelmiston ideoiminen on ollut tervetullutta tekemistä, nyt kun koronapandemia on tyhjentänyt konserttikalenterini täydellisesti. Ensi kesän ohjelma on kamarimusiikkipitoinen ja sisältää klassisen lisäksi myös jazzia ja tango nuevoa. Juhlaviikko huipentuu ulkomaisen kamariorkesterin vierailuun. Ohjelmasta paljastamme lisää syksyn edetessä”, Vähälä sanoo.

Suvisoitto on saanut taiteellisen johtajan lisäksi myös uuden toiminnanjohtajan, kulttuurituottaja Auroora Kiiski Touizrarin. Aikaisemmin mm. KesäVirratSoi -musiikkijuhlan toiminnanjohtajana toiminut Kiiski Touizrar odottaa innolla yhteistyötä Vähälän ja Sysmän Suvisoiton hallituksen kanssa.

“Vähälän suunnittelema upea konserttiohjelma, tulevan kesän huippumuusikot ja loistavasti toimiva musiikkijuhlakoneisto luovat erittäin inspiroivat puitteet musiikkijuhlan organisointiin”, Kiiski Touizrar toteaa.