17.04.2009

Sysmän 24. Suvisoitto

Sysmän Suvisoitossa kiehtovaa kamarimusiikkia ja kipinöiviä kesäiltoja
Kesän 2009 klassisina kärkiniminä mm. englantilainen sellisti Robert Cohen ja suomalaiset huiput Sakari Oramo, Anu Komsi, Meta4 ja Heini Kärkkäinen

Sysmän XXIV Suvisoittoa vietetään Päijänteen rannoilla, Sysmässä, Asikkalassa ja Luhangassa 26.6.–4.7.2009. Kesän ohjelman on suunnitellut Sysmän Suvisoiton taiteellinen johtaja, viulisti Minna Pensola.

Sysmän Suvisoiton kamarimusiikillinen anti painottuu ensi kesänä neljään konserttiin, jotka pidetään Rannan kartanon salissa sunnuntai-iltapäivänä 28.6., Sysmän Teatteritalolla sunnuntai-iltana 28.6., Asikkalan kirkossa tiistaina 30.6. ja Luhangan kirkossa torstaina 2.7.

Sysmän Suvisoiton taiteellinen johtaja Minna Pensola: ”Englantilainen sellisti Robert Cohen ja Sysmän yleisön ihastuttanut pianisti Heini Kärkkäinen ovat tehneet yhteistyötä jo vuosia ja sen kuulee! Duon intiimiys ja sanaton vuoropuhelu on käsin kosketeltavaa ja onkin mahdotonta kuvitella ihanteellisempaa ympäristöä heidän venäläisen musiikin konsertilleen kuin tunnelmallinen Rannan kartano suvi-iltapäivänä!” Konsertissa Sonaatteja ruusujen kukkiessa Cohen ja Kärkkäinen esittävät Šostakovitšin ja Rahmaninovin sellosonaatteja.

”Sopraano Anu Komsin häikäisevää laulua saatiin ihastella jo viime kesänä ja nyt sitä on luvassa lisää! Suureksi riemukseni Sysmään matkustaa myös Anun aviomies, Tukholman filharmonisen orkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo, joka esiintyy Teatteritalolla sunnuntai-iltana 28.6. sekä viulistina että alttoviulistina.”

Sopraano Anu Komsi ja sellisti Robert Cohen esiintyvät yhdessä Asikkalan kirkossa tiistaina 30.6. Heidän ohjelmistossaan on J. Tavenerin Lauluja Anna Ahmatovan runoihin sopraanolle ja sellolle. Asikkalan tunnetta täynnä olevassa konsertissa kuullaan myös Schnittken, Martinun ja Mendelssohnin musiikkia mm. palkitun jousikvartetti Meta4:n ja pianisti Heini Kärkkäisen esittämänä.

Maailmalla mainetta niittänyt Meta4 pitää odotetun oman konserttinsa Luhangan kirkossa torstaina 2.7. Konsertissa kuullaan Beethovenin, Šostakovitšin ja Mendelssohnin jousikvartetot. Yle Radio 1 lähettää konsertin koko Suomeen.

Suvijazz, Ilolan iltamat ja kesäinen ilta Vanha-Kartanon savinavetassa

Sysmän Suvisoiton ohjelmistoon jo vuosikymmenen kuuluneita Suvijatseja vietetään uusitulla VPK:n lavalla lauantaina 27.6. Saksofonisti Jukka Perko soittaa Charlie Parkerin legendaarisiin ”with strings” -levytyksiin perustuvaa musiikkia seuranaan mm. Kirmo Lintinen (piano), Ville Herrala (basso), Ville Pynssi (rummut) ja kamariorkesteri Refugium musicum. Suvijatsin menossa on mukana myös pianisti Claes Andersson trioineen.

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi emännöi omaa iltaansa maanantaina 29.6. Vanha-Kartanon navettaan kunnostetussa konserttisalissa Vanha-Alasimessa. Kalaniemen vieraina ovat mm. Timo Alakotila (piano) ja tulevalla Kalaniemen soololevyllä vieraileva multi-instrumentalisti Eero Grundström (huuliharppu, harmoni). Illan ohjelmassa on luvassa herkkien soolojen lisäksi tulisia tangoja ja Suomen suveen sopivaa kaihoa.

Perinteiset iltamat Ilolan Oopperaladossa pidetään lauantaina 4.7. pääesiintyjänä Sydänviiniä tarjoavat Eija Ahvo, Susanna Haavisto & Esa Helasvuo (piano). Intohimoista folkfuusiota ja säkenöiviä czardaksia soittava ZUM! Lontoosta valloitti Suvisoiton yleisön ensimmäisellä Suomen kiertueellaan vuonna 2007 ja pitävät nyt toivotun uusintakonsertin Ilolan kesäillassa.

Sysmän Suvisoiton pääyhteistyökumppanit ja tukijat

Sysmän Suvisoiton pääyhteistyökumppanit vuonna 2009 ovat Sysmän Osuuspankki, sanomalehti Itä-Häme, DNA, Sysmän Säästöpankki ja Sysmän apteekki. Sysmän kunnan kulttuurimyönteisyys ja merkittävä tuki on festivaalin pitkäjänteisen suunnittelun ja kehittämisen vankka perusta. Sysmän Suvisoittoa tukevat Opetusministeriö, Valtion säveltaidetoimikunta, Luovan säveltaiteen edistämissäätiö LUSES ja Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto sekä yksityiset tukijat.

Sysmän XXIII Suvisoitto 26.6.–4.7.2009

http://www.sysmansuvisoitto.com